‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
15.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFOTO. VIDEO. Cooperativa Berries Group a instalat o linie de sortare a căpșunelor și...

FOTO. VIDEO. Cooperativa Berries Group a instalat o linie de sortare a căpșunelor și vrea să obțină și Global GAP

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Condițiile climaterice din anul curent, ploile abundente, temperaturile ridicate, au influențat calitatea, dar și durata sezonului de recoltare a căpșunelor. Pentru a face față provocărilor, dar și pentru a putea vinde cât mai multe fructe în stare proaspătă Cooperativa de Întreprinzători Berries Group, din raionul Călărași, satul Nișcani a procurat și instalat o linie de sortare a căpșunelor, cireșelor, prunelor.

Cei 5 membri ai Cooperativei deţin împreună aproximativ 40 de hectare de căpșune. Și pentru că, după cum afirmă producătorii, piața locală este suprasaturată s-au gândit că trebuie să identifice o soluție care le-ar permite să prelungească termenul de păstrare a acestora.

Dumitru Plămădeală, administrator PDG Fruct SRL, una dintre membrele Cooperativei, a menționat pentru Agrobiznes că, anul curent a fost unul nefavorabil pentru producerea căpșunelor, iar linia de sortare le-a venit în ajutor.

„Împreună cu membrii Cooperativei deținem o plantație de 40 de hectare de căpșune soiul Senga-Sengana. Perioada de recoltare a durat, în anul curent, circa 3 săptămâni și mai avem de cules maxim o săptămână. Pe unul dintre câmpuri deja recoltăm pentru procesare. În alt câmp recoltăm selectiv pentru comercializare în stare proaspătă. Cooperativa dispune de un sistem de irigare, care ne ajută să facem față în anii mai secetoși, un frigider de răcire rapidă cu jet de aer forțat și mai nou, o linie de sortare, care a fost procurată cu suportul Proiectului Agricultura Performantă în Moldova. Din cauza că suprafețele cu căpșune s-au majorat foarte mult în ultima perioadă piața este suprasaturată și pentru a face față cantității mari de producție este nevoie de procesare. Prețul unui kilogram de căpșune pornește de la 5 lei și ajunge până la 17 lei și este mai mic comparativ cu anul trecut. La momentul recoltării avem nevoie de circa 500-600 de oameni, dar nu prea reușim să-i găsim. De obicei, exportăm în Belarus, Rusia, România. Ne propunem pentru viitor să construim și un tunel de congelare”, ne-a spus producătorul.

Cooperativa își dorește să obțină și certificatul de calitate Global GAP, acesta le-ar permite să-și vândă producția și pe alte piețe decât cele tradiționale.

„Suntem la etapa de implementare a cerințelor pentru a obține certificatul Global GAP și sperăm să reușim pentru că, la moment nu există vreo companie în Republica Moldova care să dețină certificatul dat pentru căpșun. Sperăm ca la următorul sezon de recoltare deja să avem acest certificat de calitate ca să putem să fim mai competitivi pe piață. Odată cu acest certificat vom avea deschise mai multe posibilități pentru comercializare atât de pe piețele tradiționale, cât și cele netradiționale”, a mai adăugat Dumitru Plămădeală.

Andrei Cumpanici, specialist APM în siguranța alimentelor și post-recoltă a remarcat că, în condițiile din anul curent cea mai bună soluție pentru a prelungi perioada de păstrare a căpșunelor este respectarea cerințele de bază la recoltare.

„Calitatea căpșunelor a fost influențată de condițiile climaterice înregistrate în ultima perioadă, inclusiv ploile abundente, astfel acestea s-au maturat foarte repede. Este important să se cunoască că cu cât este mai umed în câmp, cu atât există șansa mai mare ca acestea să se altereze. Ar fi ideal ca la recoltare să fie un timp uscat, nu se recomandă recoltarea căpșunelor pe timp umed sau după ploaie. Totodată, trebuie să avem cât mai puține activități de manipulare, adică căpșuna trebuie recoltată cu un peduncul de circa 1-1,5 cm lungime, astfel ca să fie păstrată prospețimea fructului. Temperatura căpșunelor la recoltare nu trebuie să depășească 25ºC, în caz contrar fructele se vor strivi și nu vor putea fi păstrate o perioadă mai îndelungată de timp. Dacă respectăm lanțul frigului la recoltat, răcit la 1ºC avem posibilitatea de a le păstra pe o perioadă de 7 zile. Iată de ce, orice oră petrecută în câmp va influența esențial calitatea căpșunelor după post-recoltare”, a specificat specialistul.

Zinaida Plămădeală, responsabil de comunicare în cadrul companiei PDG Fruct SRL, a comunicat că necesitatea unei astfel de linii de sortare a apărut odată cu lipsa brațelor de muncă calificate, dar și cu dorința de a comercializa produse de calitate conform cerințelor înaintate de consumatori.

„Anul curent a fost unul plin de încercări pentru noi, astfel am decis să implementăm ceva inovativ. Cu sprijinul partenerilor am procurat linia de sortare, care inițial ne-am gândit să o folosim la sortarea și ambalarea căpșunelor. Totodată, în anul curent, am inițiat recoltarea căpșunelor în lădițe din plastic, care mai apoi sunt aduse la linia de sortare, fiecare caserolă este inspectată și se aplică eticheta corespunzătoare. După aceasta sunt puse în camera de prerăcire. Am considerat oportun să procurăm această line de sortare ca să ne ușureze munca, să manipulăm mai ușor și să obținem o calitate mai înaltă a produsului. Odată cu instalarea acestei linii de sortare am deschis și 18 locuri noi de muncă. Pe parcursul a 8 ore reușim să ambalăm circa 18 tone de căpșune, adică un camion”.

‹ adv ›

Costul liniei de sortare a fost de 800 de mii de lei şi a fost procurată cu sprijinul financiar al USAID/ Agricultura Performantă în Moldova. Actualmente, în Republica Moldova sunt cultivate cu căpșun circa 1700 de hectare.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›