‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 4 noiembrie, 2024
6.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleGheorghe Panfil: An de an majorăm suprafața cultivată cu soia, înlocuind câte puțin cultura...

Gheorghe Panfil: An de an majorăm suprafața cultivată cu soia, înlocuind câte puțin cultura sfeclei de zahăr

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Întreprinderea „Agro-Panfil” din satul Plop, raionul Donduşeni, una dintre cele mai performante la capitolul tehnologii și utilaje agricole, an de an optează pentru cele mai avantajoase culturi agricole, iar una dintre acestea a ajuns să fie soia. Totuși, prețurile ce nu sunt stabile, dar și schimbările climaterice, l-au pus în gardă pe Gheorghe Panfil, directorul „Agro-Panfil”, fermierul însă a găsit soluția.

În cadrul întreprinderii acestuia a fost creată o platformă demonstrativă pentru a determina care sunt cele mai pretabile soiuri de soia, dar și alte aspecte tehnologice ce vor contribui la majorarea recoltelor. Iar, recent a fost organizat un eveniment de prezentare a rezultatelor platformei create cu suportul financiar a Uniunii Europene în cadrul Proiectului „Creșterea competitivității în sectorul agroalimentar prin integrarea acestuia în lanțurile valorice interne și globale, în special în sectorul culturii de soia”, implementat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) în parteneriat cu Donau Soja Austria și Centrul Educațional ProDidactica.

„În cadrul gospodăriei noastre, suprafața cultivată cu soia este majorată an de an, înlocuind câte puțin cultura sfeclei de zahăr. Totuși, condițiile și prețurile nu sunt stabile și cumva nu aveam siguranța în această cultură. Căutând soluții, am aflat despre standardele Donau Soja de la producătorii din România și-mi doream să avem ocazia și noi să producem soia respectându-le cu posibilitatea de a accesa piața premium din UE. Astfel, în cadrul platformei demonstrative am semănat 8 soiuri, dintre care două autohtone. Chiar dacă acest an este dificil, deja de o lună de zile practic nu am avut precipitații, plantele se dezvoltă normal datorită tehnologiei aplicate de prelucrare a solului – No-Till. Acest lucru a fost demonstrat și altor producători în cadrul Zilei câmpului. La moment, chiar dacă este secetă, plantele consumă apa din sol și nu sunt afectate substanțial de stresul hidric. Producătorii trebuie să înțeleagă că tehnologia trebuie respectată întocmai. Pe aceste câmpuri am avut 3 invazii de fluturi Vanessa cardui, astfel, am fost nevoiți să aplicăm tratamente, apoi am aplicat și fungicide. Cu toate acestea, soia este o cultură profitabilă, dar avem nevoie de suport. Am fost printre primii care au inițiat colaborarea în cadrul Proiectului și au creat loturile demonstrative. Mă bucur mult că avem această posibilitate”, a spus Gheorghe Panfil.

‹ adv ›

Dragoș Dima, reprezentantul Donau Soja pentru România, expert agro în cadrul proiectului ADA DevRAM în Republica Moldova, a menționat pentru Agrobiznes că, rezultatele preliminare a gospodăriei, prezentate producătorilor în cadrul Zilei câmpului, sunt promițătoare. Astfel, cultivarea culturii de soia în sistemul No-Till ar fi o oportunitate pentru producători.

