Producătorii autohtoni au început a livra activ prune pe piețele externe. În ciuda mai multor discuții ce ar ține de calitatea fructelor, o bună parte din prune sunt pretabile pentru export, întrunind caracteristicile solicitate.
În acest zile, producătorii pregătesc prune pentru livrări în țări cum ar fi Germania, Rusia, România, Franța, Belarus sau Austria.
Potrivit Asociației Moldova Fruct, anul acesta, în majoritatea livezilor, recolta de prune este mai mare decât în 2020, când plantațiile au fost afectate de secetă.
Cu toate acestea, mai multe plantații amplasate în zone cu risc sporit de îngheț, au fost afectate de temperaturile negative înregistrate primăvară.
Partenerii externi sunt mulțumiți de calitatea prunelor, însă asociațiile de profil, dar și exportatorii, amintesc producătorilor despre necesitatea livrării doar a fructelor de calitate, indiferent de destinația exportului.
În acest sens, se recomandă ca prunele afectate de crăpare, ale căror calitate va scădea și mai mult în timpul transportării, să fie procesate, pentru a evita formarea unei imagini proaste pe piața externă.
Amintim că, potrivit unui studiu german, prunele și cerealele sunt cele mai cotate produse agro-alimentare moldovenești în UE.
Producătorii sunt îndemnați să livreze în continuare doar loturi ce corespund cerințelor, ceea ce ne va permite să obținem o flexibilitate mai mare la capitolul destinații de export.
În 2020, Republica Moldova s-a clasat pe locul 5 în lume după volumul de prune exportat.
Cu mare drag am cumparat ,deja , prune moldovenesti in Franta.Ca de altfel si anul trecut.