‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
9.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleGrupurile de producători agricoli au exportat producție în valoare de peste 20 de milioane...

Grupurile de producători agricoli au exportat producție în valoare de peste 20 de milioane de lei

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Dezvoltarea grupurilor de producători agricoli și dificultățile cu care se confruntă aceștia au fost examinate în cadrul unei mese rotunde, organizate de Proiectul Agricultura Competitivă (MAC-P). La masa rotundă au participat toate grupurile de producători care au beneficiat de suport din partea MAC-P în cadrul Programului de granturi investiționale, destinat investițiilor în infrastructura post-recoltă.

Este un eveniment organizat anual, în cadrul căruia toate grupurile participante la proiect prezintă rezultatele generale per proiect. Până în prezent, treizeci și patru grupuri de producători au accesat granturi datorită proiectului, a spus Olga Sainciuc, director adjunct al Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniu Agriculturii de către Banca Mondială.

„În cadrul proiectului MAC-P, am creat 50 de grupuri de producători, dintre care 34 au beneficiat de granturi în valoare de până la 350 000 dolari SUA. Acordarea grantului este condiționată de co-finanțare. Cu alte cuvinte, pentru a fi eligibile pentru finanțare, grupurile de producători trebuie să dispună de mijloace proprii în valoare de nu mai puțin de 50% din costurile investiției. Valoarea totală a granturilor pe care Proiectul le-a debursat până în prezent constituie 9,2 milioane de dolari SUA”, a declarat Olga Sainciuc.

Dumitrița Balan, membră a grupului de producători Moldagrovitis din raionul Cantemir este una dintre beneficiarii proiectului MAC-P. Producătoarea spune că, datorită asocierii, membrii grupului obțin abilitățile și cunoștințele necesare, ce le permit să devină profesioniști.

„Grupul nostru a fost format prin asocierea a 7 membri. În cadrul proiectului MAC-P am beneficiat de 350 de mii de dolari pentru a construi un frigider cu capacitatea de 1100 de tone, acum acesta are capacitatea de 2000 de tone. Împreună, în acest an, am produs aproximativ 1500 de tone de struguri și prune. Frigiderul este aproape plin, am vândut doar 200 de tone, însă urmează să vindem restul fructelor abia în luna ianuarie, deoarece pe această perioadă avem stabilite contracte de vânzare. Anul trecut am exportat în România soiuri de struguri de masă Jupiter, Prima, Alba de Suruceni și Moldova. Recent, a devenit membru grupului și un producător de mere. Planificăm să cumpărăm un utilaj de sortare și ambalare a merelor și a strugurilor. Asocierea ne-a permis să beneficiem de suport și ne-a oferit multe alte avantaje. Este mai ușor și comod de lucrat, învățăm multe unul de la altul, dar anume astfel devenim profesioniști în ceea ce facem”, a spus Dumitrița Balan.

Valeriu Tabunșcic, din satul Caplani, raionul Ștefan Vodă, menționează că Ivas Eco Prim, cooperativa al cărei membru este, a beneficiat de suport în valoare de 108 mii de dolari din partea MAC-P, ceea ce le-a permis să dezvolte o afacere legumicolă prosperă.

‹ adv ›

„Cooperativa noastră este formată din 5 producători. Datorită colaborării cu alți membri ai Cooperativei, pot spune că am realizat multe. Creștem împreună cartofi și morcov pe o suprafață de 50 de hectare și dorim să producem în anul viitor ceapă, sfeclă roșie și varză. Chiar dacă am întâlnit unele dificultăți la început, din cauza lipsei culturii de asociere a producătorilor, totuși le-am depășit și am mers mai departe. Am beneficiat de 108 mii de dolari, pe care i-am investit pentru a construi un depozit frigorific cu capacitatea de 500 de tone. Cea mai mare problemă este lipsa brațelor de muncă. Dorim să investim și în mașini, utilaje ce ar permite efectuarea lucrărilor mecanizat. Respectiv, vom solicita suportul Proiectului și în continuare”, a conchis Valeriu Tabunșcic.

Granturile oferite grupurilor de producători au atras cofinanțare din partea întreprinderilor membre de 12 milioane de dolari. Resursele au fost alocate pentru construirea caselor de ambalare și a unui număr de 33 de depozite frigorifice, care au o capacitate totală de peste 30 de mii de tone. La fel, s-au făcut investiții în 4 uscătorii, 13 linii de sortare, stivuitoare și linii de confecționare a lăzilor de carton.

