‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriGheorghe Jurcanu, producător: „Așa germinație la grâne nu am avut nici într-un an”

Gheorghe Jurcanu, producător: „Așa germinație la grâne nu am avut nici într-un an”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Șirul provocărilor din acest an pentru producătorii agricoli continuă. După ce din cauza supraproducției înregistrate la mai multe culturi, fermierii nu au putut să-și comercializeze recoltele la prețuri ce le-ar permite să obțină un profit, acum, din cauza lipsei de precipitații și rezervelor scăzute de umezeală în sol se înregistrează condiţii nefavorabile pentru efectuarea semănatului culturilor de toamnă. Totodotă, cei care deja au finalizat însămânțarea culturilor cerealiere de prima grupă spun că răsărirea acestora este foarte slabă.

Contactat de Agrobiznes, Gheorghe Jurcanu, producător din satul Rumeanţev, raionul Cahul ne-a comunicat că, deja a încheiat campania de semănat a culturilor cerealiere de toamnă pe o suprafață de 300 de hectare și 150 de hectare de rapiță.

„În perioada 15 sepembrie – 20 octombrie am semănat culturile de toamnă, adică grâul, orzul și rapița. Pe parcursul lunii, observăm că culturile semănate au încolțit și răsărit foarte slab. Avem o problemă mare cu acestea, nu știu ce să așteptăm. Din toate culturile semănate doar rapița ne bucură, este foarte bine răsărită. Am semănat-o imediat după ploaia din 17 august și se pare că am ales perioada cea mai potrivită, pentru că de atunci nu am mai avut precipitații. La moment, prognozele noastre sunt deloc îmbucurătoare, așa germinație la grâne nu am avut nici într-un an, pe parcursul a 20 de ani de când facem agricultură. În anul acesta, am luat o decizie, se pare destul de bună, pentru că imediat după ce am treierat masivul, tractaorele au mers și au arat. Astfel, pământul a fost pregătit bine, nu am avut probleme la însămânțat, dar din cauza lipsei de umeditate, la moment, nu ne putem bucura de o semănătură frumoasă. Chiar dacă o să urmeze precipitații, cred că puțin se mai poate de corectat”, ne-a spus producătorul.

În situația în care se confruntă cu mai multe probleme, fermierul nu a micșorat suprafețele ci investește cu speranță.

„Semințele sunt destul de scumpe, am importat câțiva hibrizi de grâu care m-au costat aproximativ 2500 de euro/tona. Cheltuielile pentru un hectar însămânțat, cu tot cu arătură, semințe, îngrășăminte au ajuns la circa 6-7 mii de lei. Totodată, când am semănat am introdus și circa 23 de kg de îngrășăminte, dacă nu introducem îngrășăminte cred că nici nu se mai merită să mai semănăm”, a constat Gheorghe Jurcanu.

‹ adv ›

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, dezvoltarea culturilor de toamnă are loc cu întârziere de 3 săptămâni faţă de termenii medii multianuali. Potrivit meteorologilor, începând cu ziua de miercuri vor cădea ploi de scurtă durată pe întreg teritoriul țării.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›