marți, 26 martie, 2024
5 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFOTO. VIDEO. Syngenta, o călăuză sigură în Universul culturilor de succes şi a agriculturii...

FOTO. VIDEO. Syngenta, o călăuză sigură în Universul culturilor de succes şi a agriculturii profitabile

Recomandate

La începutul lunii august, pe teritoriul gospodăriei Soragrovis din satul Șeptelici, raionul Soroca, a avut loc un eveniment unic pentru producătorii agricoli din întreaga ţară – compania Syngenta şi-a prezentat în cadrul unei ample Platforme hibrizii de culturi de câmp şi produsele de protecţie a plantelor.

La acest eveniment au participat un număr impunător de fermieri (peste 300), care au venit să facă parte din Universul culturilor de succes. Ei au lucrat în ateliere de culturi, dar şi într-un atelier specializat numit Tehnici de aplicare, fiind ghidaţi de experţii din echipa Syngenta Moldova şi România. În cadrul acestor ateliere lor le-au fost prezentate tehnologiile pentru culturile de floarea-soarelui, porumb, sfeclă de zahăr, rapiţă şi cereale, fiind informaţi şi vizavi de regulamentele şi cerinţele obligatorii în procesul aplicării produselor fitosanitare; de asemenea, pe parcurs au fost organizate excursii la lot, iar pe final – o tombolă cu premii.

Interesul faţă de acest eveniment de proporţii a fost unul foarte mare – şi acest lucru e absolut explicabil. Or, la ziua de azi Compania Syngenta e unica în Moldova care dispune de un portofoliu complex de hibrizi adaptaţi tuturor tehnologiilor de cultivare a florii soarelui, un portofoliu vast de hibrizi de porumb, sfeclă de zahăr înalt productivi şi hibrizi de rapiţă care în 2017 au dat recolte foarte înalte (ex: GT Bejan Mihai, r. Râşcani s. Costeşti – 4,7 t/ha; SRL Natcubi-Agro, s. Larga-Nouă, r. Cahul – 3,6 t/ha).

Totodată, în lot au fost prezentate şi noutăţile companiei – hibrizii de floarea soarelui: SY Acedemi CLP, SY Diamantis; noutăţile în portofoliul de porumb: SY Ulises şi SY Iridium; sfecla de zahăr – Valzer.

Fermierii moldoveni, pe lângă toate problemele cu care se confruntă în activitatea zilnică, pe an ce trece tot mai mult sunt afectați de problema secetei. În ajutorul lor compania Syngenta vine cu o gamă largă de hibrizi de culturi de câmp, toleranţi la condiţii de stres.

(click aici pentru a deschide galeria foto)

Gazda evenimentului, directorul SRL Soragrovis, dl Vladimir Ivanov, confirmă acest lucru spunând că hibrizii de la Syngenta i-au depășit așteptările.

„Produsele Syngenta le folosim de patru ani. De calitatea lor şi de potenţialul productiv al hibrizilor suntem foarte multumiţi, de aceea, am fost bucuroşi să realizăm împreună această platformă. Condiţiile climaterice nefavorabile, şi aici mă refer la secetă, m-au cam îngrijorat la un moment dat, dar, după cum vedeţi, cultura a rezistat provocărilor şi arată foarte bine, recolta se anunţă a fi una îmbucurătoare. Syngenta este o companie de încredere care oferă soluţiile optime şi consultanţă unor specialişti calificaţi. Am remarcat o creştere a profitabilităţii în condiţia respectării tehnologiei recomandate de Syngenta”, a declarat fermierul.

Tiberiu Șerbănoiu, Director Cercetare și Dezvoltare Floarea-Soarelui pentru Europa de Sud-Est, susține că o prioritate pentru companie este crearea de hibrizi rezistenți la secetă.

„În anul acesta (comparativ cu alţi ani) s-a shimbat tot ce înseamnă regim hidric, regim de precipitații. Ungaria și toată zona de Vest din România sunt afectate de secetă. La fel e și în Moldova. Aceste schimbări afectează mult producția agricolă. În aceste condiții floarea soarelui este cultura câștigătoare, deoarece este rezistentă la secetă. Pe acest lot este clar că produția de floarea soarelui va fin una înaltă, ceea ce înseamnă bani comparativ cu alte culturi care au fost destul de afectate de secetă. Floarea soarelui se vede că a avut un stres la început din cauza temperaturilor scăzute și a ninsorilor de la finele lunii aprilie. Dar cred că niciun fermier nu va putea să zică că hibrizii pe care îi vedem aici nu arată bine. Diferența este vizibilă. Producția este una foarte bună. Ne interesează care sunt doleanțele fermierilor ca să ne pregătim pentru anul viitor”.

Sergiu Staicu, Director Unitatea Comercială România susține că obiectivele companiei pe care o reprezintă este de a aduce în portofoliu produse cât mai compatibile cu condițiile agricole din zonă.

