‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 2 ianuarie, 2025
4.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFranța - prima țară din UE care interzice toate pesticidele ce provoacă moartea albinelor

Franța – prima țară din UE care interzice toate pesticidele ce provoacă moartea albinelor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

O bună parte a țărilor membre UE, dar și alte state din lume, au reușit să simtă „pe propria piele” efectele negative ale pesticidelor. Unul dintre acestea, important inclusiv pentru agricultură, ar fi reducerea substanțială a populației de albine. Motivul ar fi neonicotinoidele sintetice, care au o structură similară cu cea a nicotinei. S-a demonstrat că aceste substanțe chimice distrug sistemul nervos central al insectelor.

Nu toate statele însă au luat măsuri de remediere. Unele țări au decis să sancționeze substanțele chimice mai noi, care pot fi și mai dezastruoase în această privință. În timp ce doar trei neonicotinoide au fost scoase în afara legii de către UE, Franța interzice toate cele cinci și este pe cale să devină prima țară europeană la acest capitol. În plus, această interdicție este aplicabilă nu numai în câmpuri, ci și în sere.

Ca urmare a unei decizii atât de radicale, în mod evident, au apărut diferite reacții. Apicultorii și ecologiștii sunt pentru luând în calcul, în primul rând, efectele nocive ale pesticidelor. Iar majoritatea producătorilor de sfeclă de zahăr și de cereale sunt alarmați. Din cauza interdicțiilor impuse la utilizarea neocotinoidelor, culturile respective devin vulnerabile la insecte și dăunători.

‹ adv ›

Marea Britanie inițial s-a opus acestei decizii, însă în cele din urmă a cedat, fiind influențată de dovezile prezentate de către cercetători. Mai ales după ce aceștia au descoperit că, pesticidele din grupul respectiv provoacă Anomalia Colapsului Coloniei la albine, fenomen ce provoacă moartea bruscă a albinelor. În afară de pesticide, acest lucru poate fi provocat de ciuperci, viruși și acarieni.

În prezent, această categorie de pesticide este cea mai frecvent utilizată. Neocotinoidele au fost introduse pe piață în anii 90 pentru a înlocui alte pesticide considerate mai dăunătoare ce erau folosite în trecut. Acestea sunt aplicate sub formă de tratamente, la pomii fructiferi, viță de vie, sfeclă și alte plante cu flori.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›