vineri, 22 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
Acasă Advertoriale FOTO. Tehnologiile ADAMA de protecție a culturilor pomicole, prezentate în livada companiei Codru-ST

FOTO. Tehnologiile ADAMA de protecție a culturilor pomicole, prezentate în livada companiei Codru-ST

0
FOTO. Tehnologiile ADAMA de protecție a culturilor pomicole, prezentate în livada companiei Codru-ST

Protecția livezilor de măr presupune un ansamblu de procedee care contribuie la obținerea recoltelor de cea mai înaltă calitate. Confruntându-se cu o serie de boli și dăunători, doar administrarea produselor testate, la momentul optim poate garanta o recoltă pe măsura așteptărilor. Mai mult ca atât, investind în înființarea livezilor superintensive de măr, producătorii trebuie să fie pregătiți să investească și în protecția corespunzătoare.

Aceste subiecte au fost abordate în cadrul evenimentului SimpliCultura organizat de compania ADAMA, care s-a desfășurat recent în cadrul platformei situate în plantația de măr a FPC „Codru-ST” SRL, din satul Rădeni, raionul Strășeni. Acțiunea a adunat peste 100 de pomicultori interesați de o nouă abordare în protecția plantelor.

Sergiu Panuță, manager tehnic și înregistrări al companiei ADAMA în Republica Moldova, a explicat participanților care sunt principalele probleme, dar și soluțiile recomandate pentru combaterea bolilor și dăunătorilor din livezi.

„În cadrul gospodăriei Codru ST deja, al doilea an organizăm platforma demonstrativă în cultura mărului, unde sunt testate și totodată, demonstrată eficiența produselor de la ADAMA. Țin să remarc că, au fost prezentate rezultatele obținute în cadrul loturilor demonstrative organizate la 2 soiuri de măr Idared și Golden Delicious, unde au fost aplicate în complex diferite produse de uz fitosanitar atât insecticide, cât și erbicide. Menționez că, deja al doilea an testăm un produs nou destinat răririi chimice a fructelor – Brevis. Totodată, am demonstrat fermierilor particularitățile de aplicare a produselor, dar am atenționat și asupra condițiilor meteo în momentul aplicării, pentru că acestea au o importanță foarte mare. La fel și perioada de aplicare. Cunoaștem că, în anul curent s-au dezvoltat în mod deosebit bolile principale la măr cum ar fi făinarea, rapănul, acarianul roșu al pomilor, viermele mărului și din dăunătorii sugători păduchele verde. Nu au fost focare de dezvoltare în masă, deoarece gospodăria este una responsabilă, care aplică cele mai noi și moderne tehnologii, efective și utile. La recomandările noastre au intervenit cu anumite schimbări în schema de protecție a culturii. Ceea ce ține de perioadele de aplicare, s-a luat în considerare depășirea pragului economic de dăunare la organismele nocive, s-a monitorizat și s-a dus o evidență la stațiile meteo unde s-a calculat suma temperaturilor efective și astfel am determinat perioadele optime de aplicare. Consumul de soluție s-a determinat în funcție de mărimea coroanei, inclusiv densitatea fructelor. Din insecticide s-a arătat destul de efectiv Pyrinex Super, acaricidul Apolo. Împotriva dăunătorilor sugători a demonstrat o eficiență foarte înaltă Kestrel 25 C. La începutul perioadei de vegetație s-a aplicat piretroidul de sinteză Lamdex. Din fungicide, deja începând cu anul acesta compania propune un produs nou Embrelia. De menționat că, unul dintre cele mai utilizate produse în plantațiile de pomi fructiferi este Merpan, care are capacități foarte bune de protecție față de rapănul merelor și îmbunătățește calitățile fructelor. Din luna mai, este disponibil și produsul MerPlus, care pe lângă faptul că asigură protecție împotriva rapănului, îmbunătățește calitățile de păstrare a fructelor. Manifestă o acțiune secundară față de alte boli cum ar filostictoză, alternarioza. Produsele din portofoliul companiei le ajută fermierilor să obțină rezultate foarte bune din punct de vedere a calității și cantității recoltelor”, a spus Sergiu Panuță.

