‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 25 decembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFuzarioza la grâu: momente-cheie pentru tratarea cu fungicide

Fuzarioza la grâu: momente-cheie pentru tratarea cu fungicide

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Fuzarioza la grâu este o boală cu impact important asupra calității recoltei, de aceea este important să menținem sub control răspândirea acesteia, aplicând măsuri de prevenire și combatere.

În anii ploioși, pierderile produse de fuzarioză pot ajunge până la 50% din recolta de grâu.

Ce trebuie să cunoaștem despre fuzarioza la grâu?

Fuzarioza este o boală provocată de ciuperca Fusarium graminearum, afectând tulpinile și spicele și producând pagube importante din cauza micotoxinelor în boabe.

‹ adv ›

Infecția grâului cu fuzarioză poate avea pe toată perioada de vegetație, de la răsărire și până la înspicare.

Fuzarioza se poate transmite prin sol şi prin sămânţă şi poate produce fuzarioza rădăcinilor, a coletului, frunzelor şi a spicului.

Ciuperca ce provoacă fuzarioza iernează sub formă de macroconidii în sol, în resturi vegetale. Primăvara, odată ce apar condițiile favorabile de umiditate și temperatură, aceasta începe să se dezvolte.

‹ adv ›

Cel mai puternic atac are loc în perioada de înflorire. Hifele ciupercii pătrund în interiorul spicelor, după ce a avut loc procesul de polenizare în interior.

Datorită substanțelor nutritive din polen, ciuperca poate să-și alungească hifele și are loc răspândirea infecției.

Umiditatea crescută, stropii de apă favorizează creșterile filamentoase ale ciupercii. Atacul este mai puternic și pierderile vor fi mai însemnate cu cât boala se instalează mai devreme.

‹ adv ›

Fuzarioza la grâu provoacă: reducerea numărului de boabe, șiștăvirea boabelor, se reduce nivelul de proteine din boabe, apare o micotoxină – deoxinivalenol, periculoasă pentru oameni și animale.

Ți-ar putea fi util și articolul despre Înnegrirea spicelor de grâu – să ne îngrijorăm sau nu?.

Condiții ce favorizează dezvoltarea fuzariozei:

  • Umiditate sporită de peste 80% în special în faza când anterele părăsesc spicul.
  • Temperatura de 21-28°C. La temperaturi sub 20°C, boala progresează mai greu. La temperaturi mai mici de 10°C sau mai mari de 29°C nu acționează.
  • Astfel, condiții bune de dezvoltare a bolii se înregistrează dacă cel puțin 48 de ore de umiditatea este ridicată și temperaturile sunt cuprinse între 21 și 28°C în perioada înspicatului antezei.

Soiurile tardive, de obicei, au rezistență scăzută la fuzarioză, fiind predispuse la atacuri puternice, din cauza că perioada înspicatului are loc mai târziu, când sunt înregistrate condiții favorabile dezvoltării bolii. În plus, durata mai mare de umplere a bobului la fel devine un aspect vulnerabil în fața bolii.

Citește și despre Septorioza frunzelor în culturile de grâu.

Simptome ale fuzariozei la grâu

Infecția cu fuzarioză se manifestă de la mijlocul spicului către partea lui superioară. Primele simptome pot fi observate la formarea bobului: spiculețe seci, fără boabe, spicele se îngălbenesc prematur, astfel pot fi observate în lanul verde.

În condiții favorabile, boala se poate extinde rapid.

Dacă fuzarioza apare în timpul înfloritului, spiculețele mor, iar boabele sunt șiștave, iar dacă după ce boabele s-au format și au acumulat nutrienți, pe spice apare un puf alb-roșiatic, mai ales la baza paleelor (în acest caz boabele sunt mici, zbârcite, aspect albicios, mat).

La atacul tulpinii și frunzelor apar leziuni brune, inclusiv în locul unde au apărut rădăcinile embrionare. La extinderea infecției apar striuri alungite pe suprafața tecii, culoarea brun-închis. La plantele mature la baza tulpinii poate apărea putregai.

Tratamente contra fuzariozei la grâu

Înainte de realizarea tratamentelor în perioada de vegetație, trebuie să ținem cont de faptul că impactul fuzariozei poate fi redus prin:

  • Respectarea rotației culturilor.
  • Utilizarea semințelor sănătoase la semănat.
  • Tratarea semințelor înainte de semănat, asigurându-se un grad bun de acoperire și uniformitate în distribuirea produsului pe semințe.
  • Cultivarea soiurilor tolerante la boală.

Pe terenurile cu atacuri frecvente de fuzarioză în scopul reducerii rezervei infecției este recomandată evitarea cultivării cerealelor păioase, porumbului pe parcursul a minim 2-3 ani.

În mare parte, în combaterea chimică, specialiștii recomandă două tratamente: la începutul înspicării și la sfârșitul înfloritului. 

Dacă în perioada înfloritului avem condiţii favorabile pentru dezvoltarea fuzariozei, realizarea unui tratament înaintea înfloritului de obicei asigură o eficiență sporită.

Astfel, ar fi bine să monitorizați datele furnizate de stațiile meteo.

Important! Pentru a evita dezvoltarea rezistenței, utilizați fungicide ce conțin mai multe substanțe active și acționează diferit asupra patogenului.

Pentru combaterea fuzariozei la grâu sunt omologate produsele ce conțin:

Pentru tratament sămânțăfludioxonil+triticonazol (Flutrix 050 FS 200 ml/100 kg), difenoconazol+fludioxonil+sedaxan (Vibrance Gold 2 l/t), difenoconazol (Dividend M 030 FS 1,5 l/t).

Pentru tratamente:

  • protioconazol (Tartaros 0,33 – 0,65* l/ha Se aplică maxim 1 tratament/sezon, Protiostar 250 EC 0,8 l/ha se aplică din momentul în care inflorescențe sunt complet vizibile până la sfârșitul înfloritului BBCH 59-69);
  • azoxistrobin (Sinstar 0,75 l/ha, Calizi 1,0 l/ha se aplică după apariția primului nod până la sfârșitul înfloririi BBCH);
  • mefentrifluconazol+piraclostrobin (Revycare 1,0 – 1,5 l/ha);
  • difenoconazol+tebuconazol (Magnello 1,0 l/ha);
  • fenpropidin (Leander 750 EC 0,75 l/ha).

Vezi și Simptomele produse de frig sau boli la cereale.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›