‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 24 decembrie, 2024
4.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAPEL ÎNCHEIAT! Granturi APM pentru promovarea exporturilor de mere în Golful Persic, India și...

APEL ÎNCHEIAT! Granturi APM pentru promovarea exporturilor de mere în Golful Persic, India și Africa de Nord

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM) lansează un nou apel de granturi care susține implementarea tehnologiilor avansate post-recoltă pentru mere, cu scopul de a asigura conformitate cu cerințele specifice ale importatorilor din piețe noi, precum Golful Persic, India și Africa de Nord, contribuind astfel la creșterea exporturilor de mere către aceste piețe.

Activitățile care pot fi susținute prin grant includ, dar nu se limitează la:

  • Echipamente pentru pre-sortarea merelor (pre-sizing / pre-sorting);
  • Echipamente pentru sortarea merelor după greutate (weight sorting);
  • Echipamente pentru ceruirea merelor (waxing);
  • Alte tehnologii post-recoltă complementare care pot contribui la sporirea exporturilor de mere către piețe noi, precum pungi MAP, covorașe de absorbție a etilenei, echipamente de înregistrare a temperaturii și umidității relative, etc.

Proiectul USAID/APM anticipează în cadrul acestei activități acordarea de granturi în valoarea totală de 1,2 milioane de lei, beneficiarii selectați urmând să primească sume individuale între 300 – 600 de mii de lei. Pentru a demonstra angajamentul față de activitate, solicitantul trebuie să contribuie cu minim 50% din suma totală a activității de grant.

‹ adv ›

Durata anticipată pentru grantul acordat în cadrul acestei solicitări va fi de până la 6 luni, iar solicitanții selectați vor fi disponibili să găzduiască activități de instruire a Proiectului APM și a partenerilor săi până în noiembrie 2021. Data estimativă de începere a acestei activități este februarie 2019.

În ultimii 15 ani, producerea merelor a fost motorul de dezvoltare a întregului sector horticol al Moldovei. Pentru anul 2018 recolta se estimează la 505 mii de tone, ceea ce reprezintă dublul recoltei din 2010. 50% din volumul produs este exportat (246 mii de tone în sezonul 2017/18) în stare proaspătă.

Deși, geografia exporturilor de mere s-a diversificat în ultimii ani (20 țări importatoare), peste 95% din mere încă sunt exportate în Federația Rusă. Ținând cont de impunerea mai multor embargouri de export de către Federația Rusă pentru fructele moldovenești și eforturile autorităților ruse de substituire a importurilor prin producție locală, diversificarea exporturilor este una din prioritățile strategice ale sectorului de mere din Moldova.

‹ adv ›

În ultimii ani exportatorii moldovenești de mere au efectuat livrări de probă de succes către mai multe țări din Golful Persic și Africa de Nord, iar recent a fost obținut accesul pe piața Indiei (import total de 330 mii tone în 2017). Experiența acumulată a exportatorilor către piețele noi au identificat necesitatea efectuării de îmbunătățiri a infrastructurii post-recoltare în trei aspecte:

  • În mod general, pe piețele asiatice sunt preferate merele de calibru mic, pe când sistemele de producere existente sunt axate pe producerea de mere de calibre mijlocii și mari. Deoarece casele de ambalare existente a merelor nu dispun de linii de pre-sortare, pentru a îndeplini o comandă pentru piețele noi, este necesară trecerea prin linia de sortare a unei cantități de 2-3 ori mai mare;
  • Opțiunea de ambalare preferată pe aceste piețe este cutia telescopică (bushel) de 18.2 kg netto, cu un număr distinct de mere în cutie (80/100/113/125/138/150/163). Îndeplinirea acestor cerințe este dificilă pentru marea majoritate a caselor de ambalare existente, deoarece ele sunt dotate aproape exclusiv cu linii de sortare după diametru (size sorting), pe când sortarea după greutate (weight sorting) practic lipsește;
  • Casele existente de ambalare a merelor nu sunt dotate cu instalații pentru ceruirea merelor, care este o cerință des întâlnită pe piețele alternative datorită aspectului mai atrăgător a merelor și impactului pozitiv asupra menținerii calității fructelor pe durata lungă a logisticii pe aceste piețe.

Solicitanții interesați au posibilitatea să adreseze întrebări referitor la Apel și a primi îndrumări cu privire la modul de completare a formularului de solicitare, expediind întrebările lor la adresa [email protected] până la 30 noiembrie 2018. Pentru a asigura că toate întrebările să fie primite și adresate în mod transparent și corect, este necesar ca toată comunicația să se facă prin email, dar nu prin telefon.

‹ adv ›

Pentru pachetul complet accesați următorul link.

‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›