‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleIepurele Burgunder – descrierea rasei, hrană, întreținere

Iepurele Burgunder – descrierea rasei, hrană, întreținere

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Iepurele de Burgundia a devenit cunoscut lumii la începutul secolului trecut. Pentru prima dată, rasa a fost crescută în Franța, în Burgundia, de la care provine de fapt numele. Rasa a fost obținută în urma încrucișprii unor rase atât de cunoscute precum: Neozeelandez roșu și California.

Aspect și caracteristici ale iepurelui Burgunder

Aspectul iepurelui Burgunder are multe asemănări cu alți iepuri, ceea ce poate face dificilă alegerea unui începător în creșterea iepurilor. Trăsăturile caracteristice ale aspectului sunt ascunse în umbra blănii roșietice-portocalii, care se distinge și prin densitatea sa.

Blana acestei rase de iepuri este puțin aspră și este apreciată în principal pentru confecționarea pălăriilor și altor produse ce nu necesită prelucrare adăugătoare.

‹ adv ›

Fapt pentru aprecierea acestei rase e și aranjamentul uniform al culorii roșietice. De-a lungul liniei firului de păr, culoarea este distribuită uniform, fără decolorare și pete – un semn al unui iepure de rasă pură Burgunder. În funcție de subtipul specific, blana va avea o nuanță roșietică sau aurie.

Corpul unui iepure adult este de o formă atletică cu gâtul scurt, sunt evidențiate urechile de lungime mică cu o nuanță strălucitoare – 11-14 cm. O crupă rotunjită, burtă strânsă și un cap puternic bine dezvoltat, cântărind până la 5,5 kg, arată foarte atractiv și simetric.

Producția de carne obținută de la un iepure ajunge la 60% din masa iepurelui viu. În general, iepurele Burgunder arată foarte puternic. Atunci când alegeți animale tinere, este foarte important să acordați atenție tuturor factorilor enumerați mai sus. Iepurașul tânăr trebuie să fie mobil, activ – asta înseamnă că animalul este complet sănătos și, desigur, nu uitați de culoare.

‹ adv ›

Lungimea iepurelui de Burgundia este în medie de 49-50 cm, cu o circumferință a pieptului de aproximativ 36 cm. În ceea ce privește linia părului, este aspră la burgunzi – nu există mai mult de 16.000 de fire de păr pe 1 centimetru pătrat.

Dacă doriți să cumpărați iepuri similari pentru reproducere, atunci este mai bine să acordați atenție Neozeelandezului roșu. Sunt mai puțin problematici în întreținere și nutriție.

Reproducere

Rasa de iepuri Burgunder este destul de prolifică și se poate obține de la o femelă până la 10 iepuri la o singură fătare. În cazul în care femelele sunt întreținute într-un loc cald și confortabil, atunci iepurii se vor reproduce aproape tot timpul anului.

‹ adv ›

Gestația în sine nu este de fapt vizibilă, aproape că nu afectează comportamentul iepurelui. Perioada gestației durează aproximativ 27-30 de zile.

O caracteristică a unei femele gestante este că, din cauza blănii groase, îi este des sete. Prin urmare, ea trebuie să aibă întotdeauna apă proaspătă la discreție.

Acest lucru este valabil mai ales pentru perioada de după fătare, altfel mama își poate mânca puii. Acest moment nu trebuie ratat! Poate fi însămânțată începând cu a 3-a zi de după fătare în cazul când fată puțini iepurași (3-4).

Citește aici și despre Metode de creștere a iepurilor. Avantaje și dezavantaje.

Iepurașii se nasc complet goi. Ochii iepurașilor se deschid la aproximativ 14-17 zile de la naștere. Când iepurașii cresc puțin și pot exista independent fără laptele matern, trebuie să fie înlăturați de la iepuroaică cu aproximativ 7 zile înainte de următoarea fătare, altfel există riscul întreruperii premature a sarcinii din cauza hiperactivității iepurilor tineri (pot pur și simplu provoca avortul în momentul când se hrănesc cu lapte).

După ce iepurii tineri ating vârsta de trei luni, devine necesară separarea în funcție de sex pentru a evita încrucișarea înrudită. Este important să știm că femelele pot fi crescute în număr de 4 într-o cușcă, iar masculii numai în cuști individuale.

Iepuroaica este reproductivă începând cu a 5-a lună de viață, iar masculii la vârsta de 6 luni.

