marți, 5 noiembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFOTO. Tehnologii ADAMA în managementul modern al culturii mărului

FOTO. Tehnologii ADAMA în managementul modern al culturii mărului

Recomandate

Acesta a fost genericul seminarului de instruire organizat la data de 15 martie curent de compania ADAMA, unde au participat mai mulți producători agricoli din toată țara. În calitate de invitat special al seminarului a fost Marco Aliquo, Portofolio manager, ADAMA Italia care a ținut să comunice fermierilor moldoveni despre cea mai nouă tendință în pomicultura modernă – rărirea chimică.

Producătorii prezenți s-au arătat interesați de experiența italiană, dar și de metodele de aplicare a acestei tehnologii în condițiile din țara noastră. Subiectele abordate au fost dezbătute, iar întrebările adresate specialiștilor străini au clarificat necesitatea managementului normării recoltei și au punctat cele mai inovative practici în acest sens.

Dimitrios Drisis, director general, ADAMA RO&MD, ne-a spus că brandul ADAMA a fost lansat în România și Republica Moldova acum 4 ani, iar rezultatele înregistrate corespund obiectivelor trasate încă la început de activitate.

„Istoric, suntem o companie cu o manufactură puternică. Avem posibilitatea să producem orice substanță care se solicită pe piața produselor de uz fitosanitar la un preț accesibil, într-o perioadă destul de scurtă de timp. Aceasta ne permite să fim o companie puternică la nivel global. Am reușit să înregistrăm succese datorită portofoliului de produse cu care ne-am lansat în România și Moldova, propunând substanțe de calitate care corespund tuturor necesităților în ceea ce privește protecția culturilor agricole. Astfel, la momentul dat, în România am ajuns la un nivel foarte înalt de vânzări, iar în Moldova creștem cu fiecare an, propunând soluții unui număr tot mai mare de fermieri. Producătorii din Moldova doresc să aplice tehnologiile promovate de ADAMA, doar că trebuie să ținem cont că avem 2 categorii de fermieri. Producătorii mici, care preferă agricultura tradițională fiind mai sceptici. Tehnologiile moderne sunt destinate producătorilor mari, care își doresc să obțină profit din activitatea pe care o desfășoară. Și aceștea din urmă sunt deschiși în aplicarea tehnologiilor inovative. Tehnologiile promovate de compania noastră sunt focusate pe ceea ce numim noi agricultură profesională, care urmărește să fie profitabilă”, a specificat Dimitrios Drisis.

Constantin Soare, Key account manager, RO&MD, a menționat pentru Agrobiznes că apreciază evoluția agriculturii din Republica Moldova, dar și implicarea fermierilor care sunt gată să testeze produsele și astfel să-l aleagă pe cel mai sigur, care îi va oferi și un produs de calitate.

„În anul trecut, împreună cu caravana ADAMA am fost în câmp, am văzut loturile, am prezentat produsele noi ale companiei. Bineînțeles că ne propunem, prin intermediul seminarului să răspundem întrebărilor adresate de către specialiștii din Republica Moldova și pentru aceasta am invitat specialiști ADAMA din Italia, România. Cum am menționat și anterior suntem într-o creștere excepțională, iar cei care vin mai rar în Moldova văd schimbările masive în agricultura noastră. Spun a noastră pentru că atât în România, cât și în Moldova plantațiile sunt în creștere masivă și tehnologiile aplicate fac ca producțiile să fie bune. Am discutat, ceva mai devreme, cu cel mai mare producător de mere din Moldova și el mi-a spus că are în rezervă fructe nevândute. Aceasta înseamnă că prețul este bun și respectiv comercializând produsul în supermarkete câștigă un profit. De fiecare dată spun că profitul ne leagă – fermierul, cei care vând fertilizanți, produse de uz fitosanitar cu toții suntem parte din inelul profitului. Pentru că dacă fermierul moldovean are profit investește și anul următor și astfel o să aducă contribuții noi în republică. Având în vedere că suntem o companie cu produse la care costul per hectar este foarte acceptat de fermieri, ne face să fim solicitați de producătorii de aici, iar specialiștii noștri sunt în câmp de fiecare dată. Am extins echipa din Republica Moldova, în așa fel ca să facem față exigențelor fermierilor de aici. Aș vrea să ne folosim de oportunitatea prezenței expertului din Italia și să învățăm cât mai multe, în așa fel ca să le putem ulterior aplica local și respectiv să obținem rezultatele pe care le așteptăm, iar aceasta este cheia succesului nostru”, a mai adăugat Constantin Soare.

