Cabinetul de miniștri a operat, la data de 19 noiembrie curent, modificări la Regulamentul privind consolidarea terenurilor agricole, care prevăd, în particular, autentificarea obligatorie a contractelor de vânzare-cumpărare, de schimb a pământului, de către notari și alte persoane abilitate prin lege cu atribuții de autentificare a actelor juridice, informează Moldpres.
Astfel, proiectul respectiv a fost pus în concordanță cu recentele modificări în actele normative din domeniu referitor la autentificarea contractelor de înstrăinare a terenurilor agricole și modul de vânzare-cumpărare a acestora.
Actualmente, potrivit Regulamentului respectiv, „contractele de vânzare-cumpărare, de schimb, sunt autentificate de către persoanele cu funcţii de răspundere abilitate ale autorităţilor administraţiei publice locale”, conform Legii cu privire la notariat. Recentele modificări la unele acte normative stipulează că autentificarea notarială a contractelor de vânzare-cumpărare a terenurilor este obligatorie, cu excepția contractelor de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole proprietate privată cu suprafața de până la 0,25 hectare.
Hotărârea aprobată de Guvern mai prevede ca întreprinderile, care urmează să implementeze proiectele de consolidare a terenurilor agricole, să fie selectate prin intermediul procedurilor de achiziții conform Legii privind achizițiile publice.
Potrivit Agenției Servicii Publice, în nouă luni ale acestui an, au fost înregistrate cadastral 5065 de tranzacții de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole, alte 3053 operațiuni de donații sau schimb și respectiv 4527 de moștenire.
Republica Moldova are peste 2,2 milioane de terenuri agricole, potrivit Cadastrului funciar. Numărul deținătorilor de terenuri cu destinație agricolă se ridică la 1 milion 330,9 mii de proprietari. Terenurile aflate în proprietate privată ocupă o suprafață de peste 1,89 milioane de hectare, care se află în proprietate a 1 milion 282 mii de deținători.
Comentarii