‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
12.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleGheorghe Gaberi: Piersicul plat, la moment, este cea mai rentabilă cultură pomicolă

Gheorghe Gaberi: Piersicul plat, la moment, este cea mai rentabilă cultură pomicolă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Diversificarea speciilor și soiurilor cultivate de producătorii autohtoni ar oferi un nou suflu agriculturii, în condițiile în care cerințele pieței sunt în continuă schimbare.

Una dintre oportunitățile actuale în acest sens este piersicul plat, susține Gheorghe Gaberi, expert independent, proprietarul unei pepiniere. Potrivit acestuia, soiurile de piersic plat se bucură de popularitate pe piețele externe, iar prețul de comercializare în condițiile acestui an sunt de circa 1 dolar per kilogram direct din câmpul producătorului.

FOTO: Gheorghe Gaberi

„Piersicul plat ar fi o soluție extrem de binevenită în condițiile în care este necesar de diversificat producerea, dar și ajustat la cerințele pieței. La moment, aceasta este cea mai rentabilă cultură pomicolă. Spre regret, aceste soiuri nu sunt omologate, iar din acest motiv foarte puțini producători le cultivă. Este o gamă foarte variată de soiuri de piersic plat, inclusiv soiurile UFO. Cel mai bun, consider, e UFO-4. În această perioadă acesta este recoltat. De obicei, recoltarea are loc în 3 etape. Datorită acestui fapt, producătorii au o perioadă îndelungată fructe ce pot fi livrate pe piață”, a menționat pentru Agrobiznes Gheorghe Gaberi.

Pe lângă soiurile din grupul UFO, în cadrul pepinierei gestionate de acesta, vor fi testate și soiuri spaniole de piersic plat, care au calități mai bune.

FOTO: Gheorghe Gaberi

„Este o cultură cu perspective extraordinare. La moment, acesta se vinde cu prețul de 1 dolar per kilogram direct din livadă, cu lădița cumpărătorului. Un alt avantaj îl constituie faptul că soiurile respective sunt mai rezistente la îngheț, inclusiv au făcut față temperaturilor reduse din acest an. Producătorii autohtoni au recoltat de pe 1,5 ha 37 de tone, fără irigare în anul 2019, recolta exactă din acest an o vom cunoaște după recoltare. În condiții de irigare, pot fi obținute 40-45 de tone. Pomii sunt altoiți pe portatoiul GF”.

‹ adv ›

În ceea ce privește principala problemă a producătorilor – piața de desfacere, Gheorghe Gaberi susține că probleme la acest capitol nu sunt.

FOTO: Gheorghe Gaberi

„Cererea, la moment, nu este acoperită. Cultura se dezvoltă mult în Asia Mijlocie, însă noi avem posibilitate să vindem aceste fructe chiar și pe piața României, pentru aceasta ar fi necesar să avem mii de hectare de livezi”.

Expertul susține că piersicul plat poate fi păstrat peste 2 luni, păstrându-și calitățile. Totodată, acesta poate fi ușor transportat.

„Am început să promovăm această cultură în rândul producătorilor mici, deoarece investițiile per hectar nu sunt mari. Nu este necesar suport, numărul pomilor per hectar ar fi de circa 600, nu sunt necesare multe tratamente chimice. Astfel, investițiile sunt modeste, iar rentabilitatea înaltă. Când a fost exportat un lot de piersici plați în Rusia, importatorii au spus că își doresc să cumpere de la producătorii noștri, deoarece sunt mult mai gustoși decât cei din Spania”.

La moment, piersicul plat se cultivă în Moldova pe o suprafață de circa 50 de hectare, problema principală rămânând a fi înregistrarea anevoioasă a soiurilor.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›