Oleg Brânza, director național vânzări, ADAMA Republica Moldova, este încrezut în reușita companiei pentru că avantajele produselor incluse în portofoliu și-au demonstrat eficacitatea, iar producătorii care au aplicat aceste substanțe au înregistrat recolte înalte.

„Scopul evenimentului este de a alinia producătorii noștri de mere la practicile și experiențele internaționale. În cadrul seminarului am prezentat practicile pe care noi le-am văzut în Franța, Italia, SUA. O parte din aceste experiențe le vedem aplicate și la producătorii de la noi, dar la un nivel incipient. Cred că în cel mult 3 ani vom vedea aplicarea acestora la scară largă. Desigur că ne referim la fermierii care doresc să facă o agricultură performantă, cu profit. L-am invitat pe Marco Aliquo, Portofolio Manager, ADAMA Italia, care a vorbit despre ultimele tehnologii în domeniul protecției de făinare, rapănul la măr. Un alt concept, care a fost prezentat și dezbătut se referă la rărirea chimică. Atunci când vorbim despre rărirea chimică ne referim la tehnologia BREVI, iar Moldova va fi cea de-a 24-a țară din lume care va introduce această tehnologie, odată cu lansarea produsului. Nu mai putem vorbi astăzi despre ceea ce am aplicat ieri, modul în care lucram ieri. Trebuie să adoptăm tehnologiile de ultimă generație. ADAMA prezintă tehnologii de ultimă oră, dar este foarte important ca și producătorii să fie deschiși către conceptele noi. La aplicarea tehnologiilor moderne fermierul trebuie să ia în considerație aspectele economice, sociale și de mediu. Un alt lucru foarte important este să-și aleagă partenerii controlați, de nădejde. ADAMA este compania care aduce inovația și își propune să realizeze lucruri simple și sigure. Ne propunem să devenim partenerul de dezvoltare al producătorilor, nu doar să comercializăm produse de uz fitosanitar. Pentru dezvoltarea cu succes a companiei ne propunem să extindem portofoliul pentru ramura pomicolă, viticolă. Vom comercializa și regulatori de creștere, tratamente pentru semințe, și nu în ultimul rând vom dezvolta rețeaua de distribuție, procesul de planificare și logistică. Vom organiza un șir de evenimente, în care să demonstrăm în câmp producătorilor agricoli care este impactul produselor ADAMA asupra culturilor. Sperăm că anul 2018, să fie un an bun nu doar pentru compania noastră ci pentru întreaga agricultură din Republica Moldova”, a conchis Oleg Brânza.

Marco Aliquo, Portofolio manager, ADAMA Italia, a prezentat portofoliul companiei, dar și cele mai importante produse recomandate pentru tratarea făinării, rapănului, acarianului roșu al pomilor și viermelui mărului.

„ ADAMA are un portofoliu dezvoltat de produse de uz fitosanitar. Desigur cele mai răspândite probleme la măr sunt bolile și anume cele fungice, în special, rapănul și făinarea. ADAMA are produse existente care sunt foarte eficiente – MERPAN, BAMPER, ORIUS, dar avem și produse noi care vor fi înregistrate în Republica Moldova în următoarea perioadă. Dacă să vorbim despre gama de insecticide trebuie să menționăm preparatul KESTREL, care este destinat combaterii unor dăunători precum și produsul MAVRIK. Totodată, țin să menționez și despre produsul pe care urmează să-l introducem pe piața din Republica Moldova și este utilizat pentru rărirea chimică. Vorbesc despre BREVIS, un produs destinat optimizării recoltei și respectiv optimizarea rezultatelor finale, adică un măr bun care poate fi vândut scump. BREVIS este foarte eficient, care nu are alternativă pe piață, pentru că produsele existente nu oferă același rezultat, deseori necesită o rărire manuală adăugătoare după aplicarea primului tratament. BREVIS rezolvă toate problemele cu o singură aplicare corectă. Totodată, aplicarea produsului duce la lăsarea fructelor optime pe copac, care pot fi vândute la un preț mai mare, pentru că roada se măsoară nu doar în cantitatea de mere pe care o recoltezi, dar și care este profitul pe care îl obții de la comercializare. Produsul ADAMA ajută să soluționezi problema și să obții profitul pe care ți-l dorești. Practia și tendița pe care trebuie să o urmeze producătorii moldoveni este managementul integrat al protecției plantelor, care prevede o abordare modernă și responsabilă vizavi de utilizarea produselor chimice. Ca să fii competitiv trebuie să cultivi fructe nu doar frumoase, de mărimea și calitatea potrivită, dar să ții cont și de nivelul de reziduri care rămân în fructe după utilizarea produselor de uz fitosanitar. ADAMA dispune de o serie de produse care răspund necesităților și tendințelor actuale. Totodată, compania noastră a elaborat o serie de aplicații care ajută fermierii să determine doza optimă pentru aplicare. ADAMA este partenerul de dezvoltare a fermierului”, a constatat Marco Aliquo.

