‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 10 decembrie, 2024
3.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleICCC Selecția: Înlocuirea unor culturi agricole cu altele mai rezistente la secetă e o...

ICCC Selecția: Înlocuirea unor culturi agricole cu altele mai rezistente la secetă e o chestiune de timp

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Schimbările climatice din ultimele decenii vor duce în mod inevitabil la revizuirea spectrului de culturi agricole cultivate tradițional în țara noastră, ceea ce se va răsfrânge în primul rând asupra culturii porumbului și a florii-soarelui.  

Or, înlocuirea acestor culturi e doar o chestiune de timp, iar guvernul se simte îndreptățit să impună astfel de măsuri, de vreme ce este constrâns să compenseze pierderile provocate de secetă. 

Exemple de renunțare bunăoară la porumbul pentru boabe în favoarea sorgului, care este mai rezistent la secetă, există deja în lume, inclusiv cel din statul Nebraska din SUA.

‹ adv ›

Condițiile climaterice din anul curent au fost relativ favorabile pentru majoritatea culturilor, în special pentru cele din prima grupă, dar seceta din iulie și august a afectat grav semănăturile de porumb pentru boabe, mai ales în sudul țării.

Din cauza schimbărilor climatice, observăm că situațiile de acest gen devin din ce în ce mai frecvente, iar acest lucru implică și adoptarea unor măsuri ferme orientate spre adaptarea sistemului de agricultură din țara noastră.

În situația actuală este mult mai rațional să ajustăm sistemul de agricultură la schimbările climatice decât să menținem în asolament un spectru de culturi care necesită cantități nejustificate de îngrășăminte, pesticide și alte produse agrochimice, dar care pot fi înlocuite.

‹ adv ›

Pe fondul schimbărilor climatice și în urma cercetărilor efectuate de-a lungul timpului, savanții moldoveni consideră că sunt necesare măsuri precum:

  • înlocuirea treptată a porumbului cu sorgul, iar a soiei cu năutul, care posedă o rezistență mai mare la secetă;
  • aplicarea îngrășămintelor organice și excluderea aratului excesiv cu plugul cu cormană;
  • reducerea suprafețelor de culturi prășitoare, inclusiv tehnice;
  • amplasarea culturii grâului de toamnă după premergători cu recoltare devreme (culturi leguminoase la boabe; amestec de culturi leguminoase și graminee anuale la masă verde și/sau fân; amestec de ierburi perene la masă verde etc.);
  • susținerea programelor de ameliorare a culturilor de câmp și producere de semințe de soiuri și hibrizi autohtoni;
  • elaborarea unui program științific de stat multidisciplinar orientat spre crearea unui sistem de agricultură durabil și rezilient, capabil să facă față provocărilor din agricultură.
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›