Reprezentanța KWS în Republica Moldova și compania ElitAgrotehnologie au organizat zilele trecute seminarul „Particularitățile cultivării hibrizilor de porumb”. Evenimentul a adunat mai mult de 70 de producători agricoli din diferite zone ale țării, care au venit să afle mai multe detalii despre cultivarea hibrizilor de porumb de la KWS.

În calitate de invitat special a fost Andrei Mamonov, manager KWS pentru dezvoltare piețe noi, care a relatat despre cele mai specifice aspecte ce țin de cultivarea hibrizilor de porumb, menționând despre potențialul de a aduce rezultate remarcabile în condiții de respectare a unor reguli generale de la semănat până la recoltat.

Vezi și: LIVE VIDEO. Seminar: „Particularitățile cultivării hibrizilor de porumb de la KWS”

Directorul reprezentanței companiei KWS în Republica Moldova, Eugen Zuza a comunicat că scopul principal al evenimentul a fost de a familiariza clienții cu hibrizii din portofoliul Companiei KWS, care au o capacitate de producție mare și sunt rezistenți la boli și dăunători.

„Seminarul de astăzi, organizat în parteneriat cu dealerul nostru principal firma „ElitAgrotehnologie”, a adunat peste 70 de producători din diferite raioane ale republicii. Pentru a ajuta producătorii de la noi în identificarea celor mai bune soluții aplicabile de la însămânțare și până la recoltare am invitat un coleg din Federația Rusă, Regiunea Krasnodar, unde condițiile climaterice sunt similare cu cele din Republica Moldova. Prezentarea este una destul de interesantă și accesibilă pentru fermierii care își propun să cultive porumb, sau cei care cultivă, deja de mai mulți ani și s-au confruntat cu anumite probleme. Ne-am propus ca ei să aibă posibilitatea să comunice direct cu un specialist în domeniu care poate să le ofere cele mai bune soluții practice. Compania KWS propune 14 hibrizi de porumb. Oferim fermierilor din Republica Moldova un produs de calitate, care corespunde așteptărilor și condițiilor climaterice de la noi. Compania noastră este partenerul de încredere în cultivarea eficace a mai mult culturi, printre care și porumbul”, a conchis Eugen Zuza.

Andrei Mamonov, manager KWS pentru dezvoltare piețe noi (Europa de Est), ne-a spus că a venit în Republica Moldova nu pentru a face comercializarea produselor KWS, ci pentru a oferi suport și consultanță atât partenerilor, cât și producătorilor în tot ceea ce se referă la metode de cultivare, tehnologie, dificultățile cu care se confruntă fermierii.

„KWS este una dintre primele Companii care acordă servicii de consultanță pentru producătorii agricoli. Adică, pe lângă specialiștii care se ocupă de comercializarea semințelor avem și consultanți care sunt gata să se deplaseze în câmp și să ofere soluții practice la problemele cu care se confruntă producătorul. În agricultură este foarte important ca să reacționezi la timp. Vă îndemn să nu ezitați ci să apelați la specialiști pentru a rezolva cât mai curând posibil dificultatea apărută. Suntem Compania care își iubește munca, mergem în câmp și nu ne este frică de probleme. Dispunem de toate resursele necesare pentru a vă sprijini și a dezvolta o roadă pe măsură. Portofoliul Companiei include hibrizi de porumb pe care noi i-am testat mai mulți ani și putem spune cu certitudine că sunt rezistenți la temperaturi scăzute, sunt indicați pentru tehnologiile intensive și extensive de cultivare, rezistenți la buruieni, au o pierdere rapidă a umidității, sunt toleranți la secetă. Atunci când cultivăm hibrizii de porumb trebuie să ținem cont de o serie de recomandări care ne vor ajuta să căpătăm rezultate, în primul rând trebuie să țineți cont de temperatura solului. Totodată, trebuie să știți că întârzierea cu fiecare zi la semănat duce la pierderi semnificative la roadă. La fel, trebuie să nu vă grăbiți pentru că semănatul înainte de timpul potrivit compromite recolta”.

Victoriya Taran, manager KWS pe marketing pentru porumb și culturi oleaginoase (Europa de Est), a relatat despre cele mai mari realizări înregistrate de Compania KWS pe parcursul anilor.

