duminică, 22 decembrie, 2024
-1.7 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeWeTrade a prezentat loturile de sfeclă de zahăr de la Glodeni. Se așteaptă o...

WeTrade a prezentat loturile de sfeclă de zahăr de la Glodeni. Se așteaptă o roadă de circa 50 t/ha

Recomandate

Au rămas săptâmâni numărate până va începe recoltarea sfeclei de zahăr și mulți agricultori fac deja prognoze care va fi roada medie din acest an. În acest context, la sfârșitul săptămânii trecute compania WeTrade a organizat la Glodeni un seminar pentru producătorii de sfeclă de zahăr din nordul țării. Întâlnirea a avut loc direct în câmp, la lotul demonstrativ de pe moșia întreprinderii Cuhagro-Est din comuna Ciuciulea. În jur de 70 de producători au putut astfel să vadă pe viu rezultatele din acest an pe care le arată hibrizii de sfeclă de zahăr de la compania SESVaderhave.

Iurie Vasilache, directorul companiei WeTrade: Noi suntem unul dintre cei mai mari distribuitori de semințe de sfeclă de zahăr din țara noastră. Oamenii de știință care se ocupă cu sfecla de zahăr au ajuns la concluzia că hibrizii Impact și Baccara de la compania SESVaderhave iurie-vasilache-wetrade(Belgia) sunt cei mai rezistenți la secetă, boli și dăunători, dar și cei mai rodnici. Am decis să desfășurăm aici acest seminar pentru că este o zonă importantă de prelucrare a sfeclei de zahăr. Aici e zona de semănăre, dar și fabricile de prelucrare a zahărului sunt amplasate în apropiere. Sperăm să obținem cel puțin 40 t/ha. Se prevede o roadă bună, deși acum o săptămână era dezastru. Frunzele plantelor erau în mare parte uscate, dar a dat Dumnezeu și a plouat 30 de mm. Acum pământul este cât de cât umed. Vom vedea ce prețuri vor fi anul acesta. Dacă vom avea 650 lei la tonă, gospodăria va fi în profit. Sperăm ca la anul să mergem înainte tot cu această gospodărie și nu numai cu aceasta. Noi plantăm sfeclă de zahăr și în alte gospodării din raioanele: Sângerei, Glodeni, Dondușeni, Râșcani, Drochia, Ocnița și Edineț, însă cele mai multe le avem în raionul Fălești. Cu părere de rău, în prezent, au rămas doar trei fabrici la Cupcini, Drochia și Fălești. Ultimele două aparțin companiei Sudzucker, care deține 60 la sută din suprafața totală de sfeclă de zahăr din țară. Cu ei conlucrăm foarte bine. Cu părere de rău, aici la Glodeni, este fabrică de zahăr care nu lucrează. Sunt probleme foarte mari pentru că fabrica datorează agricultorilor milioane de lei și sunt slabe șanse că gospodăriile de aici își vor reîntoarce banii.

În mare parte, succesul afacerii cu sfecla de zahăr depinde de faptul dacă o poți comercializa la timp. Gheorghe Lungu, directorul companiei Cuhagro-Est, spune că compania Sudzucker le finanțează tot procesul tehnologic și le achiziționează toată marfa. Spre deosebire de comerțul cu cereale, sfecla de zahăr este o cultură previzibilă, spune dânsul.

Gheorghe Lungu, directorul companiei Cuhagro-Est: În cazul de față, cultivăm sfeclă de zahăr pe o suprafață de până la 30%. Compania Sudzucker ne finanțează procesul tehnologic și ne achiziționează toată marfa. Nu stăm, cum se întâmplă acum cu diferite cereale, să așteptăm când gheorghe-lungu-cuhagro-estne-a suna cineva de undeva să ne propună cu doi bănuți mai mult sau mai puțin. Este o activitate previzibilă și poți din timp să apreciezi riscurile și să te orientezi cum va fi situația până la finele sezonului. În principiu, relațiile noastre se bazează, mai mult, pe companii în care avem încredere și cu care avem contracte nu numai anuale, dar și pe mai mulți ani. Din companiile cu care conlucrăm adesea în domeniul aprovizionării tehnico-materiale este compania WeTrade. Anul trecut, dacă nu  greșesc, am avut împreună o cifră de afaceri de aproape 5 mln. Ne-a dat Dumnezeu un așa manager pe zonă cum este dl. Vasile Rotari, care înafară că este un comerciant care te poate convinge să cumperi de la dânsul, este și un bun specialist care îți dă sfaturi bune în privința aplicării unor scheme de ierbicidare, unor sisteme de pregătit solul. Aceasta ne permite, în condițiile de la noi, să avem o situație acceptabilă. Folosim câteva elemente de bază, care sunt bătute în cuie. Unul din ele: sub sfeclă pregătim solul la adâncime de 40-45 cm, cu excepția unor terenuri unde stratul de humus este mai mic pentru că acolo n-are rost să scoți argila la suprafață. Al doilea element este începerea semănatului sfeclei. Imediat după asta semănăm floarea soarelui. Următorul element este sistemul de ierbicidare. Noi din timp prevedem să avem la dispoziție brațe de muncă. Acolo unde este nevoie să folosim și munca manuală pentru că la recoltare să avem un câmp curat. În plus, mai bine se recoltează și calitatea este mai bună.

