Grupul Trans-Oil, controlat de afaceristul moldo-rus-georgian-american Vaja Jhashi a înregistrat în anul financiar 2017/2018 venituri de 458 milioane de dolari, în creştere cu circa 31% faţă de anul financiar 2016/2017, potrivit unui raport al companiei la care face trimitere Mold-Street.
În document Trans-Oil se declară cel mai mare exportator de materii prime agricole din Moldova, raportând un volum al vânzărilor de peste 1,57 milioane tone metrice în anul financiar 2017/2018, iar EBITDA (prescurtarea de la Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization, însemnând profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare) a urcat cu 31% până la 60 de milioane de dolari.
Profit de 2,4 ori mai mare
Totodată comparativ cu în anul financiar 2016/2017, în anul financiar 2017/2018 profitul net al grupului a crescut de 2,4 ori şi a ajuns la nivelul de 26 de milioane de dolari (peste 430 de milioane de lei). Comparativ cu anul financiar 2015/2016 profitul este de 25 de ori mai mare.
În document se mai menţionează că 48% din vânzările grupului au fost efectuate în statele UE (Bulgaria, Cipru, Franța, Grecia, Italia, Portugalia, România, Spania şi Marea Britanie), 18% în Rusia şi Ucraina, 13% în Turcia (din care o mare parte este reexportată în SUA), 13% în regiunea MENA (include Liban, Libia, Maroc, Angola, Etiopia și Emiratele Arabe Unite) şi doar 5% în Republica Moldova.
Grupul ce deţine o cotă de 95% pe piaţa procesării de seminţe de floarea soarelui şi producerii de ulei şi circa 57% la exportul de cereale şi oleaginoase a fost acuzat recent de deputaţii liberali şi liberali-democraţi că ar deţine monopolul asupra exportului de cereale prin portul Giurgiuleşti şi că ar pune piedici în calea altor exportatori.
Vaja şi deputaţii
În replică, proprietarul grupului Trans-Oil, Vaja Jhashi (considerat un apropiat al liderului democrat Vladimir Plahotniuc), a declarat că deputaţii ar fi invidioşi şi că el a investit mult în dezvoltarea companiei.
Totodată el a susţinut că orice fermier îşi poate scoate producţia în afara ţării prin intermediului terminalului pe care îl deţine în portul de la Giurgiuleşti.
„Noi avem porţile deschise pentru toată piaţa moldovenească, nu a fost niciun caz în care să vină cineva la noi şi noi să-i spunem că nu facem asta. Deci cinci sute de mii de tone le putem exporta pentru fermieri, producatori”, a declarat Vaja pentru Pro TV.
De notat că grupul Trans-Oil este format din 22 de companii cu un capital social de 243 de milioane de dolari, din care peste 220 milioane de dolari este cota lui Vaja Jhashi. Grosul acestor active se află în Republica Moldova și doar două în Ucraina și unul în Geneva, Elveția.
Comentarii