„Istoria Syngenta în Republia Moldova are un număr semnificativ de ani. În fiecare an dezvoltăm portofoliul de produse şi venim cu genetică de ultimă generaţie şi soluţii noi în protecția plantelor. Avem un portofoliu impunător de produse pentru viticultură și pomicultură; avem o varietate largă de semințe de legume. Sunt deja zece ani de când vizitez Republica Moldova și acordăm o importanță majoră susținerii fermierilor de aici. Eu văd un progres real în agricultura moldovenească și cred că Syngenta are un aport considerabil. Observăm progrese la cultura porumbului. Media pe hectar deja ajunge mediile din România și Ungaria. Acest progres vine de la utilizarea semințelor de calitate, a mijloacelor de protecție a plantelor și a tehnologiilor performante pe care fermierii moldoveni au început să le aplice în gospodărie. Vrem să arătăm fermierilor din Moldova că venim aici cu produse de înaltă calitate, că dorim să-i ajutăm să facă agricultură profitabilă. Aș dori să mulțumesc echipei din Moldova, care este una mică, dar face treabă foarte bună. Doresc fermierilor moldoveni mult spor în ceea ce fac”.

Oleg Cojocaru, Director Vânzări Syngenta Moldova, a vorbit despre provocările și progresele înregistrate în agricultură.

„Am avut diferite provocări, majoritatea din cauza condițiilor climaterice, dar și de ordin economic. Preocupările fermierilor sunt de a menţine tehnologiile la un nivel înalt, de a utiliza semințe de calitate, deoarece cheia succesului, a rezultatelor obţinute în final, depind de calitatea produselor utilizate. Progrese sunt în toate zonele, poate nu pe măsura rezultatelor obţinute de fermierii din Uniunea Europeană, dar în condițiile din Republica Moldova trebuie să apreciem eforturile fermierilor care rezistă tuturor dificultăților și în situaţiile de risc obțin rezultate foarte bune, similare cu cele din țările vecine, inclusiv România”.

Alexandru Neamțu, Asistent Comercial Syngenta Moldova, a făcut o prezentare a hibrizilor de porumb cultivați pe lotul-platformă din satul Șeptelici.

„Este al patrulea an de când organizăm Platforme în Republica Moldova şi suntem prima şi unica companie care a implementat în ţara noastră acest concept. La cultura de porumb avem 6 hibrizi semănaţi conform perioadei de maturitate. Primul este SY Arioso – cel mai timpuriu din portofoliu, care în zona de Soroca se arată foarte bine şi este recomandat pentru tehnologii intensive de cultivare. Urmează  hibridul SY Batanga, recomandat pentru toate zonele de cultivare a porumbului din Moldova, indiferent de tehnologie. Este o varietate care se comportă bine în condițiile de stres, inclusiv cel termic. NK Lucius și NK Thermo sunt doi hibrizi cu un potențial foarte înalt de producție. Iar ca şi noutăţi la cultura de porumb avem varietăţile SY Ulises și SY Iridium, doi hibrizi pe care îi prezentăm în premieră în acest lot”.

(click aici pentru a deschide galeria foto)

Fermierii au avut doar cuvinte de laudă pentru Syngenta.

Ion Pelin, inginer-agronom SC Vapricom SRL, r. Râşcani, s. Văratic: „În gospodăria noastră avem 1050 de hectare culturi de câmp – grâu,  sfeclă de zahăr, porumb, floarea soarelui și soia. Cel puțin 60 la sută din câmpuri au fost semănate cu hibrizi Syngenta. Acelaşi lucru este şi cu produsele de protecţia plantelor. În acest an am semănat hibrizii de floarea soarelui SY Neostar CLP (tehnologia Clearfield Plus) şi Sumiko (Express), care se comportă foarte bine chiar de la răsărire, au o putere extraordinară de creștere. Am recoltat deja rapiţa, şi vreau să menţionez aici  hibrizii că SY Harnas şi SY Vesuvio au dat recolte de peste 4 şi 3,7 t/ha fiind ca prducţie peste hibrizii de la alte companii. Seminţele cerealiere le tratăm cu fungicidul Dividend Star pe care îl recomand tuturor, având în vedere că se apropie timpul pentru tratament. Ne bucurăm de parteneriatul durabil cu Syngenta şi am încredere în produsele companiei şi în specialişti”.

O declarație similară a făcut și Oleg Negură, fermier din satul Echimăuți, r. Rezina, care prelucrează 300 de hectare de teren arabil.

„60 la sută din produsele pe care le folosim în gospodărie sunt de la Syngenta, iar hibrizii de porumb şi de floarea soarelui sunt doar Syngenta. Sunt foarte muţumit de erbicidul Elumis la porumb pe care nu pot să nu-l amintesc în acest context. Prioritatea companiei este portofoliul mare de produse de calitate înaltă şi foarte eficiente, de acest lucru m-am convins personal”.

Precizăm că Syngenta este o companie internațională de vârf, cu peste 28.000 de angajați în mai mult de 90 de țări. Syngenta este lider pe piața locală de semințe și produse pentru protecția plantelor, pregătită pentru a răspunde noilor provocări generate de dezvoltarea rapidă a agriculturii din Moldova.

Syngenta
Syngenta
Syngenta este una dintre cele mai mari companii de agribusiness din lume având reprezentanţe în peste 90 de țări.

Citește și ›

Advertoriale