Rodnicia sfeclei de zahăr depinde de hibrizii utilizați, ne asigură Vasily Koziy, reprezentantul companiei SESVaderhave. În țara noastră sunt utilizați vreo 20 din cei 360 de hibrizi ai acestei companii.

Vasily Koziy, reprezentantul companiei SESVaderhave: Compania SESVaderhave nu este o premieră pentru Republica Moldova și nici vasily-koziy-SESVaderhavepentru alte țări. Compania este numărul unu la capitolul selecția semințelor de zahăr. Anual, vindem semințe de sfeclă de zahăr în țările europene, Rusia și chiar SUA. Fermierii din Moldova sunt cunoscuți cu produsele noastre și cred că ar putea spune care sunt deosebirile dintre semințele SESVaderhave de ofertele celorlalte companii de acest fel. Actualmente, în registru avem 18 hibrizi de sfeclă de zahăr pentru Republica Moldova. Dintre acestea punem accentul pe 5-10 tipuri de hibrizi. Este suficient pentru această țară. În total, la nivel mondial, propunem 360 de hibrizi în 60 de țări. Anual, trebuie să testăm hibrizii în loturi experimentale. Spre exemplu, anul curent, WeTrade propune terenuri demonstrative frumoase, unde sunt vreo 20 de hibrizi. Scopul este de a selecta cei mai buni și perspectivi hibrizi pentru zona respectivă. Pe parcursul experimentului, fermierul însuși poate analiza și monitoriza tot procesul de creștere și maturizare al plantei. Anul viitor, fermierul poate selecta cel mai bun hibrid pentru a obține un profit mare.

Pe terenul demonstrativ cu sfeclă de zahăr de aici plantele sunt mari și frumoase. Acest lucru nu ar fi fost posibil dacă gospodarii n-ar fi respectat tehnica corespunzătoare, iar pentru aceasta au consultat specialiștii de la WeTrade.

Savelii Boșneac, manager pe produse de uz fitosanitar WeTrade:  În câmpul respectiv a fost utilizată schema de ierbicidare preemergentă cu două erbicide peliculare. După aceasta, au fost aplicate două tratamente cu trei erbicide: Goltix 700 SC, Belvedere Forte, Samurai 300 SL. S-a mai efectuat o ierbicidare cu un graminicid Agil 100 EC și, recent, a fost aplicat fungicidul Rex Duo, insecticidul Pyrinex Super și un savelii-bosneac-wetradeîngrășământ foliar Novalon 19.19.19 și Speedfol Bor. Ultima prelucrare a fost efectuată cu elicopterul pentru a nu deteriora plantele. Ierbicidul pelicular a lucrat bine, grație ploilor. Dar, în anii secetoși, noi obișnuim să le propunem fermierilor o schemă, care înlocuiește ierbicidarea cu pelicularele. Adică, noi lucrăm numai pe vegetație. Începem primele prelucrări, când principalii buruieni au vreo câteva frunzulițe. Noi recomandăm vreo trei-patru prelucrări cu amestec Goltix+Belvedere, la necesitate Samurai sau Caribou. S-a dovedit că asta este cea mai eficientă și ieftină tehnologie care ne permite să avem o sfeclă fără buruiene. În plus, recomandăm și o prelucrare cu un fungicid Rex Duo sau Acanto Plus. La fiecare astfel de prelucrare, mai adăugăm îngrășămintele foliare din gama Novalon, în special Novalon 19 în norma de aproape 3 kg.  Plus, recomandăm aplicarea produsului SpeedFol Bor, care conține monobor 170 g/kg. Noi știm că sfecla de zahăr este o cultură borofilă, care are nevoie de bor pentru a crește în dimensiuni. Anul acesta s-a manifestat o dezvoltare intensă a dăunătorilor-cheie: musca, molia și păduchele. De aceea noi venim cu un produs Pyrinex Super  al companiei Adama, care conține clorpirifos și befintrină. În principiu, cu această schemă avem rezultate foarte bune. În 2014 am avut o recoltă de 80 t/ha de sfeclă de zahăr. Cred că un plus al nostru este că la fiecare aplicare a îngrășămintelor, a pesticidelor și la semănat asistă managerul nostru. Cel care cultivă sfecla de zahăr trebuie să fie un agronom cu litera mare. În gospodărie nu se crește doar sfeclă de zahăr, de aceea este nevoie de o asaistența profundă. Oamenii care urmăresc sfaturile noastre au și roadă bogată. Pe acest câmp, presupun că va fi o roadă de peste 50 t/ha.

