‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 9 ianuarie, 2025
4.4 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageȘtiriFumagina - de ce se formează „pelicula neagră” pe fructe

Fumagina – de ce se formează „pelicula neagră” pe fructe

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Fumagina sau, popular, formarea unui strat de funingine, cunoscută și sub numele de „sooty blotch”, apare pe frunze, tulpini sau fructe sub forma unei pelicule negre, superficiale, formată din miceliu.

Este o boală care poate afecta o gamă largă de plante gazdă, inclusiv pomi precum mărul și părul, dar și citricele, măslinul, specii horticole precum vinetele, ardeiul dulce și dovleceii, și specii ornamentale precum leandru, gardenia și iasomia.

De ce se formează stratul de peliculă neagră pe fructe și plante

Fumagina este cauzată de mai multe specii de ciuperci, care diferă în funcție de regiune și chiar de sezon.

‹ adv ›

Ciupercile de fumagină pot ierna pe vârfurile ramurilor, crăpăturile scoarței, lemn mort sau fructe mumificate ale pomilor și plantelor lemnoase.

Fumagina se dezvoltă pe secrețiile lipicioase – roua de miere, produsă de insecte, cum ar fi afidele, păduchii țestoși sau musculițele albe.

În timpul sezonului de creștere, ciupercile produc spori care sunt transportați de apă sau vânt pe suprafețele acoperite cu roua de miere sau exudatul plantei.

‹ adv ›

Când condițiile sunt umede, sporii germinează și fumagina se dezvoltă pe mediul disponibil.

Temperaturile calde și vremea umedă favorizează proliferarea. Boala apare de obicei vara și proliferează până la recoltare, dar și în timpul depozitării.

Culoarea neagră a fumaginii este dată de prezența pigmenților de culoare închisă în „firele” miceliene care alcătuiesc principalele părți ale coloniilor de fumagină. 

‹ adv ›

Multe dintre aceste ciuperci sunt lipicioase, ceea ce le ajută să adere la suprafețele pe care cresc și să absoarbă umiditatea necesară.

Fumagina – ce daune produce

Fumagina provoacă daune indirecte prin deprecierea fructelor din cauza aspectului lor, iar stratul negru format pe frunze împiedică fotosinteza.

Deși fumagina în sine nu invadează țesuturile plantei, ci doar crește pe suprafața frunzelor, poate afecta negativ sănătatea plantei prin reducerea fotosintezei.

Stratul negru reduce lumina care ajunge la frunze, slăbind planta și împiedicând dezvoltarea normală.

Cum evităm riscul dezvoltării

Soiurile târzii sunt mai afectate de fumagină decât cele timpurii, prin urmare, folosirea soiurilor timpurii limitează daunele.

De asemenea, pot fi implementate diferite măsuri preventive pentru a limita umiditatea în livadă.

Acestea includ selectarea unui teren bine aerisit înainte de plantare, un sistem de tăiere care promovează aerisirea coroanei, cosirea regulată a ierbii și utilizarea unui sistem de irigare prin picurare în locul aspersoarelor.

Se recomandă rărirea fructelor pentru a asigura circulația aerului în jurul fiecărui fruct.

Fumagina – măsuri de control

În grădina de acasă, nu este nevoie de acțiuni pentru controlul acestei boli, deoarece nu afectează calitatea fructelor și poate fi ușor curățată de pe mere.

În livezile comerciale, controlul direct cu produse de protecție a plantelor include tratamente cu produse pe bază de sulf și bicarbonați. Eficiența acestor produse este încă neclară, deoarece agenții patogeni variază de la o regiune la alta.

Stratul negru de pe fructe cauzat de fumagină poate fi îndepărtat după recoltare înainte de depozitare prin scufundarea fructelor în apă fierbinte sau prin perierea acestuia.

Unele mașini speciale de periat pot fi utilizate în procesul de sortare post-recoltare pentru acest scop.

V-ar putea fi util și articolul Pătarea amară la mere (Bitter pit) – cauze, tratamente.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›