Peste 300 de fermieri din întreaga țară au participat joi, 4 august, la un eveniment de excepție organizat de către compania Syngenta la lotul demonstrativ „Platforma” din raionul Fălești. Platforma este locația unde agricultorii vin să vadă hibrizii și efectul produselor de protecția plantelor. Aici au fost prezentați hibrizii de floarea-soarelui, porumb, sfeclă de zahăr, rapiță și întreaga tehnologie pentru respectivele culturi, dar și pentru cultura de cereale. Participanții au fost împărțiți pe cinci ateliere de lucru după care au avut loc excursii la loturile experimentale.
În acest an Syngenta și-a completat portofoliul cu noi varietăți de floarea-soarelui adaptate tehnologiilor Clearfield Plus (SY Neostar și SY Bacardi), Express (Sumiko și Subaro), precum și noi varietăți de porumb (SY Arioso, SY Batanga, SY Iridium și SY Ulises), rapiță (SY Harnas și SY Vesuvio, varietățile cu un potențial de producție ridicat) și sfeclă de zahăr (HI 1387).
Pentru că Syngenta susține agricultura responsabilă și utilizarea în siguranță a produselor de protecția plantelor, în acest an a fost organizat atelierul „Tehnici de aplicare”, unde participanților li s-a adus la cunoștință despre importanța folosirii echipamentului de protecție și principalele reguli care trebuie de respectat în procesul aplicării produselor fitosanitare.
Mihail Goncearenco, Director SRL Agropopuros, Mărăndeni, Fălești: „Cu Syngenta avem o colaborare productivă. Folosim produsele companiei de mai bine de 10 ani, pentru că ne asigură recolte stabile și profitabile. Echipa de experți de la evenimentul de astăzi este una foarte profesionistă. Ca de fiecare dată, informația prezentată a fost utilă producătorilor agricoli din Moldova. Am avut ocazia să vedem noile varietăți de floare, porumb și sfeclă de zahăr și am aflat că Syngenta are un produs nou pentru porumb – insecticidul Ampligo. Evenimentul a fost foarte bun, felicitări echipei!”
Fermierii au fost impresionați de felul cum arată cultura în lot, de organizare și de echipa de specialiști din Moldova și România care au venit să le ofere informație și răspunsuri pentru problemele întâlnite în ferme.
Mulți dintre aceștia sunt clienți fideli Syngenta, printre care și Vitalie Burlacu, agronom Natcubi Agro SRL din Larga Nouă, Cahul, care de fiecare dată participă la evenimentele organizate de Syngenta.
Vitalie Burlacu: “Cultivăm hibrizi de la Syngenta și folosim produse pentru protecția plantelor de când a apărut compania pe piața din Moldova, în special varietățile de floarea-soarelui și rapiță. Gama de hibrizi este una foarte variată, cea mai complexă din țară. Toate varietățile noi propuse de companie le testăm în gospodăria noastră. Anul acesta avem în câmp hibrizii Clearfield Pus (SY Neostar și SY Bacardi) și Express (Sumiko și Subaro) care se arată foarte bine, necătând la seceta din zona noastră. Astăzi am venit aici ca să aflu mai multe despre soluțiile de combatere a bolilor la floarea-soarelui, care constituie o problemă pentru noi. Tiberiu Șerbănoiu și colegul său care ne-au ghidat la „planeta” floarea-soarelui au satisfăcut pe deplin așteptările mele.”
Produsele Syngenta sunt pe larg utilizate și în Transnistria. Petru Prisac, inginer agronom SRL Rist din Mocra, Râbnița, folosește deja de un deceniu produsele companiei Syngenta. Fermierul spune că a cultivat majoritatea hibrizilor și întotdeauna a fost mulțumit de recoltele obținute.
Petru Prisac: “Platforma de la Mărăndeni și culturile de aici arată foarte bine. Multe dintre varietăți și produse le avem și noi în fermă, dar vrem să vedem noutățile: hibrizii de porumb și floarea-soarelui. Am fost plăcut surprins de conceptul evenimentului și m-am simțit făcând parte dintr-un univers aparte, iar ideea că fiecare cultură este o planetă e una deosebită. Planetariumul este o experiență nouă pentru mine și una foarte plăcută.”