Și compania Adama oferă fermierilor o gamă largă de produse chimicale pentru distrugerea dăunătorilor și creșterea armonioasă a sfeclei de zahăr.

Sergiu Pănuță, reprezentantul companiei Adama:  În calitate de reprezentant al companiei Adama, pot spune că avem produse de care nu se poate lipsi plantatorii de sfeclă de zahăr. Avem arhicunoscutul produs Goltix, în bază de metametrol, care este aplicat pentru un singur sau sergiu-panuta-adamapentru două tratamente. Mai avem produse cu trei substanțe active. Belvedere Forte este recomandat la sfecla de zahăr prin trei tratamente. Primul tratament se aplică în perioada de vegetație. Al doilea tratament se aplică când planta are 2-4 frunzulițe. Ultimul tratament se aplică când au apărut 4-6 frunzulițe. Faza de dezvoltare a sfeclei nu reprezintă perioada optimă a tratamentelor chimice. Depinde de evoluția buruienilor, care trebuie să fie în fază de cotiledoane. Dacă faza e mai mare, buruienile vor fi greu de combătut. Pe lotul de aici, de la Glodeni, am mai aplicat un produs antigramineic sau ierbicid destinat pentru buruiene monocotiledonate. Este ierbicidul numărul unu care reușește să  rezolve problema buruienilor graminee din cultura de sfeclă de zahăr. Se recomandă aplicarea separată a acestuia pentru a evita arsurile. Printre ierbicidele administrate aici, mai avem și un insecticid împotriva diferitor păduchilor, puricilor sfeclei. S-a efectuat un singur tratament și s-a reușit distrugerea paraziților.

Deși, prognozele sunt îmbucurătoare, reprezentanții companiei WeTrade spun că au avut parte și de momente de suspans. Lipsa ploilor era să compromită cultura de sfeclă din acest an.

vasile-rotari-wetradeVasile Rotari, reprezentatant WeTrade: Anul acesta, unica problemă a fost seceta, chiar dacă a fost un an cu precipitații mai multe decât în anii precedenți. Sperăm la o roadă de la 40 t/ha în sus. Până la ploaia recentă, aici era o situație catastrofală. Acum s-a înviorat și se formează frunze noi. Urmează o prelucrare cu fungicid și niște îngrășăminte foliare. În următoarele 50 de zile trebuie să facem un adaos de 350 de grame până la recoltare. Sperăm că va mai ploua. Peste două săptămâni este nevoie să mai facem un tratament.

victor-sterbet-wetradeVictor Șterbeț, manager semințe compania WeTrade: În fiecare an desfășurăm astfel de seminare. În zona Glodeniului avem un lot demonstrativ, unde sunt semănați 15 hibrizi ai companiei  SESVaderhave, la care noi suntem distribuitori. Aici avem 80 de ha cultivate cu sfeclă de zahăr. Vom vedea deja roada. Cu părere de rău, nu avem parte de umeditate necesară. Totuși, avem rezultate bune. Avem hibrizi noi: Bizon, Taltus, care arată cum se comportă în situații de stres.

WeTrade este unul dintre cei mai mari operatori ai pieţei de seminţe ale plantelor tehnice, mijloace de protecţie a plantelor, tehnică agricolă şi consultanţă agronomică din Moldova.

Citește și ›

Advertoriale