‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
12.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriFOTO. Văzând că nu are acces pe piață, Ruslan Șerbacov defrișează livada de mere...

FOTO. Văzând că nu are acces pe piață, Ruslan Șerbacov defrișează livada de mere pentru a planta soiuri noi

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În condițiile în care, în anul curent producătorii de mere s-au confruntat cu problema supraproducției de mere și a prețului scăzut de comercializare, unii s-au descurajat și au lăsat merele să putrezească pe câmp, iar alții și-au învățat lecția. Înlocuiesc soiurile neprofitabile, ce nu sunt solicitate de consumatori cu soiuri de mere de perspectivă, ce le pot asigura un profit.

Ruslan Șerbacov, producător din satul Pocrovca, raionul Dondușeni a început defrișarea a 2 hectare de livadă de mere, pentru a le înlocui cu soiuri și specii moderne, care îi vor permite accesul pe noi piețe de desfacere.

„Am defrișat două hectare de livadă cu soiuri Jonared, Golden Delicious și Banană de Iarnă, acestea nu mai sunt solicitate pe piață. Planific să plantez soiurile Champion, Gala și Discovery. Consider că, acestea sunt mai ușor de întreținut și mai puțin costisitoare. Vreau să plantez o suprafață mai mare. Totodată, în următorii 2 ani, intenționez să sădesc o livadă de cireș și una de caise, pentru a-mi asigura un venit și astfel, să rămân în țară. Având doar mere nu pot fi sigur că voi avea cui le vinde. Dispun de un frigider cu capacitatea de 100 de tone, pe care l-am construit acum 7 ani și  în care depozitez fructele. Având și alte specii, voi putea utiliza frigiderul o perioadă mai lungă a anului. Prețul soiurilor defrișate este mizer, nu are rost să le culeg și să le comercializez cu 1-1,2 lei/kilogram. Vindem merele intermediarilor care pot exporta și au contracte stabilite cu rețele de magazine din afară țării. Alți producători din sat au lăsat merele pe pomi, majoritatea fiind de soiul Idared, un soi ce în acest an nu mai poate fi vândut. Din cauza lipsei cererii pe piață, merele nu au fost culese la timp, s-au supramaturat și nu mai pot fi păstrate”, ne-a explicat Ruslan Șerbacov.

‹ adv ›

Fermierul susține că, o soluție reală pentru micii producători ar fi construirea depozitelor frigorifice, ce ar permite păstrarea fructelor o perioadă mai lungă de timp și valorificarea acestora, atunci când se oferă un preț mai competitiv. Altfel, business-ul agricol nu mai este rentabil, iar întreprinderile vor înregistra în continuare pierderi și nu-și vor putea achita datoriile pentru produsele de uz fitosanitar sau creditele bancare.

„Nu are rost să produci soiuri de mere ce nu sunt solicitate pe piață, deoarece întreținerea livezilor este costisitoare. Trebuie să ne axăm pe soiuri de perspectivă ce asigură calitate, transportabilitate înaltă și termen lung de păstrare”.

‹ adv ›

Solicitat de Agrobiznes, Sergiu Popa, doctor în pomicultură a explicat care ar fi soluțiile viabile pentru producători după un an complicat cum a fost anul curent.

„În acest an producătorii de mere au avut de suferit în urma prețurilor mici instalate pe piața merelor. O bună parte din livezi sunt plantate cu soiuri vechi, ce nu mai pot fi valorificate economic. Astfel, ar fi bine dacă producătorii s-ar orienta spre piețe noi. Mai întâi de toate, fermierii trebuie să analizeze care sunt soiurile solicitate. Dacă se vor încadra cu sortimentul pe piețele europene, vor putea sigur vinde merele și pe piața Federației Ruse. Sunt binevenite și soiurile solicitate pe piețele din Orientul Mijlociu. Comparativ cu soiurile de culoare verde, cererea mai înaltă persistă pentru soiurile de culoare roșie. Cele mai solicitate fiind soiurile din grupa Red Delicious, Jonagold, Fuji (soiuri ce se colorează bine în condițiile Republicii Moldova), Champion. Dintre soiurile verzi pe piețele UE este solicitat Granny Smith. Soiurile de vară rămân a fi solicitate și în continuare. După epoca de coacere, au un mare avantaj cele timpurii, cum ar fi Vista Bella, Early Geneva s-au vândut foarte bine, cu un preț triplu față de cele tardive”, a explicat Popa Sergiu.

După cum menționează producătorii, prețurile pentru diferite soiuri de mere, în acest an, a fost de 3-4 ori mai mic comparativ cu anul trecut. Iar unele soiuri, cum ar fi Idared, Renet Simirenko nu mai prezintă rentabilitate.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›