Chiar dacă mai mulți fermieri se orientează spre producerea culturilor cu valoare adăugată, unii au identificat și implementează soluții ce permit producerea cu adevărat profitabilă a culturilor de câmp, lucru posibil inclusiv datorită tehnologiilor performante.
Un exemplu la acest capitol ar fi întreprinderile în cadrul cărora activează Vitalie Burlacu, care au ajuns să fie un model pentru o bună parte din producătorii din țară.
Cele circa 4500 de hectare de teren agricol sunt gestionate eficient datorită tehnologiilor digitale, iar pentru fiecare lot de teren tânărul împreună cu echipa are o abordare specială.
„Scopul nostru este de a produce produse de calitate cu impact minim asupra mediului ambiant. Astfel, am început a căuta soluții pentru aceasta. Jumătate din terenuri au forma de relief – deal, iar jumătate sunt amplasate în lunca Prutului. Varietățile solului și provocările întâlnite pe parcursul sezonului au făcut necesară implementarea tehnologiilor performante. Am înțeles un lucru, o tehnologie este eficientă atunci când este adaptată situației din câmp, iar inovațiile implementate ne permit sistematizarea lucrărilor”, a menționat pentru Agrobiznes Vitalie Burlacu.
Abordarea deosebită pe care o are se datorează inclusiv datorită experienței de lucru în cadrul unui laborator performant al Universității din Florida, pe care a obținut-o în perioada studiilor la Universitatea Agrară.
„Aveam proiectele proprii pe care le-am implementat pe parcursul unui an, datorită unui program de mobilitate academică în cadrul UASM. Totodată, am învățat foarte multe de la directorul întreprinderilor în cadrul cărora activez – Ion Curjos, căruia îi sunt foarte recunoscător. Având această bază, mi-am dorit să implementez acele schimbări necesare pentru a obține un adaos economic, cât și pentru a eficientiza lucrul”.
Tractoarele au fost echipate cu sisteme de autoghidare încă în anul 2012, iar acum tânărul cunoaște cum să utilizeze corect o bună parte din tehnologiile moderne ce asigură eficiență maximă.
„În 2012, am procurat prima semănătoare No-till și de atunci au început experimentele care au dus la adaptarea tehnologiei la condițiile de mediu. Ne-am stabilit drept scop să avem perturbări minime ale solului la pachet cu rezultate maxime. Evident, nu toate experiențele au fost pozitive, dar oricum am învățat multe. Spre exemplu, am încercat să lăsăm miriște fără a lucra solul în perioada de vară, însă metoda nu este potrivită pentru solurile unde a fost testată. Nu poți avea aceeași abordare pentru toate tipurile de sol”.
Despre inovațiile disponibile pe piață află datorită faptului că participă activ la conferințele și expozițiile de profil de peste hotare.
„Nu realizăm lucrarea solului pe circa 100 de hectare – semănăm direct, însă planificăm să majorăm suprafața astfel întreținută la 700 de hectare în anul viitor, în special pe câmpurile afectate de eroziune hidrică. În rest, pe parcursul sezonului sunt realizate 2 treceri a utilajelor agricole, însă planificăm să reducem numărul până la o singură trecere”.
Au realizat o lucrare de tocare a resturilor vegetale, au semănat direct câmpurile și au eficientizat procesele de logistică, astfel încât pentru unele câmpuri cheltuielile de motorină ar putea fi de doar 22 l/ha pe parcursul întregului sezon.
„Avem câmpuri pe care consumul de motorină de la semănat și până în prezent este de 10 l/ha, iar cu tot cu lucrările de recoltare planificăm să avem cheltuieli de maxim 22 l/ha”.
Utilizează platforma Cropio care permite gestionarea eficientă a activității întreprinderii. Plus, în acest mod poate fi monitorizată starea culturilor în orice moment.
„Stabilesc cursele ce vor fi realizate de către angajați și planific fiecare activitate pentru a avea eficiență maximă. Astfel, reușim să reducem cheltuielile de deplasare a tractoarelor. Totodată, am creat două schimburi în perioada de vârf a sezonului. Datorită modificărilor făcute la stropitori, am reușit să reducem cantitatea de apă folosită la tratarea unor culturi până la 40 l/ha, însă dorim să reducem și mai mult cantitatea. Lucru a fost posibil datorită duzelor, pompei și vitezei de lucru diferite. Evident, contează și calitatea apei utilizate”.
Și fermierii din zonă sunt atrași de tehnologiile pe care le implementează, iar acesta își împărtășește experiența cu toți cei interesați.
„Toate aceste măsuri au fost implementate nu atât pentru a controla procesul de lucru, cât pentru a gestiona totul eficient. Analizând câmpurile cu recolte mai reduse sau anumite probleme, determinăm care a fost factorul ce a influențat schimbările și îl omit, pentru ca în anii următori să obținem rezultatele planificate. Evident, monitorizăm și consumul de motorină, iar acest lucru permite să reducem cheltuielile nejustificate”.
Totuși, să fii printre primii ce implementează tehnologii este destul de greu, mai ales că în anumite momente nu ai cu cine te consulta și ești nevoit să identifici singur o soluție viabilă.
„Important este să înțelegi cauza, altfel nu poți găsi soluția. Toate aceste platforme și tehnologii trebuie corect utilizate, este important să înțelegi principiul, să analizezi bine totul, apoi să întreprinzi măsuri”.
Ultima schimbare implementată a fost instalarea sistemelor de irigare prin intermediul Programului Compact pentru o parte din câmpuri.
Au lansat producerea semințelor de cereale, au instalat o linie de sortare și calibrare, ce permite condiționarea materialului semincer, pentru a obține un produs gata pentru comercializare.
„Pe o parte din câmpuri lăsăm entomofagii să lupte cu dăunătorii. Spre exemplu, atunci când am văzut mai multe buburuze pe câmpuri, am decis să nu intervenim cu tratamente împotriva afidelor. Utilizăm Section Control pentru porumb și floarea soarelui, însă dorim să-l implementăm și pentru cereale. Păstrăm cerealele în silobag-uri, acest lucru ne permite să evităm necesitatea de a investi în depozite. Pentru viitor, analizăm avantajele investiției în stropitori moderne ce scanează suprafața solului și aplică erbicidul doar peste buruieni. Totuși, tehnologia necesită îmbunătățire, de aceea mai așteptăm puțin”.
Spre final Vitalie Burlacu ne-a spus „..în agricultură este important să te adaptezi repede la orice schimbări, aceasta e cheia succesului”.
Comentarii