În condițiile meteo care s-au înregistrat în anul curent, doar aplicarea unor produse binecunoscute, testate în timp au putut soluționa problemele cu care s-au confruntat pomicultorii. Vadim Rusu, manager vânzări Republica Moldova a companiei ADAMA, a menționat că, în pofida provocărilor speră că prețurile oferite la fructe va fi unul pe măsura așteptărilor, iar ADAMA va fi alături de clienții care deja s-au convins de calitatea produselor din portofoliu oferind cele mai bune soluții.

„Evenimentul a fost organizat pentru pomicultorii din țară, în primul rând, pentru a prezenta soluțiile consacrate ale companiei, cum ar fi Merpan, Shavit, Momentum Extra, Merplus. Totodată, am reușit să avem o reîntâlnire cu clienții fideli. Suntem bucuroși că am putut să le fim alături în acest an de cumpănă pentru culturile multianuale. Pomicultorii au așteptări foarte mari și sperăm că, anul va fi unul destul de bun, inclusiv și prețul de comercializare va fi unul pe potriva așteptărilor. În anul curent, o provocare destul de mare a reprezentat atacul fungic și nu în ultimul rând, au fost probleme cu insectele din livadă. Compania ADAMA se orientează spre fermierii care aplică tehnologii moderne și propune produse de cea mai înaltă calitate”.

Andrei Doru, product manager, departamentul de marketing al companiei ADAMA, a constat că fermierii din Moldova înregistrează progrese în tehnologiile de producere și respectiv rezultate spectaculoase referitor la producția de fructe.

„Piața din Republica Moldova este una strategică pentru companie, fie că vorbim despre culturile de câmp, fie că de culturile speciale. Poziția ADAMA pe segmentul culturilor speciale este una foarte bună, grație portofoliului vast de produse pe care le aducem an de an pentru a veni în sprijinul fermierului. În anul acesta, pe lângă produsele foarte cunoscute cum ar fi Merpan, Shavit, Lamdex, Pyrinex am reușit să înregistrăm un produs inovator MerPlus, care reprezintă o combinație a 2 substanțe complementare, ce oferă un efect foarte bun atât preventiv, cât și curativ asupra unui spectru larg de boli. Prima componentă este Captan caracterizată prin acțiune de contact, ce persistă foarte bine la nivelul frunzei, iar a doua componentă fosfanații de potasiu, care pătrund în frunză și oferă acel efect de protecție de lungă durată pe care fermierii îl urmăresc și și-l doresc. Un alt produs inovator care se află în al doilea an de comercializare și de asemenea are rezultate foarte bune este Brevis, destinat pentru rărirea chimică în livezile de măr și păr. Marele avantaj a lui Brevis este că ușurează foarte mult munca fermierilor vizavi de rărire pe care până acum mulți dintre ei erau nevoiți să o facă manual cu niște costuri mari, care le afectau eficiența economică la hectar. Cu o aplicare a produsului Brevis pot obține o productivitate sporită, adică fructele viabile ce au un randament bun de producție sunt încurajate să se dezvolte armonios, astfel că recolta are o calitate mult mai bună. Urmăresc an de an evoluția fermierilor din Moldova și sunt impresionat de progresele pe care le fac în tehnologie și în rezultatele pe care le au vizavi de producția de fructe”.

Mihai Chilianu, gazda evenimentului și directorul de vânzări a companiei Codru ST, a apreciat parteneriatul dezvoltat cu ADAMA și a comunicat că, doar având fructe de calitate poți cuceri piețe noi de desfacere și respectiv, poți obține venit din munca pe care o faci.

„Obiectivul nostru este de a fi gazda la cât mai multe evenimente de acest fel, deoarece ne propunem să promovăm agricultura și tehnologiile moderne. Or, noi nu avem secrete și atunci toți sunt bineveniți în grupul de companii, să viziteze livezile noastră, să vadă rezultatele, dar și erorile pe care le-am făcut. Colaborăm cu companiile de top, printre care este și ADAMA și aplicăm o gamă largă de produse. Ne dorim să fim cât mai eficienți ca și cost. Activăm pe o piață în care concurența este acerbă și atunci înving doar cei mai buni. Suntem deschiși să aplicăm tot ce este modern și nou pe piață și ADAMA este compania care propune soluții eficiente pentru problemele cu care ne confruntăm în livezi. La moment, avem rezultate destul de frumoase, dar anul încă este în curs. Încercăm să cucerim noi piețe, inclusiv cele din UE cu fructele noastre. Aplicând produsele de protecție avem așteptări față de calitatea fructelor, pentru că având calitate putem avea și cumpărători. Pe lângă protecția împotriva fungilor și insectelor trebuie aplicat un set întreg de alte preparate, care în complex ajută la obținerea unei recolte de calitate. Referitor la rărirea chimică avem încă multe de învățat”, a constatat Mihai Chilianu.

