‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 12 iunie, 2025
22.7 C
Chișinău
RO
IT
‹ adv ›
HomepageArticoleGheorghe Panfil: „Includem salvia în asolament, a 9 cultură”

Gheorghe Panfil: „Includem salvia în asolament, a 9 cultură”

Comentarii

‹ adv ›

În ultimii ani, tot mai mult vorbim despre sistemele minime de lucrare a solului și alte măsuri care ar permite reducerea impactului schimbărilor climatice, iar acum, cu o mare satisfacție, urmărim și o altă tendință importantă pentru ca restul să lucreze – diversificarea asolamentului, includerea culturilor adaptate.

În cadrul vizitei organizate de Donau Soja la întreprinderea AgroPanfil, am putut aprecia pe deplin această tendință.

Gheorghe Panfil, fondatorul companiei, care deja de 15 ani a exclus arătura, utilizează culturi de acoperire, leguminoase în asolament și diversifică culturile – implementează agricultura carbonului, ne-a relatat despre includerea unei noi culturi în asolament – salvia.

gheorghe panfil soia

Gheorghe Panfil: „76 de hectare de salvie înființate

„Am analizat și observat că e o cultură care ne poate oferi un venit destul de bun per hectar. În plus, nu este o cultură sensibilă, la care se adaugă și avantajul că nu e cultivată pe suprafețe mari, astfel nu are probleme la capitolul boli și dăunători care să se dezvolte”, ne-a povestit Gheorghe Panfil.

‹ adv ›

Totuși, una dintre principalele provocări la includerea unei noi culturi în asolament este comercializarea acesteia. În cazul salviei crescute la AgroPanfil, această provocare e soluționată – va fi livrată fabricii din regiune de producere a uleiurilor de plante medicinale și aromatice pentru procesare.

„Salvia este utilizată în medicină farmaceutică. Astfel, la propunerea din partea procesatorului local de a o cultiva, am răspuns afirmativ.

Cu toate că e o cultură rezistentă la secetă, pentru obținerea materiilor prime de calitate, salvia necesită irigare în momentele critice de dezvoltare. Pentru că ne propunem să asigurăm calitatea superioară, o vom iriga. Este o cultură perenă, acest lucru ne scutește de anumite cheltuieli la înființarea culturii an de an”.

Potrivit literaturii de specialitate, salvia crește pe același teren 8-10 ani, iar începând din anul doi se pot obține până la 7 tone de masă vegetală la hectar.

Mai multe detalii despre cultivarea salviei puteți citi în articolul Cum se cultivă salvia. Îngrijire și cerințe față de mediu.

‹ adv ›

Nu e prima experiență

Gheorghe Panfil spune că nu este prima încercare de a cultiva plante aromatice și medicinale, încă la începutul afacerii în agricultură a testat cultivarea acestora.

„Ne-a plăcut atunci să cultivăm plante medicinale și aromatice, iar odată cu apariția oportunităților de comercializare, am decis să revenim la explorarea acestui potențial”.

Salvia este a noua cultură din asolamentul tradițional la AgroPanfil. Astfel, alături de soia, mazăre și fasolea – deoarece tradițional dedică minim 10% din asolament boboaselor pentru a asigura aportul necesar de azot solului, dar și porumb, grâu, rapiță și alte culturi tradiționale pentru fermierii noștri, se regăsește și salvia.

agro panfil

„Anterior, aveam 15-16 culturi în asolament, în ciuda beneficiilor pentru sol, culturi cum ar fi mazărea verde sau porumbul zaharat au trebuit excluse, căci nu ne asigurau venitul scontat per hectar. Acum, Dacă se vor confirma așteptările noastre în ceea ce privește salvia, vom mări suprafețele”.

Mai mulți fermieri își diversifică culturile ca măsură în fața secetei

Ne bucurăm mult să observăm o diverisficare a asolamentelor fermierilor din țară. Dacă tradițional rotația culturilor era din doar 3-4 culturi, acum, vizitând sudul țării observăm tot mai mulți fermieri care cultivă în special sorgul zaharat, inul, muștarul, coriandrul, iar la nordul țării includerea mazării, a fasolei, a speltei sau altor culturi.

Pentru ca tendința să continue, e necesară susținerea fermierilor prin identificarea oportunităților de comercializare și încurajarea dezvoltării procesării locale, mult mai importante pentru viitorul sănătos al agriculturii.

Inclusiv, în discuțiile cu Gheorghe Panfil, acesta a menționat că planifică să construiască infrastructura necesară pentru procesarea culturilor. Pentru a grăbi acest proces, e necesară susținerea mai amplă a statului.

‹ adv ›
‹ adv ›

Site, logo și comunicare digitală pentru afaceri din agricultură

Simplu și rapid. Noi ne ocupăm de tot. Tu crești afacerea.

Află mai multe

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›