Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova (PCRR), implementat de Chemonics International, lansează un apel de cereri de finanțare.
Apel de grant PCRR – sporirea potențialului de export al produselor agricole de înaltă valoare
Programul de sprijin are drept scop sporirea potențialului de export al produselor agricole de înaltă valoare, inclusiv fructe proaspete și procesate, struguri de masă, fructe de pădure, miere, precum și produse apicole.
Această inițiativă își propune să consolideze cooperarea între jucătorii din sector, să îmbunătățească standardele de calitate, să promoveze brandingul individual și de țară și să diversifice canalele de vânzare.
Obiectivul general al acestei inițiative este de a construi o creștere durabilă prin sinergii de-a lungul lanțului de aprovizionare, asigurând pozițiile competitive ale Moldovei pe piețele internaționale, promovând în același timp un ecosistem agroindustrial local robust.
Granturile vor fi acordate și implementate în conformitate cu reglementările USAID și ale guvernului SUA care reglementează granturile în cadrul contractelor și politicile interne de gestionare a granturilor RCRA.
Activitățile potențiale din cadrul acestui apel de granturi pot include, dar nu se limitează la:
- Investiții în echipamente de control al calității, modernizare post-recoltare, automatizare și digitalizare
- Investiții în îmbunătățirea proceselor de producție pentru îmbunătățirea calității produsului final
- Investiții în dezvoltarea competențelor, marketing și produse noi.
Se va acorda prioritate activităților care:
- Sunt o soluție de know-how pentru Moldova, nu au fost încă introduse în sectorul HVA din Moldova, iar inovația poate avea un efect demonstrativ pentru dezvoltarea întregului sector.
- Demonstrează viabilitate economică clară, propulsată de piața sau cererea clienților existenți și sunt bine susținute de un plan cuprinzător de marketing al exportului.
- Contribuiți la dezvoltarea clusterelor de afaceri locale, încurajând parteneriatele și facilitând creșterea întregului lanț valoric (de la fermieri până la raftul de vânzare cu amănuntul).
- Au potențialul de a aduce beneficii semnificative unui grup de companii, spre deosebire de limitarea acestora la o singură entitate.
PCRR anticipează acordarea a aproximativ 3,520,000 MDL pentru finanțarea apelului de grant prin intermediul a 4-7 granturi.
Se anticipează că suma unui grant poate varia între 200.000 lei și 1.000.000 lei, dar aceasta va depinde de activitățile propuse și negocierile finale și poate fi mai mică sau mai mare decât suma specificată mai sus.
Durata estimată a oricărui grant în cadrul acestui apel de finanțare nu va depăși 18 (optsprezece) luni. Data estimată de începere a granturilor acordate în cadrul acestui apel de finanțare este 3 martie 2025.
Sub rezerva îndeplinirii criteriilor de evaluare a dosarelor, PCRR anticipează că granturile acordate vor acoperi toate lanțurile valorice prioritizate în cadrul acestui Apel de finanțare:
- produse proaspete (fructe, struguri de masă, fructe de pădure)
- produse prelucrate (fructe, fructe de pădure)
- miere și alte produse apicole
- produse agricole cu valoare înaltă organice.
Detalii
Petru mai multe detalii vă rugăm să accesați Apelul complet: Apel de Finantare RFA_010.
Dosarul de participare complet (documentele necesare pentru a fi completate pot fi descarcate aici) va fi expediat doDosar: Sporirea potențialului de export al produselor agricole de înaltă valoare ale Moldovei în format electronic.
Dosarul de aplicare va fi expediat la următoarea adresă de email și va include următorul subiect:
- Email: [email protected]
- Subiect: No. MOLRCRA_RFA_010_Denumirea companiei.
- Termen limită: Dosarele de aplicare vor fi expediate până la data de 31 ianuarie 2025, ora 17:00. Dosarele depuse cu întârziere vor fi luate în considerare la discreția PCRR.
Aş dori să aflu mai multe detalii.