„Vreau să vă reamintesc despre cele mai importante realizări ale Companiei KWS. În primul rând, KWS este o Companie de familie, care pune accentul pe cercetare, evoluție și performanță, utilizându-și vasta experiență în domeniul ameliorării. Astfel, KWS s-a dovedit întotdeauna a fi partener apropiat și de încredere al fermierului de pretutindeni. De mai bine de 150 de ani, Compania KWS își aduce permanenta contribuție la susținerea fiecărui fermier cu soluții inovative și personalizate pentru recolte performante, profitabile, independență și prosperitate pe termen lung. Primele relatări arată faptul că ameliorarea seminţelor a început la cultura sfeclei de zahăr. Amintesc aici că avantajele hibrizilor, recomandați pentru producţia de boabe, sunt productivitate crescută, toleranţă excelentă la secetă şi arşiţă, adaptabilitate bună la toate condiţiile de tehnologie, pierdere rapidă a apei din boabe, rezistenţă foarte bună la frângere şi cădere, precum şi rezistenţă excelentă la atacul de boli. În acest context, vă îndemn să ramâneți partenerii noștri, împreună putem contribui la dezvoltarea afacerii pe care o aveți”.

În discursul său Igor Danii, director „ElitAgrotehnologie”, a amintit că parteneriatul stabilit cu Reprezentanța KWS a făcut posibilă organizarea evenimentului, la care și-au propus să dicute direct cu clienții pentru a oferi cea mai corectă și de valoare informație. Potrivit lui, fermierii cunosc avantajele hibrizilor și sunt mulțumiți de reușitele din anul 2017.

„Colaborăm cu KWS de mai mulți ani și recomandăm cu încredere clienților noștri hibrizi de caliate, care au potențial mare și ajută fermierilor să adune roadă după așteptări. Și aceste semințe sunt desigur de la Compania KWS. Motto-ul Companiei noastre este „Noi nu comercializăm produse, noi comercializăm soluții pentru producătorii din Republica Moldova”. Aceasta ar însemna că noi identificăm problemele cu care se confruntă fiecare fermier în parte și oferim soluții individuale, astfel acesta beneficiază de consultanță nemijlocit în câmp, nemijlocit pentru problema lui. Totodată, pe lângă comercializarea semințelor propunem un serviciu nou și anume testarea solului, care este un proces destul de complex, care presupune mai multe etape și nu se limitează doar la prelevarea mostrelor de sol. Termenul de realizare a testului este de 2-3 săptămâni. Am testat circa 10 mii de ha din Republica Moldova. La 6 gospodării am primit și înregistrat rezultatele testului, astfel producătorii agricoli au efectuat tratamente pentru îmbunătățirea componenței solului și rezultatele sunt deja simțite. Scopul nostru este de a ajuta fermierii să administreze corect îngrășămintele. Cu regret, producătorii nu prea cunosc despre importanța acestei testări, iată de ce ne propunem să inițiem o campanie prin care la procurarea semințelor pentru însămânțarea a 6 ha, la 1 ha se va efectua testarea solului”.

Producătorii prezenți la eveniment ne-au spus că informațiile prezentate sunt un suport real și aplicabil în câmpurile cultivate cu porumb. Deși, se pare că se cunoaște foarte mult despre această cultură, totuși apar o serie de încercări care fac necesară informarea suplimentară.

Mihai Bostan, conducătorul întreprinderii agricole „Agro Elit” din satul Tîrnova, raionul Dondușeni afirmă că rezultatele înregistrate sunt în mare parte datorită hibrizilor procurați de la Compania KWS.

„Avem în gestiune două sectoare, care însumează 3900 ha. Cultura porumbului ocupă 30% din totalul suprafeței. Bineînțeles, că punem accentul pe hibrizii înalt productivi de la KWS. Cred eu că, aceasta depinde în mare parte de potențialul genetic al hibrizilor. Planificăm să sporim suprafețele cultivate cu porumb, dar și cu alte culturi, pentru că ne dorim un profit mai mare. Principalul avantaj pe care l-am identificat la hibrizii de la KWS este potențialul de producție foarte înalt, puțin influențat de condițiile meteo, chiar și în perioade mai critice au răspuns bine la tehnologiile pe care le-am aplicat”.