Referindu-se la eficacitatea produselor oferite de Syngenta, Tatiana Pavliuc, director SRL Plaiul Bărlădean, Bârlădeni, Ocnița, spune că este mulțumită de toți hibrizii și produsele utilizate.
Tatiana Pavliuc: “Venim cu drag la evenimentele Syngenta, suntem interesați să vedem testările, pentru că vrem să facem agricultură performantă și să obținem profit – asta ne reușește inclusiv datorită produselor Syngenta. Am ascultat cu mare interes și am fost foarte atentă la tot ce se întâmplă în fiecare atelier, am văzut noutățile și ne-am împărtășit cu experiențele noastre. Suntem mulțumiți de produsele companiei. Am dori ca Syngenta să aducă și semințe de grâu și de orz în Moldova.”
Oleg Cojocaru, Director Suport Vânzări în R. Moldova a menționat că va depune toate eforturile ca și pe viitor oferta și portofoliul companiei să corespundă și să satisfacă necesitățile fermierilor din țară.
Oleg Cojocaru: “Obiectivul pe care ni l-am propus prin intermediul acestor platforme este de a prezenta soluțiile Syngenta unui număr cât mai mare de fermieri cu participare geografică largă. Noutățile de la Syngenta reprezintă o muncă de ani de zile a tuturor specialiștilor companiei. Anul acesta venim cu mai multe noutăți către producătorii din Moldova, drept exemplu pot fi noutățile din portofoliul de floarea-soarelui, cum sunt varietățile Sumiko și Subaro, care au prins foarte bine în testările noastre și la nivel de fermă în comercial. În fiecare gospodărie agricolă din Republica Moldova se regăsesc produsele Syngenta, care sunt adresate unui număr mare de culturi.”
La Mărăndeni au fost prezenți specialiștii echipei din România. În opinia lui Tiberiu Șerbănoiu, Specialist Cercetare și Dezvoltare Floarea-Soarelui pentru Europa de Sud-Est, fermierii din țara noastră sunt foarte receptivi la ofertele companiei pe care o reprezintă. Vizitele pe care le face în Republica Moldova au principalul obiectiv de a identifica problemele cu care se confruntă fermierii de aici și de a le oferi soluții.
Tiberiu Șerbănoiu: “Înainte de a introduce un hibrid sau un produs pe piață, acesta este testat cinci ani, deoarece condițiile climaterice sunt diferite de la an la an, ulterior alegem produsul ce se adaptează și corespunde cel mai bine zonei sau țării respective. Având în vedere condițiile din ultimii ani, pentru Moldova suntem în căutarea varietăților rezistente la secetă. În Platformă avem varietăți recomandate pentru țara voastră. Vom lucra azi pe ateliere de culturi și vom încerca să deschidem „Cutia Pandorei” ca să ajutăm fermierii moldoveni să evite greșelile comise anterior.”
Alexandru Neamțu, Reprezentant Suport Vânzări, este cel care s-a ocupat de înființarea loturilor.
Alexandru Neamțu: “Condițiile din primăvara acestui an au fost favorabile pentru crearea Platformei. Plantele s-au dezvoltat bine, administrarea erbicidelor a fost la timp și combaterea buruienilor a fost calitativă. Din iulie, culturile au început să sufere din cauza temperaturilor excesive. Ne bucurăm că în aceste condiții avem un lot excepțional pentru toate culturile.”
Marius Gârbea, Director Vânzări Zona Est România este mulțumit de organizarea platformei și implicarea echipei locale. Dânsul a menționat că a rămas surprins de interesul fermierilor locali față de eveniment.
Marius Gârbea: “Colaborarea cu Republica Moldova este mai mult pe linia de promovare a produselor. Muncim intensiv alături de colegii din R. Moldova și discutăm despre cum să răspundem și să satisfacem cât mai bine necesitățile fermierilor de la voi din țară. Avem capacitatea de a-i motiva, avem produse și tehnologii de calitate. Mă bucur că astăzi au venit fermieri din toate colțurile Moldovei, or Syngenta face aceste evenimente pentru oameni ”.
După lucrul pe ateliere a avut loc un program festiv și o tombolă cu premii.