„Per total, au fost create 6 platforme demonstrative, pentru a testa diferite soiuri și aspecte tehnologice. Prima a fost creată la Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp (ICCC) Selecția din Bălți, dar fiind faptul că este o instituție de cercetare unde sunt prezentați foarte mulți factori tehnologici. Totodată, am decis să fondăm, în acest an, și alte platforme specifice pentru fiecare zonă. Acestea au mai multe avantaje, printre care și faptul că au fost create în cadrul gospodăriilor producătorilor unde sunt implementate diferite tehnologii de cultură. Dacă e să vorbim de întreprinderea „Agro-Panfil”, tehnologia No-Till îi oferă foarte multe avantaje în ce privește calitatea și structura solului. Astfel, plantele își dezvoltă sistemul radicular într-un sol aerat, bogat în humus și cu o capilaritate foarte înaltă. Deci, prognozăm o roadă bună, chiar dacă condițiile climaterice au afectat dezvoltarea culturilor în acest an. La acest eveniment are loc încununarea proiectului, noi având informații viabile pentru cultivatorii de soia din Moldova. Cred că, cel mai bine pentru fermier este să vadă și să analizeze singur avantajele acestei culturi. Platforme demonstrative vor fi organizate și în următorii ani pentru a asigura o continuitate și o precizie înaltă a rezultatelor”, a adăugat Dragoș Dima.

‹ adv ›

Un alt producător ce crede în succesul culturii de soia este Valentin Airini din raionul Glodeni. Din cele 590 de hectare pe care le are în gestiune, 120 au fost cultivate cu soia.

„În acest an, am optat pentru 8 soiuri de soia, ce au diferite perioade de coacere. Am semănat soiurile timpurii și medii la 45 cm distanța între rânduri, iar cele târzii la 70 cm. Cred că soia are un potențial foarte înalt, pe piață fiind o cerere sporită pentru această cultură. Însă, pentru a avea succes trebuie să producem boabe de calitate, cu un procent mare de proteină, respectând anumite condiții. Cu părere de rău, în ultimii ani, mai puțini fermieri de la noi doresc să cultive această cultură. Sper că, implementând standardele Donau Soja să exportăm pe piața externă la un preț bun, deoarece până acum am comercializat doar pe piața locală. În acest mod soia va deveni mai cultivată de fermierii din țară și apreciată de consumatori, deoarece va fi nemodificată genetic. Trebuie să producem conform tehnologiilor moderne, să obținem roade mai înalte per hectar, de peste 2,5 tone pentru a avea și un profit bun”, a adăugat Valentin Airini.

Platforma demonstrativă a fost apreciată și de Leopold Rittler, șeful Departamentului de Cercetare și Inovare Donau Soja. Acesta susține că, dacă experiențele vor fi repetate mai mulți ani la rând, producătorii vor putea beneficia de o bază de date importantă ce va permite realizarea unei analize ample și obținerea recomandărilor practice viabile.

‹ adv ›

„Fiind pentru a doua oară în Moldova, mă bucur mult să văd aici o producere modernă a culturii de soia. Este un progres pentru fermieri, mai ales dacă e să vorbim de tehnologia No-till, care și în Europa capătă tot mai mult teren. Ceea ce am văzut pe câmpurile întreprinderii „Agro-Panfil” este mult promițător. Plantele, sistemul radicular și nodozitățile arată foarte bine. Producătorul va avea rezultate economice înalte. Modul în care sunt realizate platformele demonstrative în Moldova diferă de ceea ce am văzut în alte țări. Aici, câmpurile sunt organizate în două moduri: științific, fiind aplicate diferite practici de management, de prelucrare a solului și practic, organizate în întreprinderi cu scopul de a ajuta fermierii să-și planifice și ajusteze sistemul de producere în baza rezultatelor obținute pe aceste platforme. În România, de obicei, sunt organizate mai mult platforme științifice. Repetând experiențele mai mulți ani la rând, acumulăm o bază de date importantă ce permite realizarea unei analize ample și obținerea recomandărilor practice”, a conchis Leopold Rittler

Zilele câmpului pentru cultura de soia, organizate pe parcursul acestui sezon în cadrul Proiectului „Creșterea competitivității în sectorul agroalimentar prin integrarea acestuia în lanțurile valorice interne și globale, în special în sectorul culturii de soia” a reunit producători din întreaga țară, iar o bună parte din aceștia au menționat că, vor opta cu mai multă încredere pentru această cultură.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›