Vitalie Ciobanu, șeful Laboratorului enologie și protecția viței de vie, Institutul de Horticultură și Tehnologii Alimentare, a spus că rărirea chimică a fructelor este un procedeu foarte important, mai ales dacă vorbim de livezile superintensive.

„Seminarele organizate de ADAMA sunt foarte utile pentru agricultorii din Republica Moldova, inclusiv pomicultori, deoarece ne familiarizăm cu noile produse care sunt sau vor fi în portofoliul companiei, dar și cu tehnologia de protecție a plantelor. Rărirea chimică este un procedeu foarte important, mai ales dacă vorbim de livezile superintensive, pentru a obține recolte satisfăcătoare și de calitate. Ne bucură mult rezultatele pe care le vedem în lotul demonstrativ de la Codru ST, ținând cont de faptul că, anul curent este un sezon deosebit, mai ales în zona de nord a Moldovei, unde s-au înregistrat ploi foarte puternice și căderi de grindină care au afectat o parte considerabilă de livezi. Cu toate acestea situația a fost depășită și acum avem rezultate bune, deja așteptăm să vedem cum vor fi prețurile, care depind de situația pe piața externă, dar și internă, sperăm totuși că vor fi destul de bune”.

Sergiu Daud, agronom-șef SRL Darurile Basarabiei, a recunoscut că inițial erau sceptici față de produsele companiei ADAMA, dar după ce le-au testat și au văzut eficacitatea acestora le recomandă cu încredere și altor colegi care își doresc să obțină recolte de calitate, uniforme și solicitate pe piață.

„Cooperăm cu compania ADAMA deja de 7 ani. Desigur, inițial eram destul de sceptici față de produsele companiei, dar rezultatele obținute ne-au convins de calitatea acestora. Anul curent este un an foarte dificil, din mai multe puncte de vedere, în primul rând din cauza condițiilor meteo, dar și din cauza bolilor și dăunătorilor, cum ar fi rapănul mărului. În anul curent, am observat o invazie puternică a moliei, care ne-a produs daune mari. Aplicăm o gamă largă de produse de la ADAMA, care soluționează diferite probleme, așa cum este Merpan, Kestrel. Primăvara, la desfacerea mugurilor aplicăm Lamdex, am testat în anul acesta și MerPlus, un produs foarte interesant care ne-a ajutat să facem față infecției puternice cu rapăn. Nu în ultimul rând, utilizăm Brevis, care s-a dovedit a fi foarte bun, ne ajută să efectuăm rărirea fructelor, ceea ce ne permite să obținem fructe de calitate. Producătorii nu prea aplică acest procedeu, deoarece erau orientați să comercializeze merele pe piața tradițională, care avea cereri mai mici față de fructe. La moment, este nevoie de orientat spre piețe mult mai mari, care au și cerințe mai înalte față de calitatea produselor. Fără rărire chimică este aproape imposibil de a obține mere de calitate, uniforme. Conform analizelor efectuate și cantitatea de reziduuri în fructe este 0, deoarece termenul de așteptare este unul foarte mare”.

Ananie Peșteanu, doctor în științe agricole, specialist în rărirea chimică, a venit cu recomandări practice pe care trebuie să le urmeze producătorii care intenționează să realizeze rărirea chimică a fructelor.

