‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 18 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleGheorghe Pașalî: Am trecut la Strip-Till. Trebuie să ne adaptăm, timpul pierdut nu poate...

Gheorghe Pașalî: Am trecut la Strip-Till. Trebuie să ne adaptăm, timpul pierdut nu poate fi recuperat

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cumnuc-Agro SRL este o gospodărie agricolă din Ceadîr-Lunga, care are în gestiune peste 1700 de ha și își are începutul încă din anii 1999. A fost fondată de către Gheorghe Pașalî și este una dintre cele mai mari întreprinderi din UTA Găgăuzia, autorizată ca producător de semințe.

Începând cu anul 2007, Cumnuc-Agro și-a reînnoit parcul tehnic cu tractoare și echipamente noi, ceea ce a făcut posibilă obținerea unor recolte de calitate și, respectiv, a unui venit stabil.

Alături de Gheorghe Pașalî, lucrează și fiul său Ghenadie, care povestește că tehnica modernă pe care o deține la moment gospodăria le permite să ofere servicii și pentru alți agricultori din regiune.

„Lucrez împreună cu tata, care a și fondat afacerea noastră. În anul 2007, a început dezvoltarea gospodăriei Cumnuc-Agro, s-a procurat mai multă tehnică și echipamentele necesare pentru prelucrarea terenurilor agricole. Următorii ani au fost buni, obțineam recolte bogate și prețurile erau cât de cât competitive. Astfel că, am avut posibilitatea de a achiziționa tehnică nouă, modernă”.

‹ adv ›

Condițiile climaterice tot mai complicate, seceta și lipsa precipitațiilor, au determinat producătorul să implementeze o nouă tehnologie de lucrare a solului, care să-i permită să obțină recolte stabile.

„Având parte de ani tot mai secetoși, cu condiții climaterice tot mai dificile, mai ales în partea de sud a țării, tehnologia veche de lucrare a solului nu mai oferă rezultatele așteptate. Astfel că, am decis să trecem la o altă tehnologie de lucrare a solului și am ales și o semănătoare pentru tehnologia Streep-Till. În anul 2021, am reușit să procurăm semănătoarea Mzuri Pro-Til, cu suportul proiectului MAC-P”, a spus Gheorghe Pașalî.

Astfel, de mai bine de trei ani experimentează tehnologia Strip-Till, iar suportul MAC-P s-a dovedit a fi util în adoptarea tehnologiei pe care cu succes o practică.

Fermierul susține că, sunt foarte mulțumiți că au putut să achiziționeze această semănătoare și, mai cu seamă, că au ales tehnologia Strip-Till.

„În condițiile actuale, această tehnologie ne oferă rezultate îmbucurătoare. Printre principalele avantaje ale semănătorii pot să menționez faptul că, este un ansamblu de semănat cu o singură trecere, care efectuează simultan trei operațiuni: afânarea solului, aplicarea îngrășămintelor și însămânțarea semințelor, fără pregătirea din timp a solului. Permite prelucrarea solului la distanță variabilă între rânduri și se poate folosi atât pentru semănatul culturilor păioase, cât și a culturilor prășitoare. Distanța mai mare între rânduri oferă plantelor un acces optim la lumina soarelui, nutriție, contribuie la dezvoltarea biotei solului și elimină problema colectării resturilor vegetale între elementele de lucru. Faptul că putem realiza mai multe lucrări printr-o singură trecere ne ajută să nu pierdem umiditatea din sol”.

‹ adv ›

Producătorul ne-a spus că atunci când au pregătit actele pentru a beneficia de suportul oferit de proiectul MAC-P, nu au întâmpinat dificultăți, a fost totul transparent.

„Nu este primul an când pregătim acte pentru proiecte și atunci când avem neclarități apelăm la personalul care este deschis și mereu ne ajută și ne răspunde la întrebări. Faptul că există asemenea proiecte este un lucru util pentru producătorii de la noi, iar suportul oferit este unul considerabil”.

Gheorghe Pașalî menționează că datorită deciziei de a trece la o nouă tehnologie, dar și faptului că a investit în tehnică modernă poate să obțină profitul care îl ajută să mențină oamenii la muncă.

Totodată, fermierul își îndeamnă colegii să se adapteze schimbărilor care au loc în sector.

„Îndemnul meu pentru fermieri ar fi ca să treacă la implementarea noilor tehnologii de întreținere a solului, pentru că doar în aceste condiții pot conta pe recolte stabile. Tot aici, ei trebuie să țină pasul cu schimbările care au loc, să se adapteze la condițiile în care trăim. Să nu piardă timpul, pentru că timpul pierdut nu poate fi recuperat”.

‹ adv ›
cumnuc agro gheorghe pașalî

Acest articol face parte din campania de promovare a managementului durabil al terenurilor, realizată în parteneriat cu Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P).

Proiectul MAC-P, finanțat de Banca Mondială și Fondul Global de Mediu, este dedicat creșterii competitivității agriculturii moldovenești și promovării practicilor agricole sustenabile. În cadrul Programului de granturi post-investiționale destinate managementului durabil al terenurilor, producătorii agricoli care au investit în echipamente și utilaje agricole ce asigură conservarea și îmbunătățirea solurilor (no-till și strip-till) pot beneficia de granturi în valoare de până la 10 000 dolari SUA.

Mai multe detalii despre Programul de granturi sunt disponibile pe site-ului Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Agriculturii, finanțate de Banca Mondială – www.capmu.md.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›