Sergiu Panuța, director tehnic, ADAMA Republica Moldova, a menționat că portofoliul de produse este unul destul de vast, care răspunde cerințelor și necesităților fermierior din țara noastră. Totodată, compania își propune să ofere cele mai optime soluții fiind mereu alături de clienții săi.

„Din experiența anilor precedenți putem menționa că foarte mulți fermieri, care au avut probleme cu mai multe boli la cultura mărului și au aplicat produse necalitative au avut nu tocmai cele mai bune rezultate. O parte dintre fermierii care au activat în colaborare cu distribuitorii ADAMA, care au experiență și care oferă soluții la problemele cu care se confruntă producătorii au reușit să salveze producția. Portofoliul ADAMA cuprinde un spectru larg de produse de uz fitosanitar dintre care 5 insecticide și 2 acaricide. Cele mai cunoscute insecticide sunt MAVRIK, PYRINEX un produs microcapsulat, dar și PYRINEX SUPER care a devenit hitul anului 2017, astfel am înregistrat vânzări destul de importante. Acest produs a fost utilizat nu numai la cultura mărului, dar și la cultura sfeclei pentru zahăr, grâu, rapiță. Compania dispune de fungicide de contact, cât și fungicide sistemice. Unul dintre cele mai solicitate, atît pe piața din Republica Moldova, cât și în Europa este MERPAN, pe care îl utilizează practic toți fermierii din Moldova. La fel de cunoscut este și QUALY, ce are capacitatea de ași face efectul și la temperaturi joase. Produsele comercializate de ADAMA sunt calitative, totodată dispun de un mecanism de acțiune adaptat la condițiile din țara noastră. Au o eficiență foarte înaltă și combat organismele nocive din plantații. Fiind o companie din piața globală și înregistrând vânzări foarte mari, ne permitem să comercializăm produsele la prețuri accesibile pentru fermierii din Republica Moldova. ADAMA este compania care ține cont de problemele cu care se confruntă producătorii, fiind în câmp ori de câte ori suntem solicitați, mai mult ca atât putem spune cu certitudine că compania noastră nu doar comercializează produse, dar oferă soluții pentru fermieri. ADAMA își propune să înregistreze produse noi prin recunoaștere mutuală. În curând, va fi disponibil și pentru pomicultorii de la noi, cel mai utilizat produs din Europa destinat răririi chimice. Nu este posibil să dezvolți o afacere modernă, cu produse de calitate fără utilizarea produsului BREVIS. Un alt produs care și-a demonstrat eficacitatea și este utilizat contra făinării va fi disponibil și în Moldova începând cu anul 2019”, a anunțat Sergiu Panuța.

Valeriu Matcovschi, conducătorul companiei „Darurile Basarabiei”, ne-a spus că pomicultura este o ramură rentabilă, doar că aceasta depinde în mare parte de condițiile în care se dezvoltă. Pentru producători contează mult accesul la piețe de desfacere, pentru că până la urmă fermierii produc pentru consumatori.