„Brevis este un produs foarte eficient, dar necesită o atenție sporită atunci când se aplică, deoarece unele erori pot duce la pierderea recoltei. Atunci când decidem să utilizăm astfel de produs, trebuie să fie realizate anumite testări și apoi să fie aplicat pe suprafețe mai mari. Pentru a obține recolte înalte trebuie să ne străduim ca livada să aibă un grad mare de înflorire. În coroana pomului trebuie să fie 150-200 de inflorescențe, ca pe final după rărire să rămână la 100 de inflorescențe circa 50-60 de fructe. O atenție deosebită trebuie acordată luminii și temperaturii, deoarece acestea influențează asupra răririi pe care o efectuăm. Totodată, plantele trebuie să fie hrănite corespunzător. Producătorii trebuie să acorde o atenție deosebită eficienței și nu recoltei, pentru că nu obținem nimic dacă avem o recoltă de 90 de tone de mere de o calitate inferioară, mai bine recoltăm 70 de tone, dar de o calitate superioară cu un venit cu mult mai mare. În plus, trebuie să tindem spre calitate, uniformitate și un diametru normal al fructelor. Prin rărirea cu acest produs menținem echilibrul dintre creștere și fructificare. Fermierii sunt încă sceptici față de acest procedeu din lipsa de informare din partea unei instituții specializate, conservatismul, frica de a pierde recolta. Dacă produsul este aplicat în momentul și cantitatea optimă rezultatul este pe măsură”.

Vitalie Obrejanu, directorul comercial al companiei SRL Fresh Time, a remarcat că soluțiile oferite de compania ADAMA sunt inovative și respectiv fiecare pomicultor care își dorește calitate trebuie să le includă în schema de protecție a livezii.

„Avem o deosebită plăcere de a colabora cu compania ADAMA, pentru că ne prezintă produse foarte bune, care se regăsesc în mai multe scheme de protecție în livezile moderne. Dat fiind faptul că, și soluțiile trebuie să fie la nivelul așteptărilor, sunt câțiva producători, printre care și compania ADAMA cu care conlucrăm destul de mult prin intermediul distribuitorilor. Suntem în continuă dezvoltare și apreciem noile produse care se regăsesc în portofoliu. Sperăm să avem rezultate bune, pentru că avem un an specific. Produsul Brevis pe care îl aplicăm pentru rărirea chimică și-a demonstrat eficiența. Atunci, când avem prea multe fructe pe pom nu avem decât 2 soluții, sau intervenim manual sau utilizăm produsul de la ADAMA. Pornind de la ideea că fiecare an vine cu noi provocări trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu inputuri care să soluționeze aceste probleme”.

Nicolae Pascal, producător din raionul Telenești, satul Negureni, a spus că produsele ADAMA trebuie să se regăsească în schemele de protecția a livezilor superintensive, dacă producătorii își doresc să obțină fructe de calitate, solicitate atât pe piețele tradiționale, cât și cele din UE.

„În ultimul timp, tot mai des ne confruntăm cu problema calității fructelor, dacă în anii precedenți piețele tradiționale consumau produse de calitate mijlocie, la momentul dat, absolut toate piețele solicită produse de cea mai înaltă calitate. Obținând în livezile superintensive calitate înaltă a fructelor, trebuie să fii gata să investești suplimentar în diferite procedee cum ar fi de exemplu rărirea chimică. Rărirea este un procedeu foarte scump și complicat, dar absolut necesar. Pentru că dacă nu obținem fructe de calibru solicitat, pierdem din calitate și venit. ADAMA are un produs nou, foarte interesant pe care l-am testat pe parcursul ultimilor 2 ani. Acest produs reprezintă o soluție, deoarece este ultimul produs care mai poate corecta situația din livezi. Brevis poate fi aplicat la cel mai mare diametru al mărului, chiar și până la 12 mm, după care rărirea nu mai poate fi efectuată, doar manual, dar este destul de problematic. Cu cât rărirea este realizată mai devreme cu atât mărul are un calibru mai mare. Produsul este de calitate, chiar dacă are un preț mai mare, dar nu avem o altă soluție. Produsele companiei obligatoriu se regăsesc în schemele de protecție în livezile superintensive. Alt produs destul de calitativ, destinat prelucrării pentru păstrarea merelor în depozite frigorifice este Merpan. Nu mai vindem mere direct din livezi, le comercializăm din frigidere, iar ca acestea să se păstreze o perioadă cât mai îndelungată de timp trebuie puse la păstrare în stare ideală”.

Horticultorii din Republica Moldova încă mai practică rărirea manuală, deși în mai multe țări cum ar fi Italia, Spania sau Israel deja s-a renunțat la această practică și se utilizează rărirea chimică, care se realizează prin folosirea unor substanţe de rărire şi se recomandă atunci când legarea fructelor este exagerat de mare în inflorescenţă.