‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 20 decembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriFOTO. Vadim Lupu din Briceni a decis să planteze o livadă de vișin, după...

FOTO. Vadim Lupu din Briceni a decis să planteze o livadă de vișin, după o vizită de studiu în Ungaria

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Curios să afle despre soiuri moderne de vișin, scheme de plantare și tehnologii inovative de cultivare, tânărul Vadim Lupu din satul Colicăuți, raionul Briceni, a participat recent la o vizită de studiu în Ungaria, organizată de Asociația Moldova Fruct și proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova.

„Am studiat piața vișinelor pe parcursul ultimilor ani și am observat un deficit de acest produs, atât pe piața locală, cât și pe cea tradițională. Vișinele sunt fructe solicitate atât în stare proaspătă, cât și procesate. Iată de ce am decis să plantăm, în perioada următoare, o livadă de vișin”, spune Vadim Lupu.

Vadim Lupu produce fructe alături de tatăl său. Împreună administrează gospodăria Colicăuțeanul SRL, care deține livezi de mere, cireșe, prune și caise. Fructele produse în gospodăria familiei Lupu din Colicăuți sunt comercializate atât pe piața CSI, cât și în România. Producătorul afirmă că piața României ar fi una de succes pentru vișine, cireșe și caise, iată de ce în viitor planifică să se orienteze anume către această piață.

„Ungaria este un producător mare de vișine, iar horticultorii de acolo au o experiență vastă în cultivarea acestor fructe, dețin suprafețe mari și implementează diferite tehnologii. În cadrul vizitei am obținut cunoștințe despre cele mai productive soiuri de vișin create de amelioratorii din Ungaria, potenţialul de producere pentru diferite soiuri şi perioada de maturare pentru a înregistra o recoltare eşalonată. Am aflat despre distanța optimă de plantare, în funcţie de asociaţia soi/portaltoi, forma de conducere a coroanei, fertilizarea, irigarea, întreţinerea solului şi metodele mai eficace de recoltare a vișinelor. Nu în ultimul rând, am discutat cu producătorii unguri despre costul de producere şi ce profit poate fi înregistrat la o unitate de suprafaţă. Am fost impresionat și de recoltarea mecanizată cu ajutorul unei mașini semiautomată a vișinelor destinate procesării”, relatează Vadim Lupu.

Revenit din vizita de studiu din Ungaria, tânărul producător recunoaște că a analizat informația și cunoștințele obținute și a decis ce soiuri și ce schemă va aplica la plantarea livezii de vișin în gospodăria sa.

„Intenționăm să plantăm de la 12 la 15 hectare de livadă intensivă de vișin cu irigare, cu densitate de circa 800-900 de pomi pe hectar, dar fără sistem de suport. Planificăm să achiziționăm materialul săditor de la producători autohtoni”, spune tânărul.

‹ adv ›

Alături de Vadim Lupu la vizita de studiu au participat alți 14 producători de fructe, interesați de cultura vișinului și cireșului. Participanții la vizită au fost impresionați de livezile superintensive de vişin, vizitate în Ungaria, care au un volum restrâns al coroanei și asigură producţii anuale de 25-27 t/ha de vişine pe sectoarele cu irigare, ceea ce este de cel puțin 10 ori mai mult decât recoltează producătorii din Moldova în livezile tradiționale. Actualmente, în Republica Moldova sunt înregistrate circa 4 mii ha de livezi de vișin.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›