joi, 28 martie, 2024
13.9 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFOTO. Timac Agro – partenerul tău pentru agricultura sustenabilă

FOTO. Timac Agro – partenerul tău pentru agricultura sustenabilă

Recomandate

Procedeele destul de neglijate de o bună parte din fermierii din Moldova sunt Rotaţia şi Asolamentul. Diferenţa dintre acestea, necesitatea şi rezultatele care pot fi obţinute sub forma recoltelor bogate și sănătoase fără investiţii speciale, au facut tema seminarului „Productivitate versus tehnologii agricole”, organizat marți, 13 februarie, la Chișinău, de către echipa Timac Agro East.

Evenimentul face parte din șirul de seminare pe care această companie le desfășoară în fiecare an, în contextul campaniei de informare a fermierilor referitor la cele mai bune produse şi tehnologii menite să sporească rezultatele de producție.

Vezi și: VIDEO. Eveniment Timac Agro East: „Productivitate versus tehnologii agricole”

Mircea Valeriu, director regional compania Timac Agro East, ne-a relatat despre principalele realizări ale companiei pe parcursul a 5 ani de activitate. Printre altele, a specificat că Timac și-a diversificat constant portofoliul de produse, ținând cont de necesitățile identificate în ferme.

„Evenimentul se încadrează într-un șir de seminare anule pe care obișnuim să le organizăm în luna februarie. Astfel, ne-am propus să adunăm la un loc clienții noștri fermieri și reprezentanții firmelor partenere – distribuitori. Și se întâmplă acest lucru întrucât conceptul de business Timac Agro presupune o colaborare strânsă între reprezentantul local Timac, care oferă consultanță, partenerul din distribuție, care realizează partea comercială și fermierul, care este utilizatorul produsului. Pe lângă elementele de marketing pe care le-am prezentat, am vorbit și despre rotație versus asolament. Experiența noastră în Republica Moldova ne-a arătat că acest aspect agrotehnic este destul de neglijat. De multe ori, fermierii, din dorința de a obține câștig pe anumite culturi, fac compromisuri în ceea ce privește tehnologia și nu respectă câteva principii simple ce țin de rotație și asolament. Pentru a înţelege acest subiect am invitat pe Lucian Răus, prof. dr. la Universitatea de Științe Agricole şi Medicina Veterinară din Iași, Catedra Agrotehnică, care a comunicat despre cele mai importante aspecte ce țin de rotație versus asolament. Anul 2017 a fost de succes pentru că am crescut în numărul de clienți, respectiv volumul vânzărilor și numărul partenerilor de distribuție. Aceasta ne face să fim mai puternici și mai pregătiți pentru 2018. În cadrul acțiunii de astăzi, am prezentat și câteva produse noi. An de an diversificăm gama. Având un feedback constant privind tehnologiile care se aplică în ferme și nevoile de cunoștințe ale fermierilor, sperăm să obținem și mai mult”, a spus Mircea Valeriu.

Lucian Raus, prof. dr. la Universitatea de Științe Agricole şi Medicină Veterinară din Iași, Catedra Agrotehnică, a subliniat că sporul de producție care poate fi înregistrat datorită schimbării culturilor în cadrul asolamentului pot fi importante și pot suplini consumul de îngrășăminte, pesticide și erbicide.

