joi, 18 aprilie, 2024
10.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFOTO. Tehnologiile ADAMA de protecție în livezi. Practici moderne pentru efectuarea răririi chimice la...

FOTO. Tehnologiile ADAMA de protecție în livezi. Practici moderne pentru efectuarea răririi chimice la măr

Recomandate

Horticultorii din Republica Moldova încă mai practică rărirea manuală, deși în mai multe țări cum ar fi Italia, Spania sau Israel deja, s-a renunțat la această practică și se utilizează rărirea chimică, care se realizează prin folosirea unor substanţe de rărire şi se recomandă atunci când legarea fructelor este exagerat de mare în inflorescenţă.

Specialiștii companiei ADAMA au elaborat un produs revoluționar în domeniul răririi chimice. Este vorba despre produsul Brevis, care a înregistrat rezultate remarcabile în livezile unde a fost aplicat. Pentru a demonstra tehnologia acestuia, ADAMA a organizat, zilele trecute, seminarul „Tehnologii de protecție la culturile pomicole și rărirea chimică a mărului” în livada companiei Codru ST, la care au participat peste 100 de pomicultori din întreaga țară.

Constantin Soare, Key Account Manager, RO&MD, a menționat, pentru Agrobiznes, că agricultorii trebuie să fie gata să răspundă provocărilor cu produse de ultimă oră, iar compania ADAMA este alături de ei oferind asistență și soluții de calitate.

„Trebuie să spun că în Republica Moldova, dar și în România am avut un an deosebit, un an de excepție. Dacă facem o comparație, atunci pot să afirm cu certitudine că agricultura din Republica Moldova a evoluat foarte mult. Specialiștii ADAMA din Italia au rămas impresionați de cunoștințele, agricultura și tehnica de care dispun fermierii de aici. Nu ne rămâne decât să ne mândrim și să ne bucurăm de ceea ce realizăm împreună. ADAMA este lider de piață la culturile cerealiere, rapiță, iar astăzi, prin intermediul caravanei ADAMA, prezentăm soluții pentru pomicultură. Nu în fiecare an culturile sunt la fel, iar noi trebuie să fim gata să răspundem provocărilor cu produse de ultimă oră. Studiile de piață realizate ne-au confirmat poziția de cea mai bună companie, pentru că dispunem de cele mai de calitate produse, răspundem imediat la provocările din câmp. Fermierii, din lipsă de timp, de multe ori fac diferite combinații cu fertilizanți care nu sunt omologați și astfel, acestea dau efecte necontrolate, în acest context, echipa este alături de fermieri și propune cele mai bune soluții. Ne dorim ca produsele din Republica Moldova să ajungă cât mai mult pe piețe din Europa. Cel mai important este ca fermierii să reușească să obțină roade de calitate, pentru că ceea ce ține de gust, cu siguranță nicăieri nu mai găsim fructe ca în Moldova și România. În fiecare an, ADAMA propune produse noi, astfel că în 2018, prezentăm produsul Brevis, care este unic și se folosește pentru rărirea chimică. Procedura vine să înlocuiască rărirea manuală. Înregistrând rezultate remarcabile în Italia, Spania, Israel e firesc ca și fermierii din Moldova să beneficieze de acest succes. Produsele oferite de ADAMA acoperă paleta largă pentru protecția plantelor. Cel mai important este ca producătorii să fie informați, să știe exact ce produse trebuie să le excludă și care trebuie introduse pentru o protecție a plantelor de calitate”, a spus Constantin Soare.

În același context, Oleg Brînza, director național vânzări, ADAMA Republica Moldova, a menționat că compania este într-o permanentă evoluție și vine, an de an, cu un set de produse noi care răspund tuturor provocărilor cu care se confruntă fermierii de la noi.

