O alimentație corespunzătoare a vacilor în anotimpul rece trebuie să fie adoptată de fiecare fermier, mai ales atunci când temperaturile aerului scad foarte mult sub zero. Vedeți mai jos cele mai frecvente întrebări adresate specialiștilor din sectorul zootehnic.
Rasa animalului are un efect asupra cerințelor de energie în timpul anotimpului rece?
Rasa animalului, grosimea stratului de grăsime subcutanată (condiția animalului), precum și stadiul lactației au o influență imensă asupra cerințelor de energie a unui animal în timpul iernii.
Rasele de lapte au pielea mai subțire decât rasele mixte, în timp ce rasele de carne au o piele mai groasă. Animalele cu pielea mai groasă beneficiază de o izolare termică mai bună, reducând cantitatea de energie suplimentară care trebuie furnizată prin rație.
Cum influențează condiția corporală a animalului cerințele sale în energie pe timpul iernii?
Vacile slabe necesită mai multă energie pentru întreținerea funcțiilor vitale decât vacile grase. Cu cât o vacă are mai mult țesut gras subcutanat, cu atât ea va avea o capacitate mai bună de a suporta frigul. Vacile care pierd greutate înainte de fătare dau naștere unor viței mai slabi, neviabili și rămân mai greu gestante după fătăre.
Cum influențează temperaturile scăzute cerințele de energie a unei vaci de lapte?
În timpul lactației, vacile au nevoie cu 40-60% mai multă energie decât în perioada de repaus mamar. Dacă lactația se realizează în timpul sezonului rece, capacitatea vacii de a-și menține condiția corporală și de a continua să producă lapte va fi compromisă dacă nivelul de energie din rație nu este suficient. Ca regulă generală, pentru fiecare scădere a temperaturii cu 10°C sub pragul de -20°C, vacile vor avea nevoie, în plus, de 4-6 Mcal energie digestibilă pe zi.
Ce cantitate de concentrate trebuie administrată în timpul iernii pentru a satisface cerințele suplimentare de energie ale vacilor?
Un kilogram de orz conține cca. 3,3 Mcal energie digestibilă, deci prin adăugarea a 1,5-1,8 kg orz în rația vacilor pe timp de iarnă va asigura cerințele suplimentare de energie.
Atenție! Vacile care înainte de sezonul rece nu au primit cantități semnificative de concentrate pot dezvolta tulburări ruminale dacă li se introduce dintr-o dată în rație 2 kg de grăunțe.
Cum se schimbă consumul de substanță uscată în anotimpul rece?
Temperaturile scăzute cresc consumul de substanță uscată cu până la 30%, iar zăpada poate scădea acest consum cu cca. 15%. Dacă animalul rămâne uscat și se depune un strat de zăpadă pe părul său, atunci acest strat de zăpadă devine izolator. Doar frigul poate crește necesitatea schimbării rației.
Cu toate acestea, părul umed sau murdar reduce valoarea izolatoare a acestuia, iar acest stres suplimentar poate conduce la scăderea consumului de substanță uscată. O creștere a vitezei aerului reduce capacitatea izolatoare a părului vacilor și crește cerințele pentru întreținerea funcțiilor vitale atunci când animalul se află sub stres de frig.
Cum se poate asigura energie suplimentară unei rații?
Prin suplimentarea rației vacilor cu furaje bogate în energie, cum ar fi grăunțele de cereale. Stresul de frig nu poate fi combătut prin administrarea unei cantități mai mari de furaje voluminoase, cum ar fi fânul sau silozul, fără a îmbunătăți densitatea energetică a rației deoarece stresul de frig reduce eficiența digestiei. Administrarea unei cantități suplimentare de paie sau furaje voluminoase de slabă calitate nu va asigura cerințele energetice ale animalului. Un kilogram de paie conține doar 50% din energia unui kilogram de orz.
Câteva strategii manageriale care se pot utiliza pentru a combate stresul de frig
Efectele stresului de frig cresc atunci când crește viteza aerului și scade valoarea izolatoare a părului ud sau murdar. Un simplu paravan de vânt, o copertină, o tufă de arbuști sau un așternut abundent pot ajuta vacile să facă față temperaturilor extreme. Să nu îngrămădiți animalele în grajduri sau magazii în timpul furtunilor de iarnă, deoarece pe măsură ce durata de staționare crește, crește și riscul de îmbolnăvire și de udare a părului datorită picăturilor de condens care cad de pe tavan.
Împărțiți cireada în mai multe loturi. Vacile mai slabe vor fi hrănite în mod diferit de vacile mai grase, făcând astfel economie de furaje. Competiția dintre vaci conduce adesea la faptul că vacile mai timide, mai mici sau mai tinere nu vor avea acces suficient la mâncare.
Hrăniți vacile târziu după amiază sau seara devreme. Energia din furaje, care este disponibilă pentru a menține temperatura corpului animalelor, este cea rezultată din digestia furajelor. Această energie este produsă în primele 4-6 ore după consumul furajelor. De aceea, furajarea târziu după amiază asigură cantități mai mari de căldură din fermentațiile care au loc pe timpul nopții, atunci când temperatura aerului este cea mai mică, folosind cel mai eficient furajele administrate și asigurând cerințele de energie ale vacilor.
Comentarii