‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 27 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleGhenadi Covaliov, refugiat: Mă bucur că pot contribui la dezvoltarea sectorului agricol din Republica...

Ghenadi Covaliov, refugiat: Mă bucur că pot contribui la dezvoltarea sectorului agricol din Republica Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ghenadi Covaliov este unul dintre refugiații din Ucraina care, ajuns în Moldova, a reușit să se angajeze în cadrul unei companii agricole din țara noastră și să valorifice deplin oportunitățile oferite, în ciuda problemelor. 

Are o experiență de peste 10 ani în domeniul businessului agricol și spune că este recunoscător pentru faptul că are un loc de muncă unde poate să aplice cunoștințele acumulate pe parcursul anilor. 

„De baștină sunt din Ucraina, regiunea Donețk. Pe parcursul a mai mult de 10 ani am lucrat în cadrul companiei Avgust Ucraina în domeniul protecției plantelor. Inițial, am fost angajat în departamentul vânzări, iar mai apoi am fost transferat în departamentul marketing al companiei cu sediul în Ucraina. Munceam și îmi plăcea mult ceea ce făceam, dar a început războiul și, odată cu acesta, compania și-a sistat activitatea. Așa m-am pomenit șomer. Compania Imexagro din Republica Moldova are în portofoliul său și produse de la Avgust, așa am aflat despre posibilitatea de angajare. Astfel, am fost recomandat de către Avgust în departamentul marketing al companiei Imexagro. În urma interviului de angajare am fost acceptat, iar după 3 săptămâni, la sfârșitul lunii mai, am venit în Republica Moldova”, povestește Ghenadi.

Împreună cu soția și 2 copii închiriază un apartament și este foarte mulțumit de cum a fost primit în țara noastră, dar, cel mai important, că s-a angajat într-o companie cunoscută în domeniul în care are experiență.

„Inițial, credeam că agricultură din Republica Moldova este mai slab dezvoltată în ceea ce ține de implementarea tehnologiilor agricole decât în Ucraina, dar după ce am comunicat mai mult cu clienții, înțelegând problemele din regiune, am constatat că fermierii moldoveni nu cedează cu nimic în fața fermierilor ucraineni. Ba mai mult, în unele sectoare sunt cu un pas mai înainte.

Problema principală din Republica Moldova se referă la condițiile climaterice, lipsa umidității, ceea ce îi face pe fermieri să fie atenți la lucrările pe care le fac, inclusiv la produsele și tehnologiile pe care le aplică. Fermierii moldoveni nu își pot permite să facă greșeli, deoarece lipsa precipitațiilor poate genera riscuri mult mai mari. Totodată, am văzut și companii moderne care implementează un sistem intensiv și reușesc să înregistreze rezultate foarte bune. Altfel spus, chiar și în condițiile meteo drastice, dacă respectă toate recomandările și realizează la timp lucrările necesare, au un rezultat remarcabil la culturile agricole pe care le cultivă”. 

‹ adv ›

Cea mai mare problemă cu care se confruntă Ghenadi este necunoașterea limbii române. Deși o mare parte dintre fermieri cunosc limba rusă, totuși, sunt o parte cărora le este complicat să înțeleagă informația în limba rusă. 

„Apreciez că oamenii de aici sunt deschiși și manifestă toleranță față de mine. Cred însă că, ar fi mult mai ușor dacă aș cunoaște limba. În rest, colectivul este unul prietenos, profesionist și am fost ajutat atunci când am venit la muncă. Sper că pe viitor ne vom împrieteni și mai mult, mai ales că facem cu toții o activitate comună”.

Ghenadi spune că de fiecare dată când comunică cu fermierii de la noi le sugerează să fie mai atenți la realizarea lucrărilor în perioada optimă, să fie încrezuți în ceea ce fac și să investească în dezvoltarea afacerilor. 

„Înțeleg că producătorii de aici se confruntă cu problema siguranței piețelor de desfacere și cred că ar investi mai mult, dacă ar exista prețuri stabile la producția lor. Sper mult că totul se va aranja cu timpul”.

Întrebat dacă planifică să rămână în Republica Moldova, protagonistul nostru susține că, cel puțin, pe parcursul următorului an agricol, va munci în această companie. 

„Aici am găsit susținerea necesară pentru a mă dezvolta. Avem planuri mari, inclusiv, să organizăm o serie de evenimente importante, informative și utile pentru fermierii din Republica Moldova. Respectiv, trebuie să muncim și să înregistrăm rezultate frumoase alături de clienții noștri. Mă bucur că pot contribui prin cunoștințele pe care le am la dezvoltarea sectorului agricol din Republica Moldova”.

‹ adv ›

Amintim că, CNFA Moldova în parteneriat cu Agrobiznes a lansat un program axat pe angajarea refugiaților ucraineni în sectorul agricol din Republica Moldova. 

Producătorii interesați să plaseze anunțuri de căutare a lucrătorilor, o pot face gratuit pe canalul de telegram Agrobiznes Jobs. Pentru o mai bună înțelegere a anunțurilor este recomandat ca textele să fie scrise în limbile rusă, ucraineană sau engleză.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›