‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 18 noiembrie, 2024
6.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleGândacul de Colorado – insecticide și metode naturale de combatere

Gândacul de Colorado – insecticide și metode naturale de combatere

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În fiecare an, culturile solanacee sunt atacate de dăunători care se pare că nu se tem nici de căldură, nici de precipitații. 

Potrivit statisticilor, gândacul de Colorado poate distruge până la 100% din recolta de cartofi. Distrugând frunzele culturii, planta nu poate primi nutrienții necesari și, prin urmare, se oprește dezvoltarea și fructificarea.

Pe parcursul anilor au fost testate diferite metode de menținere sub control și combatere a dăunătorului. Cu toate acestea, tratamentele chimice rămân a fi cele mai populare.

‹ adv ›

În acest articol vorbim despre:

  • Metode utilizate pentru a reduce numărul gândacilor de Colorado din cultură
  • Ce culturi putem planta lângă cartof pentru a ține la distanță gândacul de Colorado
  • Rețete de preparate produse în condiții de casă pentru combaterea gândacului de Colorado
  • Produse omologate pentru combaterea gândacului de Colorado

Metode utilizate pentru a reduce numărul gândacilor de Colorado din cultură

Practicile realizate înainte de plantarea cartofului sau chiar la plantarea acestuia pot reduce numărul dăunătorului din cultură. Spre exemplu, optând pentru soiurile extratimpurii sau timpurii de cartof puteți reduce esențial pagubele, deoarece dăunătorul nu reușește să atace.

Citiți mai multe despre Cum se produce cartoful timpuriu.

‹ adv ›

Pregătirea solului prin afânare adâncă este obligatorie, deoarece astfel sunt distruse larvele gândacului de Colorado. În plus, este recomandată încolțirea tuberculilor și plantarea la distanță de alte culturi solanacee (roșii, vinete) pentru a evita atacul dăunătorului.

Respectarea asolamentului nu permite înmulțirea dăunătorului. Astfel, nu este indicat să cultivați pe același teren cartoful 2 sau 3 ani la rând sau alte culturi solanacee, mai ales că astfel le supuneți și îmbolnăvirii de diferite boli.

V-ar putea fi util și articolul despre Bolile cartofului: Cum se determină – foto și descriere.

‹ adv ›

Printre măsurile de reducere a numărului de gândaci de Colorado se mai numără:

  • Mulcirea spațiilor între rânduri.
  • Cultivarea celor mai rezistente soiuri la dăunători.
  • Plantați numai tuberculi de înaltă calitate și sănătoși.
  • Colectarea manuală a dăunătorilor și a larvelor cu distrugerea lor ulterioară.
  • Cosirea părții aeriene cu 2 săptămâni înainte de recoltare și distrugerea resturilor vegetale.

Ce culturi putem planta lângă cartof pentru a ține la distanță gândacul de Colorado

Gândacul de Colorado poate fi ținut la distanță prin plantarea alături de cartof a culturilor cum ar fi muștarul, crăițele, coriandrul, fasolea, hreanul, menta, usturoiul.

Plantarea filmicăi (calendulei) în jurul parcelei cu cartof la fel va reduce numărul gândacului de Colorado. Puteți planta calendula chiar printre rândurile de plante.

Culturile cum ar fi usturoiul de primăvară, ceapa, fasolea, bobul la fel pot fi plantate între rândurile de plante de cartof.

Rețete populare de preparate pentru combaterea gândacilor de Colorado

La plantarea cartofilor puneți în cuib o mână de coji de ceapă (nu suferă mirosul) și o mână de cenușă.

Recoltarea manuală și verificarea prezenței gândacilor de Colorado se face în zile însorite, deoare la temperaturi mai mici de 14°C aceștia nu sunt activi pe suprafața frunzelor.

