‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFOTO. Start pentru subvențiile în avans acordate tinerilor și femeilor fermieri

FOTO. Start pentru subvențiile în avans acordate tinerilor și femeilor fermieri

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Începând cu 1 iulie 2018, tinerii și femeile fermiere, care doresc să inițieze o afacere în domeniul agricol vor putea solicita subvenții în avans din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural. Despre aceasta s-a anunțat la data de 13 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, organizată de Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură.

Programul urmărește încurajarea creării întreprinderilor mici, îmbunătățirea performanțelor economice ale acestora, crearea locurilor de muncă noi, creșterea investițiilor în tehnologiili inovative. Pentru a beneficia de plățile în avans pentru proiectele star-up, tinerii vor trebuie să respecte anumite condiții de eligibilitate, despre aceasta a menționat Nicolae Ciubuc, directorul AIPA.

Totodată, oficialul a spus că Proiectul care a fost lansat este unul mult așteptat de fermierii de la noi și reprezintă un prim pas de schimbare a actualului concept de subvenționare.

„Prin acest Proiect venim să schimbăm conceptul actual de oferire a subvențiilor, când producătorii primeau suportul post investiție. Pot solicita subvenții în avans tinerii și femeile fermiere care sunt la etapa de planificare și lansare a unei afaceri în agricultură. Conform datelor statistice aproximativ 25% din afaceri sunt gestionate de către femei. Astfel, pentru a face sectorul agricol mai atractiv, totodată pentru a oferi posibilitatea de lansare a unei afaceri pentru femeile care au potențial și capacități, dar și pentru a crea un echilibru a fost elaborat și aprobat acest Program”, a remarcat directorul AIPA.

‹ adv ›

Una dintre condițiile de bază pentru a putea accesa aceste subvenții este ca investiția să fie dezvoltată în mediul rural, acolo unde există mai multe probleme printre care și migrarea masivă a populației.

„La prima etapă, ne-am propus să susținem anume aceste 2 categorii de persoane, tinerii care sunt limitați sau au capacități insuficiente în a accesa sau a atrage finanțare, fie prin intermediul băncilor comerciale, din cauza lipsei garanțiilor sau experienței. Dorim să transmitem tinerilor mesajul clar că statul este alături de ei și îi va susține în realizarea ideilor de business. Vor putea solicita subvenții tinerii cu vârsta cuprinsă între 18-35 de ani. În dependență de succesele și rezultate înregistrate în anul curent ne propunem, pentru viitor, să majorăm alocațiile pentru acest Program”, a mai adăugat Nicolae Ciubuc.

Pentru anul curent, au fost alocate 5% din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural destinat implementării Programului, ceea ce constituie aproximativ 45 mln de lei, altfel spus vor putea fi susținute cel puțin 100 proiecte star-up.

Prevederile Regulamentului se extind asupra proiectelor start-up ce țin de investițiile pentru producerea legumelor şi a fructelor pe teren protejat (sere, solarii, tuneluri), investiţiile pentru înfiinţarea, modernizarea plantaţiilor multianuale, inclusiv a plantaţiilor viticole şi a plantaţiilor pomicole, pentru utilarea și renovarea tehnologică a fermelor zootehnice, procurarea animalelor de prăsilă și menținerea fondului genetic al acestora, dezvoltarea infrastructurii postrecoltare şi procesare.

‹ adv ›

Liviu Volconovici, ministru Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a amintit că subvențiile în avans reprezintă o oportunitate pentru toți tinerii care au ideii de business, dar nu dispun de surse financiare pentru inițierea și dezvoltarea acestuia.

„Pentru prima dată, Guvernul a decis să acorde subvenții în avans, în special tinerilor și femeilor fermiere ce doresc să își inițieze o afacere în domeniul agroalimentar. În acest an, circa 45 milioane de lei din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural vor fi oferiți pentru subvenționarea în avans a investițiilor în sectorul agricol. Sperăm astfel, să sporim încrederea mai multor tineri de a investi în domeniu, să impulsionăm noi idei de afaceri și să creăm peste 500 de noi locuri de muncă, în special în mediul rural. Subvențiile în avans sunt o oportunitate pentru tinerii care au idei, însă nu dețin sursele financiare necesare”, a subliniat Liviu Volconovici.