„Astăzi, am prezentat câteva probleme vizavi de rotație și asolament și anume ce presupune rotația culturilor, dar și asolamentul, care sunt beneficiile asolamentului în cadrul tehnologiei agricole performante. Ca și tehnologie de producție, asolamentul este considerată una dintre verigile principale a căror efecte se manifestă atât în timp scurt, cât și în timp îndelungat. Sporul de producție care poate fi înregistrat datorită doar schimbării culturilor în cadrul asolamentului pot fi importante și pot suplini foarte multe alte inputuri vizavi de consumul de îngrășăminte, pesticide, erbicide. De asemenea, prin utilizarea acestor asolamente, practic putem contribui la conservarea și menținerea componenței solului, putem elimina concurența dintre plantele de cultură și alte specii de buruieni, putem asigura condiții optime pentru planta care urmează în cadrul asolamentului și practic, fară să investim suplimentar, printr-o simplă rotație a culturilor creștem randamentul economic al exploatației. La fel ca și în România, condițiile sunt aproximativ identice cu zona de Sud sau Est a țării. Motiv pentru care asolamentele utilizate în România pot fi la fel de bine preluate și în agricultura din Republica Moldova, cu mențiunea că, evident, sunt și condiții locale care pot influența, într-o anumită măsură, alegerea tipului de asolament, a schemei, dar și a culturilor din cadrul asolamentului. Spre exemplu, și în România acum 10 ani, se foloseau suprafețe foarte mari, rotația scurtă cu floarea soarelui, ceea ce în timp a demonstrat că are efecte extrem de negative atât asupra solului, cât și asupra celorlalte culturi din cadrul asolamentului, dar și asupra productivității efective de floarea soarelui. În prezent, Agenţia de Plăţi şi Interveţie pentru Agricultură din România interzice cultivarea rotației scurte cu floarea soarelui, prin eliminarea subvențiilor, motiv pentru care fermierii s-au adaptat la noile condiții și floarea soarelui a revenit, ca și acum mulți ani, în asolamente de lungă durată 4-6 ani. De asemenea, un alt lucru care ar putea fi dezvoltat foarte mult în Moldova, cred că ar fi implementarea culturilor amelioratoare, gen leguminoase, multianuale și perene și foarte important utilizarea pe suprafețe cât mai mari a culturilor intermediare, care practic pot fi utilizate ca și îngrășământ verde și a căror efecte benefice pot fi clare pe termen scurt, mediu sau lung”.

Aurel Ghirca, director tehnic Timac Agro România, ne-a spus că Timac este partenerul fermierilor care își doresc să dezvolte o agricultură sustenabilă. Potrivit lui, utilizând produsele din portofoliul companiei se pot obține rezultate remarcabile, dacă se respectă termenii corecți de aplicare.

„Am prezentat producătorilor avantajele produselor noastre față de tot ceea ce însemnă fertilizanți. Și acest lucru se datorează în primul rând procesului tehnologic, care este unic și brevetat, mai ales pe partea ce ține de îngrășămintele solide, unde Grupul Roullier, pe lângă partea de elemente minerale propune un aport de substanțe organice, care aduc un plus atât asupra solului, cât și asupra plantelor și modul în care acestea asimilează elementele aplicate și le transformă în procese metabolice. Pe partea de azot am prezentat gama de produse care conține tehnologia N-Process și vine cu un plus față de aportul de elemente minerale: azot, sulf, calciu, magneziu ș.a. Aceste elemente minerale înglobate într-o matrice oligocalcică are rol de protecție, nelăsându-le să interacționeze cu solul. Matricea oligacalcică se degradează în sol, eliberează treptat aceste elemente, practic nepermițând pierderile de azot, care pot surveni în diferite condiții. Această matrice este un proces patentat unic în industria de fertilizanți. Elementele minerale împreună cu agentul sunt trecute în fază lichidă, apoi sunt supuse unui proces de fuziune după care sunt granulate și cristalizate. Pe partea de îngrășăminte complexe, conceptul nostru de fertilizare este: cu cât mai multe elemente minerale oferim încă de la început, cu atât ne asigurăm mai bine producția”.

Care sunt principalele deosebiri dintre un fertilizant foliar și un biostimulator ne-a comunicat Mihaela Corcheș, product manager Timac Agro România.

„Un biostimulator se deosebește de un foliar datorită faptului că pe lângă elemente minerale, conține și un produs organic. Acesta poate fi un acid fulminic, acid fulvic, aminoacizi, vitamine, hormoni, fitohormoni. Toate aceste substanțe organice au un alt rol decât cel de nutriție, în momentul în care un produs cu aplicare foliară sau radiculară are și altceva decât nutrienți sau elemente minerale, înseamnă că este deja un biostimulator. Aceste produse acționează la nivel de procese fiziologice ca fotosinteză, transport și reușesc să diminueze impactul negativ al factorilor de stres (boli, dăunători luminozitate scăzută, apă în exces). Diferența dintre un foliar și biostimulator înseamnă că un foliar aduce doar un aport de mâncare concretizat prin macro și microelemente, pe când un biostimulator crează pofta de mâncare, pune în mișcare anumite mecanisme în plantă, astfel încât ceea ce oferim la fertilizarea de bază sau printr-un îngrășământ foliar să fie cu adevărat valorificat ca să nu avem stopări în vegetație sau alte alterări. Biostimulatorii acționează din primele stadii de vegetație până la sfârșitul perioadei de vegetație. Primele faze de vegetație produc o dezvoltare radiculară accentuată, iar la final influențează inclusiv calitatea recoltei sau produsului”.