Decoct de muștar pentru combaterea gândacului de Colorado: 100 g muștar+70 ml oțet de 9%. Muștarul se pune în 10 litri de apă la macerat pe 24-48 de ore apoi se adaugă oțetul. Se stropește când apar larvele.

Decoct de ardei iute pentru combaterea gândacului de Colorado: se opăresc 20 de ardei iuți, se lasă pentru 24 de ore, apoi se adaugă 40 g de săpun ras. Tratamentul se aplică seara. Sau 10 litr de apă se amestecă cu 100 g de ardei iute praf și se adaugă 50 g de săpun.

Plantele de cartof pot fi presărate cu cenușă cernută (de preferință de mesteacăn). Aproximativ 10 kg de cenușă la o sută de metri pătrați de plante (1 kg la 10 mp). Solul, astfel presărat, nu este bun pentru gândaci.

În timpul înfloririi cartofilor, puteți să presărați cu cenușă (este posibil printr-o sită). Este mai bine să efectuați această operațiune după ploaie sau rouă. Prelucrarea trebuie efectuată de 3-4 ori în timpul verii o dată la 15 zile. Ultima dată – la sfârșitul lunii iulie.

Tratamente contra gândacului de Colorado cu decoct din frunze de nuc. Se utilizează frunze bătrâne de nuc (de preferință să fie strânse toamna, uscate și utilizate în anul următor). 2-3 kg de frunze se pun în 10 litri de apă. Se lasă timp de 24 de ore, apoi se tratează plantele.

După ce se trage sol în jurul fiecărei plante, se presară o lingură de cenușă. Când lăstarii se ridică cu aproximativ 15-18 cm, plantele sunt pulverizate cu infuzie de cenuşă-săpun. 1 kg de cenușă se fierbe în 10 litri de apă timp de 15 minute.

Soluția se infuză 2 zile, se filtrează și se adaugă 40 g săpun de rufe, dat prin rozătoare. Se amestecă bine soluția de cenușă-săpun, se diluează cu 10 litri de apă și se pulverizează plantele.

Bibilicile și curcanii consumă gândacii de Colorado, dar trebuie de mici obișnuite cu asemenea mâncare, oferindu-le de mici câte puțini gândaci.

Produse omologate pentru combaterea gândacului de Colorado

În Moldova, pentru combaterea gândacului de Colorado sunt omologate produse pe bază de:

Acetamiprid (APIS 200 SE – 0,1-0,15 l/ha, Acetamiprid 22,5 SL – 0,045-0,055 l/ha, Dolor 20 SG – 0,06-0,08 kg/ha), lambda-cihalotrin (Karate Zeon 5 CS – 0,1 l/ha, CORDOBA – 0,15-0,2 l/ha), deltametrin (POLUX – 0,5 l/ha), pirimifos-metil (Actellic 50 EC – 1,5 l/ha, metaflumizonă (ALVERDE 0,2-0,25 l/ha, esfenvalerat (Sămpai, EC – 0,25 l/ha, Sumi-alpha 5 EC – 0,25 l/ha) și altele.

În România, pentru combaterea gândacului din Colorado sunt omologate mai multe produse pe bază de:

Tau-fluvalinat – Mavrik 0,2 L/ha; cipermetrin – Sherpa Duo 0,25 L/ha, Cyperguard Max 0,06 L/ha, deltametrin – Scatto 0,4 L/ha, Poleci 30-50 ml/hl apa (0,03-0,05 %), Jackpot 0,3-0,5 L/ha, Deltagri 0,28-0,4 L/ha, Delmur 500 mL/ha, Delmetros 0,05 L/ha, Decis 30,0-40,0 g/ha; metaflumizon – Alverde 0,250 l/ha; gama-cihalotrin – Vantex 0,12 l/ha, piretrin+ulei de rapiță – Spruzit 8,0 L/ha în max. 1200 L apa; flupiradifuron – Sanium System 4,0 L/ha.

Citiți și despre Fertilizarea cartofului. Norme, îngrășăminte recomandate.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›