Filip Beiul, conducătorul gospodăriei țărănești „Beiul Filip” din satul Susleni, raionul Orhei, prelucrează, la moment, 1100 de ha. Spune că, hibrizii din portofoliul KWS s-au arătat a fi cei mai buni și îi cultivă de mai mulți ani.

„Este o companie care ne prezintă inovațiile în agricultură și ne oferă cele mai bune semințe. Rezultatele sunt îmbucurătoare. Lucrez doar cu această companie, deoarece ei sunt profesioniști și sunt încrezut în calitatea produselor pe care le comercializează.Suntem printre primele 3 gospodării care am efectuat analiza solului și cultivăm după recomandările specialiștilor de la ElitAgrotehnologie. Ei se deplasează în câmp și sunt alături de producători atunci când aceștia au dubii sau nu știu cum e mai corect să procedeze. Este foarte important de a efectua aceste analize, deoarece noi introducem produse de uz fitosanitar fară a cunoaște despre necesitățile de elemente ale solului. Mă strădui să particip la toate seminarele organizate pentru că astfel putem cunoaște inovațiile și putem să ne informăm și despre soluții practice”.

Agronomul șef al gospodăriei „Prog-Agroter” din satul Valea Mare, raionul Ungheni, a spus că până în anul 2015 au cultivat sfeclă de zahăr, dar s-a dovedit că această cultură, în zona Ungheniului, nu poate să dea rezultate bune dacă nu este irigată. Astfel, își propune să cultive floarea soarelui, porumb și grâu. La seminar a venit pentru a consulta un specialist, care cunoaște din practică cum e să cultivi porumbul.

„În anul trecut am cultivat doi hibrizi de porumb din portofoliul Companiei KWS, care au arătat rezultate bune. Participăm la seminar cu un mare interes, pentru că ne dorim să cunoaștem toate informațiile noi care ne-ar ajuta să înregistrăm roade bune. Totodată, vom organiza și un câmp demonstrativ pe care vom cultiva hibrizi de la Compania KWS. Informația prezentată de specialistul din Federația Rusă este foarte utilă, cu atât mai mult cu cât ne-a vorbit despre principalele boli și ce soluții folosesc pentru a le înlătura. Ne-a comunicat despre termenii optimi pentru semănarea hibrizilor și lucrările care trebuie realizate. Referitor la testarea solului consider că este un procedeu care trebuie făcut de fiecare fermier pentru a cunoaște situația reală din câmp, pentru că noi cu toții folosim diferite preparate fără a ști despre influența asupra solului, dar și despre elementele de bază de care are nevoie solul pentru a ajuta la creșterea și dezvoltarea culturilor”.

Burduja Tudor, SRL ”Bio Alianța”, a menționat că de la compania KWS a procurat mai întâi semințe de sfeclă de zahăr. A venit la seminar ca să se informeze despre potențialul hibrizilor de porumb, pentru că planifică să semene o suprafață cu această cultură.

„În anul 2017, am făcut analiza solului pentru toată suprafața de teren pe care o avem în gestiune. Porumbul este cultura care nu poate fi exclusă din asolament. Planificăm să cultivăm porumb și am venit la seminarul de astăzi pentru a ne informa și a cunoaște toate detaliile referitor la această cultură. Seminarele sunt foarte utile, informația prezentată este necesară, mai ales agricultorilor, care sunt permanent în câmp și nu au timp pentru a se informa. Hibrizii prezentați au un potențial destul de bun, sper să reușesc să adun și eu cantitățile maxime. Pentru a avea rezultate trebuie de respectat tehnologia, altfel riscăm să investim fără a avea și rezultate. Cu atât mai mult cu cât în agricultură se investesc sume mari, care necesită a fi asigurate”.

KWS SAAT SE este una din principalele companii din lume în selecţia şi producerea seminţelor de culturi agricole, cu o experienţă de lucru de 160 de ani şi cu reprezentanţe în mai bine de 70 de ţări ale lumii. Fiind în schimb permanent de experienţă cu specialiştii în agricultură, KWS efectuează selecţia pe baza celor mai avansate metode biotehnologice, produce şi comercializează material de semănat de înaltă calitate pentru diferite regiuni şi condiţii de cultivare.

Click aici pentru a deschide Galeria Foto.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here