„Suntem la ediția 2018 a Simpliculturii pentru culturile pomicole prin intermediul căreia dorim să prezentăm noile produse incluse în portofoliul companiei, și în special inovațiile pentru sectorul de producere a merelor. Și mă refer la produsul Brevis, care este unul special destinat pentru rărirea chimică. Acest procedeu reprezintă ceva nou pentru țara noastră, iar fermierii încă nu știu cum să realizeze calitativ și corect rărirea chimică. Ceea ce oferă acest produs este practic fără precedent, vorbim de o tehnologie de ultimă generație și în acest context, Moldova este ce-a de-a 24 țară care a înregistrat acest produs. Dezvoltarea Brevis-ului a început acum 10 ani, iar lansarea a avut loc cu 3-4 ani în urmă în Italia. Astăzi, ne aliniem tehnologiilor moderne mondiale în producerea merelor, prin introducerea și utilizarea produsului Brevis în schemele de protecție. Brevis acționează prin inhibarea procesului de fotosinteză și astfel, ajută ca fructele secundare să fie avortate, lăsând fructul central, care se dezvoltă și primește substanțele necesare de la pom. În acest mod, se asigură încărcătura optimă pentru pom, adică circa 120 – 130 de mere, în dependență de soi, dar și dimensiunile optimale ale fructelor. Unul dintre principalele avantaje ale produsului Brevis este culoarea fructului, care se obține prin eliminarea concurenței fructului principal cu cele secundare, acesta din urmă atrage toată lumina și reușeşte să primească o culoare care este una optimală pentru piață, dorită de cumpărători. La utilizarea regulată a produsului Brevis se exclude periodicitatea fructificării, adică copacul nu intră în periodicitate de producere, el produce uniform de la an la an, ceea ce este foarte important pentru sistemele intensive și superintensive de producere. ADAMA își continuă angajamentul său față de fermier, de a deveni cât mai aproape, nu doar prin distribuție, dar și prin produsele noastre, care vin să răspundă la provocările cu care se confruntă producătorii. Am încercat să introducem noul produs într-un mod controlat, deoarece utilizarea fără cunoașterea anumitor aspecte tehnice poate să ducă la rezultate neașteptate. Iată de ce am lansat Brevis-ul prin intermediul fermierilor instruiți, am introdus serviciul de suport tehnic pentru fiecare client care-l utilizează. Aceștia văd diferența dintre ceea ce a existat până la rărire și rezultatele obținute după utilizare. Opțiunile în rărirea fructelor, care există la moment, este rărirea manuală și rărirea cu altă gamă de produse, dar acestea sunt destul de complicate și implică minim 4-5 produse cu o fereastră de aplicare foarte mică. Rărirea manuală, la fel este un procedeu destul de costisitor dacă luăm în considerare lipsa brațelor de muncă în mediul rural. Brevis este soluția de ultimă oră”, a conchis directorul național vânzări, ADAMA Republica Moldova.

Condițiile climaterice înregistrate în anul curent, au fost favorabile nu doar pentru dezvoltarea unei roade înalte, dar și pentru apariția și dezvoltarea bolilor și dăunătorilor. Sergiu Panuță, directorul tehnic, ADAMA Republica Moldova, a ținut să amintească despre produsele ADAMA care sunt utilizate în combaterea acestora.

„Pentru fermierii din Republica Moldova, în anul curent cele mai mari provocări sunt făinarea, mai ales la soiurile Idared și rapănul merelor. Dintre dăunători menționez acarienii, care la temperaturi foarte înalte se dezvoltă intens și provoacă daune mari. Molia la coaja fructelor, dar prin amplasarea capcanelor cu feromoni s-a reușit combaterea definitivă. Condițiile de secetă au favorizat și dezvoltarea afidelor, în special a păduchelui verde al mărului. Anumiți fermieri nu reușesc să combată acest dăunător în totalitate. În livada de la Codru ST avem rezultate foarte bune. Referitor la principalele boli din plantațiile fructifere precum rapănul și făinarea compania ADAMA propune o gamă variată de produse atât cu acțiune de contact, cât și sistemică. Din gama produselor cu acțiune sistemică menționez preparatul Qualy cu conținut de substanță activă de ciprodinil, Ardent, iar din produsele de contact recomandăm Merpan, pe care îl cunosc cred că toți horticultorii din Moldova. Folpan și Shavit care sunt aplicate în a doua perioadă de vegetație pentru a menține starea fitosanitară mai bună. Din insecticide, compania ADAMA propune Kestrel în formă lichidă. Contra moliilor torticide recomandăm Pyrinex Super. Pentru combaterea acarienilor, în perioada de dezmugurire, se poate utiliza produsul Apolo, care nu permite apariția stadiilor mobile. Brevis este un produs nou pentru Moldova, dar în Europa acest produs se utilizează de mai mult de 2 ani. Asistăm la o aplicare a acestui produs din ce în ce mai mare datorită rezultatelor înregistrate. Are cost optimal, dar mai ales vorbim de calitatea recoltei. Am demosntrat că, prin aplicarea lui Brevis se păstrează diametru optim, calitățile gustative ale fructelor și normarea recoltei. Totodată, preparatul permite evitarea alternanței de rod. Mulți fermieri, pentru a norma recolta, utilizează rărirea manuală, care reprezintă un stres pentru pomii fructiferi și este mai costisitor în comparație cu utilizarea produsului Brevis. Pentru a aplica Brevis este nevoie de cunoștințe, școlarizare, experiență, iar fiecare fermier, ținând cont de condițiile climaterice din zonă trebuie să adapteze norma de consum. Un aspect important este soiul, dar și temperatura. Aceasta nu trebuie să fie mai mică de +10 C și mai mare de +25 C, inclusiv umeditatea. Mai există și plasa antigrindină care reduce norma de consum. Bineînțeles că, sunt soiuri la care rărirea chimică este interzisă sau se recomandă repetarea tratamentului nu mai devreme de 5 zile. Pe lotul experimental de la Codru ST a fost aplicată norma minimală de Brevis, dar am constatat că putem obține rezultate foarte bune. Pentru anul viitor vom introduce alte produse noi, care sunt deja utilizate în Europa. ADAMA se dezvoltă în permanență și vine cu noi soluții eficiente, care permit fermierilor să obțină rezultate remarcabile”, a concluzionat Pănuță.

