1000turov.by

Creșterea struților reprezintă o afacere care promite mult succes. Nu în zadar, mulți antreprenori deja s-au specializat în acest domeniu, deoarece aceste păsări sunt extrem de exotice și destul de profitabile. Afacerea în acest domeniu câștigă din ce în ce mai mult teren în Europa, inclusiv în Republica Moldova.

Struțul este considerat drept cea mai mare pasăre de pe Terra. El poate atinge 2,5 m în înălțime și 160 kg în greutate. Aceste păsări sunt originare din Africa, dar au niște proprietăți fiziologie de invidiat și care permit ca ele să se adapteze cu ușurință la o climă rece. Struții sunt păsări ierbivore, dar pot consuma și insecte sau alte vertebrate mici. Nu sunt capricioși atunci când vine vorba de alimentare. Femelele rămân productive până la 30 de ani, iar masculii până la 40 ani. La general, struții pot atinge și 70 de ani. Astfel, creșterea lor timp de 30 de ani poate fi considerată ca o investiție profitabilă și pe termen lung.

Deci, dacă vrei să inițiezi o afacere în acest domeniu, cea mai potrivită rasă de struț este considerată cea neagră africană. Aceste păsări se domesticesc destul de ușor și sunt predispuse spre o creștere rapidă. Sunt suficiente doar zece luni pentru ca aceștia să atingă vârsta de maturizare. Femelele se dezvoltă destul de precoce și sunt capabile să depună ouă de la 18 luni. Struții din această rasă suportă cu ușurință schimbările de temperatură și pot fi crescuți cu succes chiar și în climatul rece.

Ce produce o fermă de struți?

Carne. Cel mai important produs de ferma de struți este renumita carne de struț. Cu un nivel scăzut de colesterol și o cantitate mare de proteine, cu o mulțime de microelemente utile, carnea se bucură de o popularitate stabilă în țările dezvoltate. Costul ei, de exemplu, în Statele Unite este de 20 USD per kg, iar în Germania de 15 EUR per kg. Europa a redus și chiar a înlocuit cu succes consumul de carne de vită sau porc pe cel de struț.

Ouă. Nu mai puțin celebre produse de la o fermă de struț sunt ouăle. Acesta poate atinge o greutate de 1-1.4 kg și un diametru de 15 cm. Ouăle necesită circa 75 de minute de preparare, dar în schimb este un produs minunat, cu un nivel minim de colesterol. În Africa de Sud (țara de origine a struților) oul de struț este un produs de consum zilnic. În SUA poate fi cumpărat pentru 12 USD per bucată. În Moldova acestea sunt considerată drept produse exotice și pot fi procurate la preț de peste 200 lei.

Coaja de ou de struț de asemenea poate aduce profit. Din ea se produc diverse suveniruri originale.

Piele. Următorul produs util de la fermă de struți este pielea acestora. Aceasta este rezistentă la uzură și umezeală, este flexibilă și posedă o textură unică. Pielea de struț este un produs de cea mai înaltă calitate și este folosită pentru înlocuirea pielii altor animale protejate de lege. Este apreciată în special pielea de piept și de pe spatele struților, care are o textură de nedescris. Pielea de pe picioarele păsărilor este utilizată în producția de cizme de cowboy, destul de scumpe, de altfel. În general, pielea de struț costă mult. Doar din vânzarea ei, îți poți răscumpăra toate investițiile.

Grăsimea de struț. Un alt produs de valoare ce poate fi obținut prin sacrificarea acestor păsări. De la un struț poate fi extras circa 5 -7 kg de grăsime. 100% din aceasta e formată din trigliceride, iar 2/3 din ele sunt acizi grași nesaturați. Datorită compoziției sale chimice unice grăsimea de struț este la mare căutare în cosmetologie.

Și, în sfârșit, penele. Cândva prezentau un interes destul de mare. Acum, profitabilitatea lor este nesemnificativă, aproximativ 10%. Penele albe sunt cele mai căutate în artele plastice și pentru decorații. Celelalte, datorită proprietăților anti-electrostatice, în optică, electronică.

Excursiile. De multe ori o sursă suplimentară de venit pentru fermele de struț sunt tururile ghidate pentru vizitatorii curioși. Se pot organiza și niște cine pentru aceștia într-un restaurant improvizat. Desigur, cu bucate din specialitatea casei.

Investiții și Profit

Aici sunt prețurile aproximative pentru struți. Deci un pui (5 zile) poate costa 100 dolari, de sex feminin (1 an) – 1000 dolari, de sex masculin (doi ani) – $ 1200. O familie de struți din trei păsări ajunge la 3600 dolari.

Este important să se țină cont de mai mulți factori atunci când se organizează ferma, în special de topografie, nivelul apei subterane, expunerea la soare, permeabilitatea solului, drumurile de acces, adăposturile de vânt, echipamentele de energie electrică, alimentarea cu apă, canalizarea. Nu trebui să uiți și de faptul că struții au nevoie de o suprafață destul de mare pe care să se miște ca să se simtă cât mai confortabil.

O condiție extrem de importantă este alegerea terenului, care trebuie să fie cu un nivel minim al umedității, iar nivelul apelor subterane la aproximativ 1 m.

Deschiderea unui business legat de creșterea struților este o afacere care nu presupune cheltuieli mari. Sunt doar investiții inițiale care pot fi răscumpărate în scurt timp, maximum 3-4 ani. Aceasta se datorează produselor care se realizează la un preț destul de ridicat. E necesară doar stabilirea unor căi de distribuire a acestor produse și o motivare pe măsură.

S. Tataru

 

2 COMENTARII

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here