Iancev Grigore, reprezentantul Companiei Bio Protect, manager agronom, consultant regiunea Sud a explicat pentru Agrobiznes că misiunea sa prioritară este de a oferi servicii de consiliere și monitorizare pentru fermieri, pentru ca aceștia să îmbunătățească performanța exploatației, să își maximizeze rezultatele, și, astfel, să își crească profitabilitatea la nivel de afacere.

„Mai mult de 5 ani propun agenților economici cu care colaborez, produsele Timac Agro, pentru că acestea sunt performante şi de calitate. Utilizând produsele de la Compania Timac fermierii au reușit să înregistreze rezultate remarcabile. Consider că, produsele de la această companie își merită prețul pentru că sunt îngrășăminte inteligente și sunt destinate pentru toate culturile care se cultivă în țara noastră. Simpozionul de astăzi a fost unul util pentru fiecare fermier care dorește să investească inteligent. Producătorii au manifestat interes față de informația prezentată și au acordat mai multe întrebări vizavi de neclaritățile pe care le au. În Republica Moldova, în ultimii 10 ani, s-a produs o revoluție, chiar dacă mulți dintre noi nu doresc să recunoască, mă refer aici la faptul că noi reușim să recoltăm roadă cantitativă dar și calitativă, folosind tehnologii performante. Agricultorii au realizat că numai prin aplicarea unei tehnologii moderne putem avea roade competitive pe piețele de desfacere”.

Gheorghe Jurcanu din raionul Cahul, satul Rumeanțev, agronom CAP „Rumen – Agro”, face business agrar din anul 2000. Ne-a spus că știe despre beneficiile aplicării produselor Timac nu din auzite, ci din propria experiență.

„Am procurat îngrășăminte lichide şi solide din portofoliu Timac Agro pentru culturile plantate. Am testat și am văzut rezultatul. O mare parte din produsele comercializate de Timac contribuie la dezvoltarea unei roade bogate. Îngrășămintele foliare pe care le-am folosit la cultura grâului au fost foarte utile, iar rezultatele sunt peste așteptările mele. Fără a respecta un asolament nu se poate obține recoltă bună. Seminarele organizate sunt binevenite pentru că aflăm lucruri noi, pe care nu le cunoșteam, sau poate le-am uitat. Avem posibilitatea de a adresa întrebări și a auzi răspuns direct de la specialiști. Aș îndemna tinerii să se orienteze spre businessul agricol, pentru că este ramura care poate aduce profit, dacă lucrezi cu dăruire. Ne-am dori ca statul să acorde mai multă atenție producătorilor agricoli pentru că este unica ramură care aduce profit inclusiv statului, prin crearea locurilor de muncă”.

Micolenco Dionisie, directorul GȚ „Micolenco Dionisie Vadim”, raionul Soroca satul Stoicani, a menționat că apreciază experiența care a acumulat-o făcând parte din echipa Timac Agro, pe care, la moment, o aplică în propria afacere.

„Mi-am început activitatea în calitate de consultant la Timac Agro East, după care am inițiat propria afacere, Gospodăria noastră dispune acum de 500 ha. Am reușit să capăt multă experiență pe care acum o aplic. Desigur, folosesc produse de la Timac mai ales pentru cultura de rapiță, cum ar fi produsul Eurocereal 30, dar și alte produse în dependență de umiditate și perioada de administrare. Suntem mulțumiți de rezultatele din anul precedent”.

Pe final de eveniment, mai mulți producători agricoli au fost premiați în cadrul unei tombole organizate de Timac Agro East. Astfel, cei mai norocoși s-au ales cu câte un voucher ce le va permite efectuarea probelor de sol din ferme la un laborator specializat din Franța.

Timac Agro este o companie ce face parte din Grupul Roullier cu vastă experiență în nutriția culturilor, condiționarea solului și eficiența soluțiilor nutriționale, oferind o gamă specifică de produse, care îndeplinesc cele mai înalte standarde internaționale de calitate și siguranță.

Click aici pentru a deschide Galeria Foto.

Timac Agro East
Timac Agro East
Timac Agro East - companie specializată în nutriția culturilor agricole oferind produse de calitate și soluții de fertilizare eficiente!

Citește și ›

Advertoriale