Ananie Peșteanu, doctor în științe agricole, specialist rărirea chimică, a constatat că rărirea este o soluție recomandată pentru fermierii care își doresc recolte înalte și de calitate soliciate de consumatori.

„În anul curent, situația în pomicultură este una benefică, deoarece se înregistrează recolte destul de bune, cât la prune, atât și la mere. La momentul actual, ne străduim să obținem o cantitate mai mare de flori, pentru a exclude riscul alternanței de floare. În același sens, suntem nevoiți ca aceste flori la un moment dat, după ce au legat, să le eliminăm din coroană. Prin acest procedeu în primul rând, normăm cantitatea de mere care trebuie să fie în coroană, substanțele plastice sunt mai bine redirecționate în cadrul coroanei și în final obținem o calitate a fructului pe care o cere consumatorul. Actualmente, în Republica Moldova sunt mai mulți regulatori de creștere înregistrați, dar aceștia au și avantaje și dezavantaje. În cazul produsului Brevis constatăm că, unele dezavantaje de la produsele anterioare sunt excluse. Mă refer la rugozitatea pe fructe, în deosebi la soiurile din grupa Golden Delicious, Gala Delicious. Un alt avantaj îl reprezintă faptul că, acest produs poate fi aplicat pe o fază mai îndelungată de dezvoltare a fructelor, de la 8 până la 16 mm. Totodată, observăm o colorare mai bună la soiurile de culoare roșie și o acumulare a substanțelor uscate în fruct, ceea ce ne demonstrează că o să fie și o păstrare mai îndelungată. Pomicultorilor le-aș recomanda să utilizeze produsul Brevis la soiurile care sunt mai dificile de rărit cum este soiul Fuji, Red Delicious, Golden Spur. După efectuarea răriri chimice este nevoie de o monitorizare continuă, iar în cazul că, în inflorescență cantitatea de fructe este mai mare de una se va face corecția manuală pentru a obține o uniformitate la toate fructele din coroană”.

Vasile Mămăligă, agronom, compania Codru ST, este convins că se pot obține recolte de calitate doar atunci când sunt respectate cu strictețe schemele de protecție cu produse de calitate, iar ADAMA este partenerul de încredere.

„Deja de 2 ani colaborăm cu compania ADAMA, care propune produse și soluții de calitate. Am realizat mai multe experimente și am testat mai multe produse, astfel am văzut efectul acestora și am înțeles că, doar utilizând produsele ADAMA reușim să avem roade de calitate. Din an în an, ne perfecționăm și aplicăm metode noi pentru a putea recolta roade înalte și cu fiecare an se mărește roada la hectar. Folosim îngrășăminte și produse pentru protecția plantelor care sunt mai puțin toxice, dar care ne protejează fructele. Doar așa putem exporta mere calitative. La fiecare început de an elaborăm schema de protecție și ne străduim să utilizăm cât mai puține preparate toxice. Dacă preparatul este utilizat la timpul optim atunci el își face efectul. Suntem prima companie agricolă care folosește răritul chimic. Toate preparatele pentru rărirea chimică sunt dependente de condițiile de timp. Brevis este un preparat care ne-a arătat rezultate foarte bune. Cu echipa ADAMA am realizat acest procedeu și suntem mulțumiți de rezultate. În anul curent, prognozăm să avem o recoltă cu circa 10-15 % mai mare decât în anul 2017”, a constatat agronomul companiei Codru ST.

Vitalie Ciobanu, șeful Laboratorului vinologie și protecția viței de vie, Institutul de Horticultură și Tehnologii Alimentare, a apreciat livada experimentală, dar și rezultatele înregistrate după aplicarea răririi chimice cu produsul Brevis.

