‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
7.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleGheorghe Gaberi: Avem câteva soiuri de struguri pentru care germanii ne-ar oferi prețuri duble...

Gheorghe Gaberi: Avem câteva soiuri de struguri pentru care germanii ne-ar oferi prețuri duble față cele de acum

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Succesele înregistrate de producătorii autohtoni de struguri deschid noi oportunități pentru Republica Moldova. Pe lângă faptul că a fost extinsă esențial aria exporturilor, producătorii au reușit să facă cunoscută peste hotare marca Moldova – gust deosebit.

Printre cunoscătorii acestei mărci se numără în special consumatorii din UE, care, potrivit lui Gheorghe Gaberi, expert independent, ar putea constitui o piață și mai bună de desfacere, dacă producătorii vor opta și pentru alte soiuri de struguri cu potențial pe aceste piețe.

„Schimbările din ultimii ani în tehnologia de cultivare a strugurilor de masă vor facilita extinderea ariei de export în țările UE, dar și pe alte piețe de desfacere. Șansele se vor mări esențial, daca vom mări suprafețele de vii de soiuri apirene. Cred că dacă am avea măcar câteva mii de tone de struguri de soiul Kișmiș Lucistâi sau soiul Regele toamnei, toată cantitatea ar fi vândută pe piața germană la un preț dublu față de cel propus pentru soiurile cu semințe. Italienii vând strugurii de soiul Kișmiș Lucistîi pe piața germană la un preț de până la 3 euro per kg”, a menționat pentru Agrobiznes Gheorghe Gaberi.

Potrivit lui Gheorghe Gaberi, soiurile apirene au fost testate pe parcursul mai multor ani în condițiile țării noastre, iar rezultatele obținute sunt foarte bune.

„Soiul Moldova deja a devenit cunoscut peste hotare, însă generația nouă de consumatori preferă soiurile apirene – fără semințe. Spre regret, în ultimii ani aceste soiuri nu prea se plantează la noi. Sunt soiurile Apiren Roz, Kișmiș Lucistîi, Autumn Royal, dar și alte soiuri apirene solicitate. Italienii comercializează Kișmiș Lucistîi consumatorilor germani cu 3 euro per kilogram. Acum câteva decenii, acest soi era afectat de temperaturile reduse din timpul iernii înregistrate la noi în țară, condițiile climaterice s-au schimbat, iar strugurii sunt extraordinari. Regele Toamnei este similar renumitului soi Moldova, și poate fi păstrat până în luna martie. Deci, avem potențial foarte bun cu aceste soiuri”.

Potrivit lui Gheorghe Gaberi, pe sistemul Pergola soiurile apirene ar fi extrem de profitabile, iar o altă piață de desfacere pentru acestea ar putea fi cea din Dubai.

„În lunile septembrie-octombrie, soiurile apirene sunt foarte solicitate în Dubai, este momentul în care sunt stagnate livrările din țări precum India sau alte regiuni. Am putea livra direct după recoltare, fără a avea cheltuieli de depozitare. Producătorii autohtoni deja au demonstrat că pot produce calitativ, că pot promova produsul pe piața externă, acest lucru ar putea fi realizat cu succes și în continuare. Putem dubla exporturile, doar optând pentru soiurile apirene”.

În Catalogul soiurilor de plante pentru anul 2020 avem omologate 8 soiuri apirene de struguri: Kișmiș Lucistîi, Apiren Alb, Apiren Basarabean, Apiren Roz, Apiren Roz Timpuriu, Apiren Negru de Grozești, Kișmiș Moldovenesc și Romulus.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›