Prezent la masa rotundă, Secretarul General de Stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iurie Ușurelu, a îndemnat grupurile de producători să utilizeze mai eficient depozitele frigorifice construite cu sprijinul MAC-P și să se orienteze mai mult către export.

‹ adv ›

„Suntem sub limita capacităților noastre. Trebuie întreprinse schimbări de către guvern, producători și AIPA pentru a crește comercializarea produselor agricole pe piețe externe. Cred că trebuie să ne axăm pe marketing și să creștem produse solicitate pe piață, iar prin conlucrare pot fi schimbate multe lucruri, important este să nu neglijăm nici o verigă a acestui lanț”, a declarat Secretarul general de stat al MADRM, Iurie Ușurelu.

Cele 34 de grupuri au reunit 195 de producători din sectorul horticol. Dintre acestea, 32 grupuri s-au asociat pentru a produce fructe. De asemenea, au fost finanțate 2 grupuri de legumicultori și un grup de nucicultori. Toate investițiile au influențat nemijlocit și dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă sezoniere și permanente. Este important și faptul că 5 Grupuri de producători sunt administrate de femei.

„Monitorizăm toate achitările de taxe și impozite, astfel contribuind la majorarea veniturilor în bugetul de stat. Volumul producției horticole exportate direct de către grupurile de producători în anul curent este de peste 2,3 mii de tone, valoric exporturile au depășit 20 de milioane de lei. Îmbucurător pentru producători este și faptul că Programul de granturi este accesibil până la 31 decembrie 2020 și mai sunt disponibile resursele de circa 5 milioane de dolari”, a explicat Olga Sainciuc.

Galina Petrachi, șefa Direcției politici și programe de dezvoltare rurală din cadrul MADRM, a declarat că, pe lângă suportul acordat de MAC-P, grupurile de producători au prioritate la accesarea subvențiilor din partea Agenției pentru Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA) și pot beneficia de suport în valoare de până la 4,5 milioane de lei.

Pentru a obține asistența MAC-P, producătorii agricoli se asociază, prezintă planul de afaceri comun și, dacă respectă toate cerințele, primesc finanțarea chiar la începutul activității. Resursele financiare sunt disponibile și pentru producătorii din sectorul zootehnic însă, până în prezent, nu a fost format nici un grup în acest sector.

„Asocierea în grupuri de producători oferă avantaje considerabile afacerilor în domeniul agricol. Asocierea permite comercializarea produselor omogene, în cantități mari, de calitate și competitive pe piețele externe. În prezent, suntem în proces de modificare a Legii nr. 312 privind grupurile de producători agricoli, venind cu o majorare a sprijinului pentru producția comercializată prin intermediul grupului de producători. Asocierea are o mulțime de beneficii, nu doar pentru fermierii din sectorul horticol”, a mai adăugat Galina Petrachi, reprezentanta MADRM.

Directorul executiv al Uniunii cooperativelor de întreprinzător, Stelian Andronache, a spus că Uniunea promovează interesele grupurilor de producători atât în relațiile cu statul, cât și în raport cu mediul privat pentru a susține mișcarea de asociere în Republica Moldova. Uniunea este formată din membri juridici ai grupurilor de producători care s-au asociat în cadrul Proiectului Agricultura Competitivă.

„Promovarea asocierii și dezvoltarea mișcării cooperatiste este abia la început de cale. Multe din inițiativele de îmbunătățire a funcționării grupurilor de producători trebuie încă implementate prin măsuri de sprijin prin intermediul subvenționării, dar și prin dezvoltarea unei strategii împreună cu autoritățile de stat. De exemplu, scutirea de anumite taxe și impozite pentru acei membri care sunt parte a grupurilor de producători”, a propus Stelian Andronache.

Proiectul „Agricultura Competitivă în Moldova” (MACP) și-a început activitatea în 2013. Proiectul este finanțat de Banca Mondială, Guvernul Suediei și Fondul Global de Mediu în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Ministerul Mediului. MAC-P are drept obiectiv sporirea competitivității sectorului agroalimentar al țării prin susținerea modernizării sistemului de management al siguranței alimentelor; facilitarea accesului producătorilor agricoli la piețe și integrarea practicilor agricole de mediu și a celor de management durabil al terenurilor.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›