‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 27 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleICCC „Selecția” a obținut în acest an o recoltă bogată de orz de toamnă...

ICCC „Selecția” a obținut în acest an o recoltă bogată de orz de toamnă de 6,26 t/ha 

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

ICCC „Selecția” a finalizat de curând recoltarea orzului de toamnă cultivat în cadrul unor experimente de câmp de lungă durată cu studierea diferitor asolamente, sisteme de lucrare și fertilizare a solului, precum și a acțiunii și interacțiunii acestora. Recolta obținută este una dintre cele mai mari din ultimii ani. 

Cel mai înalt nivel de producție a fost înregistrat la amplasarea orzului de toamnă (soiul Excelent) în asolament după mazăre pentru boabe și borceag de primăvară – 6,26 t/ha și corespunzător, 5,02 t/ha.

În schimb, productivitatea a scăzut pe terenurile pe care orzul de toamnă a fost semănat după porumb pentru boabe cu aplicarea sistemului de lucrare a solului No-till, în special în asolamentul cu 30% de lucernă pentru masă verde, și a alcătuit 3,85 t/ha. Cauza principală a reducerii recoltei a fost pătulirea plantelor.

‹ adv ›

Totodată, un nivel relativ înalt de producție, de 4,36 t/ha, a fost obținut de pe semănăturile unde orzul de toamnă a avut ca premergător porumb pentru boabe și a fost cultivat în lipsa fertilizării solului.

Aproximativ același nivel de productivitate, 4,51 t/ha, s-a înregistrat în cultura permanentă (39 de ani cultivat pe același loc) pe fond fertilizat.

În experiența legată de agricultura ecologică (timp de 33 ani), cel mai înalt nivel de producție, 5,96 t/ha, a fost obținut la amplasarea orzului de toamnă după porumb pentru boabe în asolament cu amestec de lucernă și raigras pe fondul acțiunii gunoiului de grajd compostat și introdus în sol în anii precendenți (postacțiune), cu folosirea adițională a paielor mărunțite.

‹ adv ›

Utilizarea suplimentară a azotului din îngrășăminte minerale a contribuit la pătulirea orzului de toamnă și, respectiv, la reducerea până la 5,68 t/ha a productivității.

Postacțiunea gunoiului de grajd în asolament în lipsa folosirii suplimentare a îngrășămintelor minerale nu cedează după nivelul de producție celui înregistrat în cazul aplicării îngrășămintelor minerale, în special a celor de azot. 

În experiențe de câmp de lungă durată cu studierea diferitor sisteme de fertilizare în asolament (soiul Auriu – soi umblător) după porumb pentru boabe, cel mai înalt nivel de producție, de 4,72 t/ha, a fost obținut pe fondul postacțiunii gunoiului de grajd compostat.

‹ adv ›

Același nivel de producție s-a atestat și în cazul aplicării celei mai mici doze de îngrășăminte minerale în postacțiune.

Majorarea dozelor de îngrășăminte minerale în postacțiune, precum și folosirea lor pe fondul postacțiunii îngrășămintelor organice a contribuit la reducerea cu 1,0 – 1,3 t/ha a nivelului de producție, din cauza pătulirii.

În experiența polifactorială cu studierea acțiunii și interacțiunii rotației culturilor, sistemelor de lucrare și fertilizare a solului fără aplicarea mijloacelor chimice de protecție a plantelor, producția orzului de toamnă (soiul Excelent) amplasat după porumb pentru boabe a constituit 4,9–5,4 t/ha, fără a fi influențat în mare măsură de sistemele de lucrare și fertilizare a solului.

De menționat că productivitatea obținută în 2022 în cadrul cultivării orzului de toamnă în experimentele de câmp de lungă durată a constituit de la 1,95 până la 4,02 t/ha, iar în 2021 – de la 2,61 până la 4,13 t/ha. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›