„La moment, cunoaștem două variante de normare a recoltei: manuală și chimică. Cea manuală este o metodă mai grea deoarece nu putem prezice care fruct o să fie mai mășcat și o să se dezvolte mai bine. Iar rărirea chimică se bazează pe inhibarea fotosintezei. BREVIS de la compania ADAMA este produsul care ne ajută să realizăm acest procedeu. Datorită acestuia, merele care sunt mai mici în dimensiuni nu au puterea de a se dezvolta, astfel prin rărirea chimică se opresc din creștere, se usucă după care cad de pe ramuri. Cele mai mari mere nu sunt afectate de preparat, respectiv ele se dezvoltă și cresc așa cum le vedem noi apoi pe rafturile din magazine. Acesta este un procedeu fantastic. Aplicarea acestei tehnologii duce la micșorarea sinecostului la producerea fructelor. Rărirea chimică oferă posibilitatea fermierilor să obțină producție de calitate, cu un diametru egal pentru toate fructele. ADAMA este compania care dispune de o gamă largă de produse eficiente la prețuri accesibile. Și aceasta, pentru noi fermierii reprezintă un avantaj. Aplicarea răririi chimice permite obținerea unei roade uniforme. Compania ADAMA ne propune produsul BREVIS, iar fermierii trebuie să conștientizeze că este nevoie de multe cunoștințe pentru aplicarea corectă a preparatului”, ne-a spus fermierul.

Dumitru Lupu, director comercial, Elitagrotehnologie, Distribuitor ADAMA, a punctat cele mai importante avantaje ale produselor, dar și principalele provocări din sectorul pomicol. Totodată, distribuitorul a îndemnat fermierii să fie deschiși către tehnologiile moderne, care duc la recoltarea unui produs de calitate, competitiv ce aduce profit în afacere.

„Majoritatea fermierilor, deja s-au convins că este necesară rărirea chimică a fructelor. Dar aceasta este misiunea distribuitorilor, noi învățăm după care mergem în teriroiu ca să le transmitem informația și fermierilor. Cred că aceasta este o lucrare binevenită, deoarece avem nevoie de fructe pentru consumul în stare proaspătă, nu creștem și nu cultivăm mere doar pentru suc. Iată de ce avem nevoie de asemenea seminare de instruire în care să cunoaștem toate particularitățile și necesitatea aplicăii unei tehnologii. Sunt distribuitor al companiei ADAMA pentru că aceasta oferă produse de calitate, care asigură rezultate bune în câmp. Totodată, este o companie cu nume internațional. Le recomandăm clienților noștri să respecte tehnologiile, pentru că doar așa pot înregistra rezultate bune și foarte bune la culturile pe care le cultivă. Propunem soluții la pachet, adică produse, tehnologie, asistare în câmp și servicii de consultanță. Avem mai mulți producători care s-au convins de rezultatele care pot fi obținute prin aplicarea produselor ADAMA. O livadă modernă fără tehnologii, fără utilizarea corectă a produselor chimice nu există. Producătorii de la noi, care ezită să aplice noile tehnologii motivează prin faptul că costul este mare. Dar cred eu că, este important să faci calculele la sfârșit când obții profitul, nu la început când investești. Ori, pentru noi contează ca să ajungem în toamnă și să recoltăm fructe de calitate superioară, care să ne aducă profit”.

Victor Rovenco, agronom SRL „Farm Prod”, satul Olănești, raionul Ștefan Vodă, din propria experiență spune că produsele ADAMA sunt eficiente și sigure, respectiv câștigă fermierii care își doresc să dezvolte o afacere de succes.

„Începând cu anul trecut am o colaborare frumoasă cu compania ADAMA. Am aplicat 2 preparate care se regăsesc în portofoliul companiei. Produsele sunt mai ieftine și respectiv am decis să le testez. Au avut eficacitate bună. Dacă nu facem rărirea chimică nu putem obține calitate. Este un proces costisitor, dar care își merită investiția. Informația prezentată este utilă pentru noi producătorii și vom încerca să o aplicăm”.

ADAMA este compania ce propune produse fitosanitare care servesc agricultorii profesioniști de pe toate continentele pe care se produce agricultură la nivel profi. Este cea mai mare companie de produse off-patent, adică propune produse cu un brand puternic și cu o calitate dovedită.

Click aici pentru a deschide Galeria Foto.

Adama
Adamahttps://www.adama.com/moldova/ro/
Cea mai mare companie de produse fitosanitare din lume cu o prezență neîntreruptă în Republica Moldova de peste 25 de ani!

Citește și ›

Advertoriale