luni, 23 decembrie, 2024
1.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFOTO. Timac Agro prezintă două produse noi: îngrășământul micro-granular Physiostart și azotul Sulfammo 25

FOTO. Timac Agro prezintă două produse noi: îngrășământul micro-granular Physiostart și azotul Sulfammo 25

Recomandate

Zeci de fermieri și reprezentanți ai unor companii agricole au participat joi, 11 februarie, la conferința „Startul reușit al culturii – Primul pas spre performanță”. Evenimentul s-a desfășurat într-un restaurant din Chișinău și a fost organizat de către compania Timac Agro East.

„Astăzi avem alături de noi actorii din piața agricolă. Este vorba despre partenerii Timac Agro East pe partea de distribuție, cât și utilizatorul final, adică fermierul care aplică tehnologiile de fertilizare. Am stabilit ca și obiectiv al acestei întâlniri o atenție mai bună pe startul culturii. În ultimul timp, ținând cont de schimbările climatice, companiile furnizoare de semințe își schimbă portofoliul spre soluții inovative cu hibrizi rezistenți la secetă. Am zis că și noi trebuie să avem un răspuns clar în ceea ce privește folosirea eficientă a resurselor nutriționale, atât din îngrășământ, cât și din sol. Acesta și este motivul pentru care ne-am întâlnit astăzi. Avem o participare de care suntem foarte bucuroși. Sunt cred că undeva la 40 de reprezentanți din echipele comerciale ale partenerilor noștri de distribuție și undeva la 40 de fermieri – elita agriculturii din Moldova”, ne-a declarat Mircea Valeriu, director regional în R. Moldova al companiei Timac Agro.

În cadrul conferinței au fost prezentate două produse noi pentru piața din Republica Moldova. Este vorba despre Physiostart, un îngrășământ micro-granular ce asigură răsărirea uniformă a culturii și Sulfammo 25, care combină rapiditatea azotului nitric cu eficienţa azotului amoniacal.

Marius Marica, manager marketing Timac Agro România: „Physiostart vine să ajute cultura să treacă mai ușor peste stresurile care încep să apară tot mai mult în ultima perioadă. Vorbim în primul rând de stresurile termic și hidric, deci temperaturi foarte ridicate și lipsă de apă. Ambele afectează foarte mult partea de producție, dar pot fi într-o anumită măsură compensate printr-o fertilizare inteligentă cu acest produs nou micro-granular.

Cristian Raus, manager produs Timac Agro România: „Sulfammo 25 este un nou tip de azot. Știu că în Republica Moldova fermierii folosesc în principal azotul ca și fertilizare. Înainte se aplicau cantități foarte mari, ceea ce era un lucru benefic și producțiile erau pe măsură, în schimb cantitățile nu erau calculate și dacă procesul nu este controlat corect începe să apară aciditatea solului. În Moldova sunt terenuri alcaline, este bine să folosim silitra ca și îngrășământ pentru astfel de soluri, dar nu se recomandă folosirea ei pentru terenurile acide. Acolo trebuie de mers cu uree sau nitrocalcar. Datorită schimbărilor climatice din ultima perioadă am venit cu acest azot cu eliberare rapidă, adică care să fie pus imediat la dispoziția plantei și să-l folosească cât mai bine încă din primele faze de dezvoltare vegetativă, atunci când încă mai este apă în sol. Un alt factor important al acestui tip de azot este că nu se pierde în sol”.

În cadrul seminarului, Lucian Raus, doctor în agricultură la Universitatea de Științe Agricole din Iași, a ținut o prelegere pe tema „Tehnologii agricole alternative și impactul asupra disponibilității elementelor nutritive” în care a abordat în principal efectele agriculturii convenționale asupra solului.

Unii fermieri prezenți în sală ne-au vorbit despre experiența lor de prelucrare a solului și rezultatele obținute.

Gheorghe Panfil, G.Ț. Agro-Panfil, s. Plop, r-nul Dondușeni: „Anul trecut a fost un an specific în zona noastră. A fost un an foarte uscat. Am stație meteo și mi-a arătat doar 285 de mm de precipitații, mai puțin ca în alte părți. Utilizând o tehnologie de mini-till și no-till la culturi am înțeles însă că sunt pe calea cea dreaptă. Am avut o roadă de 50 de tone de sfeclă de zahăr, porumb 5,2 tone, grâu 5,4 tone, rapiță 4,1 tone, soie 1,2 tone, deci fiecare cultură mi-a adus venit. Uitându-mă în jur la vecinii care încă fac agricultură convențională, adică ară pământurile, rezultatele mele sunt cu mult mai bune. Anul acesta tot se prevede a fi dificil. Acum la noi stația meteo arată 78 de mm de precipitații. Este foarte puțin, în comparație nordul cu sudul țării. Mizez însă pe faptul că tehnologia mea îmi va permite să păstrez măcar puținul acesta de umiditate să nu plece în atmosferă odată cu vânturile de primăvară.”

Valeriu Belotcaci, s. Copceac, r-nul Ștefan Vodă: „Am început să colaborăm cu Timac Agro East în 2014, când am luat de la ei îngrășăminte și le-am introdus toamna. Am avut ulterior o roadă de circa 5 tone la hectar, când câmpurile din jur au dat până la 3,5 tone. Deocamdată noi suntem mulțumiți de colaborarea cu Timac, deja vom vedea și anul acesta ce rezultate vor fi. În zona noastră umiditate este destulă și grânele se arată la moment satisfăcute. Deja rezultatele finale depind foarte mult de cum vor fi lunile aprilie – mai. La noi anul trecut a fost roadă bună și sperăm ca și anul acesta să fie.”

Pe viitor, echipa Timac Agro își propune să completeze portofoliul din Republica Moldova cu produse noi, eficiența cărora a fost deja testată în România.

Marius Marica, manager marketing Timac Agro România: „Ne-am propus ca în fiecare an să aducem aici măcar unul sau două produse care sunt deja implementate de grupul nostru și au un istoric bun în România. În momentul în care aducem un produs nou putem garanta că are o experiență bună în România și o va avea și în Republica Moldova. Acum în România avem undeva la 40 de produse, în Republica Moldova – 15. Deci loc ar mai fi, doar că avem două constrângeri: una e să găsim produsele cele mai adaptate aici și cealaltă este legată de legislație, care impune anumite omologări. Încercăm să întregim gama ca să rezolvăm problematici aparte. Am găsit o largă deschidere spre noutate de la fermierii din Republica Moldova și ca și exemplu ne-am mărit portofoliul de clienți cu încă 300, din vara anului trecut.

Timac Agro este o societate specializată în nutriție vegetală, care propune fermierilor produse de calitate, adaptate fiecărei culturi și oricărui stadiu de vegetație, în vederea creșterii productivității.

Timac Agro East
Timac Agro East
Timac Agro East - companie specializată în nutriția culturilor agricole oferind produse de calitate și soluții de fertilizare eficiente!

Citește și ›

Advertoriale