Cumnuc-Agro SRL este o gospodărie agricolă din Ceadîr-Lunga, care are în gestiune peste 1700 de ha și își are începutul încă din anii 1999. A fost fondată de către Gheorghe Pașalî și este una dintre cele mai mari întreprinderi din UTA Găgăuzia, autorizată ca producător de semințe.
Începând cu anul 2007, Cumnuc-Agro și-a reînnoit parcul tehnic cu tractoare și echipamente noi, ceea ce a făcut posibilă obținerea unor recolte de calitate și, respectiv, a unui venit stabil.
Alături de Gheorghe Pașalî, lucrează și fiul său Ghenadie, care povestește că tehnica modernă pe care o deține la moment gospodăria le permite să ofere servicii și pentru alți agricultori din regiune.
Condițiile climaterice tot mai complicate, seceta și lipsa precipitațiilor, au determinat producătorul să implementeze o nouă tehnologie de lucrare a solului, care să-i permită să obțină recolte stabile.
Astfel, de mai bine de trei ani experimentează tehnologia Strip-Till, iar suportul MAC-P s-a dovedit a fi util în adoptarea tehnologiei pe care cu succes o practică.
Fermierul susține că, sunt foarte mulțumiți că au putut să achiziționeze această semănătoare și, mai cu seamă, că au ales tehnologia Strip-Till.
Producătorul ne-a spus că atunci când au pregătit actele pentru a beneficia de suportul oferit de proiectul MAC-P, nu au întâmpinat dificultăți, a fost totul transparent.
Gheorghe Pașalî menționează că datorită deciziei de a trece la o nouă tehnologie, dar și faptului că a investit în tehnică modernă poate să obțină profitul care îl ajută să mențină oamenii la muncă.
Totodată, fermierul își îndeamnă colegii să se adapteze schimbărilor care au loc în sector.
Acest articol face parte din campania de promovare a managementului durabil al terenurilor, realizată în parteneriat cu Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P).
Proiectul MAC-P, finanțat de Banca Mondială și Fondul Global de Mediu, este dedicat creșterii competitivității agriculturii moldovenești și promovării practicilor agricole sustenabile. În cadrul Programului de granturi post-investiționale destinate managementului durabil al terenurilor, producătorii agricoli care au investit în echipamente și utilaje agricole ce asigură conservarea și îmbunătățirea solurilor (no-till și strip-till) pot beneficia de granturi în valoare de până la 10 000 dolari SUA.
Mai multe detalii despre Programul de granturi sunt disponibile pe site-ului Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Agriculturii, finanțate de Banca Mondială – www.capmu.md.
Comentarii