‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 26 august, 2024
27.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleGospodărie Țărănească sau Întreprindere Individuală - care formă este recomandată pentru apicultori

Gospodărie Țărănească sau Întreprindere Individuală – care formă este recomandată pentru apicultori

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Primul pas în înregistrarea afacerii, din orice domeniu, ar fi selectarea unei forme juridice, adaptată necesităților în calitate de companie.

În grupul Agrobiznes Apicultura, apicultorii au solicitat informații mai detaliate despre procedura de înregistrare a unui GȚ și a unei întreprinderile individuale (ÎI). Totodată, care sunt deosebirile și recomandările pentru aceste două forme juridice de organizare a activității. 

Ținem să remarcăm faptul că, anterior au fost publicate articole despre procedura de înființare a unui SRL. Vedeți aici detalii.

‹ adv ›

Solicitată de Agrobiznes, Mihaela Grumeza, expert în dezvoltarea afacerilor și atragerea fondurilor nerambursabile, a explicat că, pentru sectorul apicol cele mai relevante și cele mai des forme juridice selectate sunt: Gospodăria țărănească (GȚ) și Societatea cu Răspundere Limitată (SRL).

Gospodăria țărănească este ca formă juridică, drepturi și obligațiuni ca și Întreprinderea Individuală, doar că activează în domeniul agricol.

Începând cu 1 ianuarie 2023, Gospodăriile țărănești se înregistrează exclusiv de către Agenția Servicii Publice. Anterior, această competență era atribuită primăriilor, deoarece nu era dezvoltat un organ al înregistrării de stat unificat.

„Gospodăria țărănească, conform Legii nr. 1353 din 03 noiembrie 2000, este o întreprindere individuală, bazată pe proprietate privată asupra terenurilor agricole şi asupra altor bunuri, pe munca personală a membrilor unei familii, având ca scop obținerea de produse agricole, prelucrarea lor primară, comercializarea cu preponderență a propriei producții agricole. Gospodăria țărănească (de fermier) se înregistrează de către fondatorul ei la structura teritorială a organului înregistrării de stat în a cărei rază de competență se află unitatea administrativ-teritorială de nivelul întâi în care fondatorul deține teren.

În cazul în care fondatorul deține terenuri amplasate în hotarele a două sau mai multe unități administrativ-teritoriale de nivelul întâi, cererea de înregistrare a gospodăriei ţărăneşti se prezintă structurii teritoriale a organului înregistrării de stat alese de fondator”, a menționat Mihaela Grumeza.

‹ adv ›

În conformitate cu informațiile disponibile pe portalul serviciilor publice, administrator al gospodăriei ţărăneşti (de fermier) este fondatorul, iar în cazul eliberării fondatorului din funcţie, unul dintre membri care a atins vârsta de 18 ani şi are capacitate de exerciţiu deplină, ales de ceilalţi membri ai gospodăriei. 

Pot fi membri ai gospodăriei ţărăneşti (de fermier), în afară de fondator, următoarele persoane apte de muncă: soţul (soţia), părinţii, copiii, inclusiv adoptivi, fraţii, surorile şi nepoţii lui care au atins vârsta de 16 ani, precum şi alte persoane care sunt membri ai familiei respective.

Descrierea procesului de înregistrare:

‹ adv ›
  1. Depunerea cererii
    Solicitantul sau reprezentantul său legal depune cererea și documentele necesare pentru înregistrarea de stat a gospodăriei ţărăneşti la sediul organului înregistrării de stat pe suport de hârtie, fie se transmit organului înregistrării de stat în formă de documente electronice semnate cu semnătura electronică avansată calificată, fie se expediază organului înregistrării de stat pe suport de hârtie, prin scrisoare recomandată.
  2. Recepționarea și examinarea. Registratorul în domeniul înregistrării de stat:
  • primește și înregistrează corespunzător cererea privind înregistrarea de stat a gospodăriei ţărăneşti și recepționează documentele prezentate de solicitant;
  • generează certificatul prin care se atestă că persoana fizică nu figurează în calitate de asociat al unei întreprinderi care nu funcționează şi care nu a fost lichidată în modul stabilit de lege sau care are datorii la bugetul public național;
  • eliberează avizul de plată; 
  • eliberează bonul de confirmare a primirii cererii;
  • deschide dosarul de evidență, examinează cererea și documentele însoțitoare, verifică respectarea condițiilor stabilite de lege. 
  1. Eliberarea deciziei
    Decizia privind înregistrarea de stat a gospodăriei ţărăneşti se eliberează solicitantului la ghișeul subdiviziunii teritoriale de prestare a serviciului.

Documentele necesare pentru înregistrare:

  • Copiile de pe contractele de arendă a terenurilor
    după caz, autentificate;
  • Copiile de pe documentele ce confirmă dreptul de proprietate privată al fondatorului şi al potenţialilor membri ai gospodăriei asupra terenurilor;
  • Declaraţia de constituire.

Tarifele și termenii prestării serviciilor de către ASP le găsiți aici

Pentru înregistrarea de stat a întreprinzătorilor individuali (ÎI) se depun următoarele documente:

  • cererea de înregistrare, conform modelului aprobat de organul înregistrării de stat;
  • informația privind beneficiarul efectiv;
  • documentul ce confirmă achitarea taxei de înregistrare.

În cadrul procedurii înregistrării de stat, organul înregistrării de stat va efectua procesul de înregistrare (luare la evidență) fiscală, statistică, medicală şi socială a întreprinzătorului individual prin transmitere autorităților vizate, în format electronic, a datelor privind înregistrarea acestuia cu eliberarea pentru întreprinzătorul individual a înştiințării respective.

Întreprinzător individual este persoana fizică, cu capacitate deplină de exercițiu, cetățean al Republicii Moldova, cetățean străin sau apatrid, domiciliat în Republica Moldova, care practică activitate de întreprinzător, în nume şi pe risc propriu, fără a constitui o persoană juridică şi este înregistrat în modul stabilit de lege.

Întreprinzătorul individual se prezintă în raporturile juridice civile ca persoană fizică, însă asupra activităţii de întreprinzător se aplică regulile care reglementează activitatea persoanelor juridice cu scop lucrativ, dacă din lege sau din esența raporturilor juridice nu rezultă altfel.

Întreprinzătorul individual este în drept să practice orice activitate neinterzisă de lege.

Pentru înregistrarea de stat a întreprinzătorului individual, se depun următoarele documente:

  • cererea de înregistrare, conform modelului aprobat de organul înregistrării de stat;
  • buletinul de identitate al fondatorului;
  • informația despre beneficiarul efectiv/beneficiarii efectiv, în conformitate cu Legea nr.308/2017 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului;
  • documentul ce confirmă achitarea taxei de înregistrare (se efectuează la organul înregistrării de stat prin intermediul MPay sau transfer bancar).

La înregistrarea de stat se verifică identitatea și capacitatea de exercițiu ale persoanei fizice.

Tarifele și termenele pentru prestarea serviciului de înregistrare le găsiți aici.

Indiferent de forma juridică pe care o alegeți pentru afacere, este important să urmați pașii corecți pentru înregistrare, astfel ca să continuați cu determinare și încredere activitatea propusă. 

Totodată, în cazul apicultorilor, ANARM oferă tot suportul necesar pentru a înregistra o afacere în domeniul apicol.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›