„Protecția livezilor este unul dintre cele mai importante aplicații specifice livezilor din Republica Moldova, pentru că fără o protecție sigură nu putem obține recolte de calitate. Anul curent este unul foarte favorabil pentru cultura mărului. Au fost înregistrate ploi pe parcursul verii care au contribuit la dezvoltarea fructelor. Cunoaștem cu toții că, în anii ploioși se dezvoltă mai multe boli cum ar fi rapănul, făinarea, iată de ce sunt necesare mai multe tratamente. Livezile intensive trebuie să fie ghidate de specialiști, iar produsele să fie de calitate și aplicate în termeni rezonabili. Astfel de seminare organizate de ADAMA, în așa o livadă de performanță reprezintă o școlarizare, unde putem vedea și învăța cum să facem tehnologii performante în pomicultură. Dacă am avea în Moldova mai multe livezi de așa fel, am fi mai protejați și din punct de vedere economic și am înregistra un nivel mai înalt de trai. Specialiștii care activează în cadrul livezilor superintensive au un rol decisiv în obținerea produselor de calitate. Reglarea recoltei sau fructelelor într-o livadă intensivă este foarte importantă, iar produsul ADAMA destinat răririi chimice, care a apărut pe piața noastră de un an de zile, este foarte binevenit. Rărirea manuală este un procedeu foarte costisitor. Prin aplicarea produsului Brevis fructele ating calitatea necesară și respectiv sunt mai competitive atât pe piața internă, cât și externă”.

Normarea încărcăturii de rod a pomilor fructiferi este o lucrare absolut necesară şi are ca scop îmbunătăţirea mărimii şi a calităţii fructelor. Pascal Nicolae, producător din raionul Telenești, satul Negureni, a spus că folosește cu încredere produsele ADAMA, care s-au manifestat destul de bine pe parcursul anilor.

„Anul acesta este unul destul de provocator, deoarece avem roadă destul de bună, dar trebuie să ne gândim la calitate. Respectiv, vor înregistra profituri doar producătorii de mere calitative. Sperăm, totuși să avem un preț bun, poate nu la fel ca anul trecut, dar unul care să ne asigure și un profit. În livada mea folosesc, de mai mulți ani, produse de la ADAMA, deoarece pentru mine contează calitatea produsului, mai puțin prețul. În anul curent, ADAMA a prezentat un produs nou, pe care l-am testat în livadă. Am aplicat Brevis la rărirea întârziată a merelor. Cei care nu au reușit să facă rărirea la timp, sau condițiile nu au fost cele potrivite, Brevis este cea mai bună soluție. Acest podus este unul calitativ, îl utilizez și îl recomand. Deja, știm cum să combatem rapănul, făinarea, viermii acum alegem produse pentru calitatea recoltei. Merpan este, la fel, un produs de top și alături de Brevis nu au alte alternative și nu pot să lipsească din schema de protecție”, a apreciat Nicolae Pascal.

Rărirea chimică are ca avantaj, faţă de rărirea manuală, timpul redus de execuţie şi, prin urmare, scăderea costului de producţie. Ghenadie Buciuceanu din raionul Edineța  constatat că, pentru producători este foarte important raportul calitate-preț, care până la urmă face diferența.

„Apreciem raportul preț-calitate, iar calitatea produselor este pe primul loc. Mai ales că, începând cu anul 2017, ADAMA își diversifică asortimentul, rămânând la același nivel de calitate. Conlucrez cu această companie din anul 2004 și rămân fidel, pentru că sunt mulțumit de rezultatele înregistrate. Spectrul de produse se diversifică, iar soluția de la ADAMA pentru rărirea chimică am testat-o la mai multe soiuri și am observat rezultate foarte bune, mai ales soiurile care sunt dificile la rărit cum ar fi Fuji, grupa Red, acele la care noi nu putem interveni decât în faza de floare, nemijlocit pe ea. Zona de Nord este predispusă la înghețuri, iar în anul curent, la scuturări după o polenizare mai slabă, astfel a fost destul de dificil să realizăm rărirea chimică cu alte preparate, iar Brevis a fost cea mai bună soluție. Un alt produs destul de calitativ utilizat este Kestrel, care nu este un produs nou, dar formularea pe care o prezintă ADAMA este foarte optimă. Am folosit și contra acarienilor produse de la ADAMA, Premix Super în combinație cu Apolo, până la înflorire și sunt foarte mulțimit de rezultate, pentru că la un atac foarte puternic ne-a ajutat să înlăturăm definitiv problema. ADAMA este compania care ne oferă cele mai de calitate produse la cel mai bune prețuri”, a conchis producătorul.

Compania ADAMA este lider la nivel mondial pe piața produselor de uz fitosanitar off-patent. Portofoliul extins și diversificat cu produse inovative vine să ajute fermierii în soluționarea problemelor complexe care apar în câmp. Produsele ADAMA oferă soluții simple atunci când agricultorii trebuie să facă față celor mai dificile probleme.

Adama
Adamahttps://www.adama.com/moldova/ro/
Cea mai mare companie de produse fitosanitare din lume cu o prezență neîntreruptă în Republica Moldova de peste 25 de ani!

Citește și ›

Advertoriale