50 de eurocenți sau, pe alocuri, chiar un dolar. Aceasta ar fi taxa achitată neoficial de unii agricultori pentru fiecare kilogram de nuci exportate. Cel puțin, asta a declarat șefa Executivului, Maia Sandu, cu referire la monopolul exportului de nuci, scrie Agora.
„Primim informații noi și noi de la aceste companii. Din păcate, nu sunt curajoși care să meargă să spună deschis cine le-a cerut mită, câtă mită le-a cerut, cum s-au întâmplat toate aceste hărțuieli și abuzuri. Sperăm să prindă lumea curaj și să vorbească. Dacă nu, va fi mai greu de pedepsit persoanele implicate”, a declarat Maia Sandu.
Prim-ministra a venit cu noi detalii despre schemele de la exportul de nuci.
„Se pare că în martie 2017 a început această situație, atunci când Procuratura și Vama au început perchezițiile la mai multe companii exportatoare de nuci. Două companii atunci au cedat. La fiecare kg de nuci exportate, trebuiau să plătească 50 de eurocenți Partidului Democrat. Celelalte firme au fost oprite la vamă, au fost acuzate de contrabandă. Altele, care erau în proces de export, s-au speriat și s-au oprit. Evident, Consiliul Concurenței dormea atunci cum dorme și azi pe banii cetățenilor”, a explicat șefa Executivului.
Maia Sandu a mai spus că, în total, șase companii ar fi plătit regulat această mită.
„Unii au indicat chiar un dolar la fiecare kg de nuci exportate. Celelalte companii au rămas pe dinafară. După ce au văzut că marfa se alterează, au fost nevoite să meargă la companiile care aveau acest coridor datorită banilor plătiți. Iată așa s-a creat acest monopol. La un moment dat s-a implicat poliția. Poliția mergea la unii oameni, care erau și beneficiari de ajutoare sociale și care vindeau nuci, și le solicitau să facă denunț pe oamenii care au cumpărat de la ei nuci. Cei care au în curte doi copaci, nu au cum să aibă certificate de origine. Atunci când se cumpărau nuci, aici se crea această problemă în care companiile erau acuzate de contrabandă. Dosarele penale sunt la Procuratură. Până la urmă, a fost nu doar favorizarea a câtorva companii, dar și pentru ca o parte din banii colectați să ajungă în buzunarul PD-ului”, a mai declarat Maia Sandu.
Despre modul în care s-a instituit monopolul la exportul de nuci s-a discutat și la ședința de săptămâna trecută. Amintim că, pe 1 iulie 2019, Maia Sandu a dispus crearea unei comisii interguvernamentale care să examineze problema monopolului la exportul de nuci.
Nu sunteti de incredere dragi noi vechi guvernanti( poate doar Sandu, Ticu, Renita, Carp, Ciobanu) asa ca numeni nu va risca in conditiile in care foarte probabil veti zbura cu suturi fiind o noua dezamagire pro-europa.
Maia Sandu poate spune multe, sa nu uitam ca ei ii convin astfel de declaratii.