Astfel, producătorii agricoli debutanți vor primi subvenția în 2 tranșe. Prima parte, va constitui 75% din valoarea subvenției, și va fi acordată la momentul semnării de către beneficiar a contractului de acordare a sprijinului financiar. Cea de-a doua tranșă, 25%, va fi transferată la contul beneficiarului în momentul dării în exploatare a investiției, termenul căreia nu poate depăși 24 luni. Valoarea maximă a sprijinului financiar oferit unui solicitant nu va depăși suma de 650 000 lei, sau va constitui până la 65% din valoarea eligibilă a investiției.

Petru Gurgurov, director interimar ODIMM, a comunicat despre colaborarea cu AIPA în realizarea Programului de acordare a subvențiiilor în avans menționând necesitatea suportului pentru tineri și femei în afaceri.

„Pentru ODIMM reprezintă o priorite atât tinerii care se lansează în domeniul antreprenoriatului, cât și antreprenoriatul femenin în general. Menționez despre colaborarea cu colegii AIPA pentru a acorda garanții financiare de stat anume pentru proiectele investiționale ce vor fi susținute prin intermediul Programului subvenții în avans. Prin intermediului garanției financiare de stat vom ajuta beneficiarii acestui Program să acceseze contribuția propria, în cazul în care se vor adresa la băncile din Republica Moldova”, a subliniat Gurgurov.

‹ adv ›

Veronica Sitișco, care împreună cu soțul gestionează 150 de hectare, spune că are planuri mari pentru viitor, iar suportul de care a beneficiat din partea statului i-au ajutat să-și dezvolte afacerea și să se mândrească cu rezultatele înregistrate.

„Am început business-ul nostru în 2013, atunci când am procurat o livadă. După o perioadă, am plantat și propriile livezi de cireșe, prune, caise, am înființat o plantație de căpșun, viță de vie. Și pentru că nu putem păstra fructele făra a avea și o un frigider, am construit unul. Am luat în arendă un iaz care ne ajută să facem irigare. La moment, gestionăm 150 de hectare de pământ. Recolta este, în mare parte, exportată pe piața din Federația Rusă, dar ne dorim să ajungem și pe piețele UE, dar este nevoie de fructe de calitate și cantitate. În anul trecut, am exportat circa 1000 tone de struguri și 500 tone de prune. Principalele provocări sunt lipsa brațelor de muncă, condițiile meteo și sursele financiare necesare pentru investiții”, a comunicat producătoarea.

Subvențiile în avans vor fi acordate în baza proiectelor investiționale depuse de producătorii agricoli care desfășoară pentru prima dată o activitate economică în domeniul agro-alimentar și nu sunt afiliați unui alt producător agricol.

Stratulat Maria din satul Chiștelnița, raionul Telenești, a comunicat, pentru Agrobiznes, că speră prin intermediul Programului, să poată să-și construiască un frigider și să-și extindă plantația de cireșe.

„Salut inițierea acestui Program, noi tinerii antreprenori din localitățile rurale avem nevoie de suport din partea statului pentru a putea dezvolta afacerile noastre care să ne aducă rezultate remarcabile. Cele mai mari impedimente le avem atunci când apelăm la credite bancare. Noi gestionăm 4 hectare de cireșe și ne dorim să mai plantăm încă 8 hectare”, a spus antreprenoarea.

Examinarea cererilor de acordare a plăților în avans va fi efectuată de către o Comisie de evaluare și selecție. Timp de 60 de zile de la prima notificare fermierul va prezenta documentele confirmative de capacitate de cofinanțare, în proporție de cel puțin 35%. Această confirmare va servi drept bază pentru semnarea contractului de acordare a sprijinului financiar. În caz contrar, proiectul ar putea fi respins.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›