Creditul de asistență oferit de Guvernul polonez în sumă de 100 milioane de euro, în baza unui acord semnat în luna mai 2014, urmează a fi renegociat la 50 milioane de euro, iar termenul de implementare va fi extins cu un an, pînă la 8 august 2017, potrivit unei hotărîri adoptate astăzi de către Guvern, informează Moldpres.
Împrumutul a fost acordat în formă de bunuri și servicii în cadrul proiectelor investiționale și urmează a fi utilizat în conformitate cu reglementările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Contractele sunt încheiate de către antreprenorii care își au reședința în Republica Polonă și importatori/beneficiari din Republica Moldova, care sunt aprobate de către ministerele Finanțelor ale ambelor părți.
Deși Acordul urma să expire în august 2016, cea mai mare parte a banilor oferiți nu au fost utilizați din cauza unor probleme tehnice și de birocrație. Pînă în luna iulie curent au fost prezentate Ministerului Finanțelor 23 de dosare în sumă de circa 26,6 milioane de euro, aprobate de Consiliul de Supraveghere al instituției publice Unitatea de implementare a creditului de asistență. Pînă la momentul actual au fost aprobate de Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova șase dosare ale agenților economici, în sumă de circa 10 milioane de euro.
Ministerul Finanțelor al Poloniei a aprobat cinci dosare ale agenților economici în sumă de circa 8,6 milioane de euro.
Solicitarea de diminuare a sumei împrumutului vine din partea părții polone care a luat în considerare lista potențialilor beneficiari și valoarea proiectelor investiționale prezentate spre finanțare. De asemenea, în cadrul discuţiilor cu partea polonă, urmează să fie revăzute condiţiile financiare ale creditului, „reieşind din situaţia pe piaţa financiară”.
Creditul de asistență a fost oferit de Guvernul Poloniei pentru sporirea competitivităţii sectorului agricol moldovenesc, în condiţii preferenţiale, pe o perioadă de 25 de ani, la o rată a dobînzii de 0,15% anual şi o perioadă de graţie de cinci ani. Creditele sunt acordate în formă de livrări de bunuri, utilaje, echipamente şi servicii din Polonia către beneficiarii finali din Republica Moldova. Condițiile de recreditare pentru beneficiarii finali publicate pe site-ul AIPA relevă că maturitatea împrumutului este de pînă la 12 ani; perioada de grație – de pînă la trei ani; dobînda – 2 la sută anual.
Comentarii