Hrănirea iepurelui Burgunder

Printre cele mai bune opțiuni de hrană pentru iepuri se numără: iarba proaspătă, fânul (în special pe timp de iarnă), urzicile fierte, cartoful fiert, sfecla roșie fiartă, morcovul, furajele concentrate din diferite cereale (ovăz, porumb, grâu etc.), bogate în vitamine și minerale.

Hrana granulată este fără îndoială ușoară în utilizare și larg disponibilă. Ea garantează că acoperă în totalitate necesitățile animalului de toți nutrienții necesari creșterii și dezvoltării organismului.

Trebuie totuși să te ghidezi după dozele recomandate de producător, deoarece poți să supradozezi ușor hrana. Alegând hrana de la companiile din comerț, merită să verifici înainte compoziția. Ce trebuie să cauți?

  • Conținutul de calciu între 0,6 – 1,2%.
  • Conținutul de proteine între 12% a 14%.
  • Conținutul de fibre mai mare de 20%.

Atunci când stabiliți cantitatea de hrană pentru animal, trebuie să luați în considerare și activitatea fizică a acestuia și, foarte important, dimensiunea acestuia. Animalele mici, datorită unui metabolism mai rapid, au nevoie să le fie furnizată mai multă energie.

Iepurele trebuie supravegheat la plimbările prin grădină, deoarece multe plante pot părea apetisante, însă sunt dăunătoare: trifoiul, mătrăguna, cucuta, caprifoiul, majoritatea plantelor ornamentale și cu flori.

Întreținerea și îngrijirea iepurelui Burgunder

Iepurele din rasa Burgunder nu tolerează foarte bine curenții și umezeala. O zonă insuficient de bine ventilată, care este un excelent teren de reproducere pentru ciuperci (mucegai), poate duce la probleme grave cu tractul gastrointestinal și alte boli ale iepurilor, iar curenții puternici promit boli respiratorii.

Lumina directă a soarelui poate provoca o sete crescută și deseori ducând la șoc termic. Toți acești factori trebuie luați în considerare la aranjarea cuștilor. De asemenea, acordați atenție podelei cuștii – nu ar trebui să fie plasă, dacă aveți doar o astfel de cușcă, atunci trebuie să așezați un covor de masă plastică pe plasă, este mai bine, desigur, să faceți cuști cu pardosea din lemn.

În cazul cuștilor cu pardoseală din plasă crește semnificativ riscul apariției pododermatitei.

Acordați atenție indicatorilor precum umiditatea și temperatura. Condițiile cele mai favorabile pentru creșterea normală sunt 10 – 200C, umiditatea aerului de la 50 la 70%.

Valoare

Iepurele Burgunder are o valoare deosebită în ceea ce privește gustul și cantitatea de carne în carcasă. Cu o îngrijire adecvată, o femelă poate aduce aproximativ 50 de iepuri pe an (4-5 fătări/an).

În ceea ce privește pieile, acestea nu sunt exclusive și nu sunt foarte profitabile în ceea ce privește prelucrarea, totuși pot fi potrivite pentru uz casnic, pentru coaserea pălăriilor sau realizarea altor produse la comandă care nu necesită blană de înaltă calitate.

Mituri legate de alimentația iepurilor

  • Șrotul de Soia este dăunător? Nu, nu este. Soia este digerată în proporție de 93%. Este, de asemenea, o sursă bună de proteine.
  • Porumbul este dăunător? Nici acesta nu este. Desigur, dacă în hrană apar grăunțe de porumb neprelucrate în cantități mari, atunci trebuie să te gândești serios dacă mai vrei s-o achiziționezi. Totuși, porumbul procesat corespunzător este o sursă bună de carbohidrați. Digestibilitatea porumbului este de aprox. 73%.

Neozeelandezul roșu vs Burgunder

Neozeelandezul roșu:

  • Culoare: Roșcat, lucios.
  • Dimensiuni: Medii, corp de 40 – 50 cm, greutatea 4.2 Kg la vârsta de 9 luni.
  • Fertilitate: Reproducția apare la vârsta de 8 luni.
  • Producție: Carne, blană (sacrificarea la vârsta de 3 – 4 luni, la greutatea de 1.5 – 2 Kg).

Burgunder:

  • Culoare: Roșu deschis, cu pete alb-gălbui pe picioare, abdomen și bot.
  • Dimensiuni: Medii, greutatea 5 Kg.
  • Fertilitate: Maturizare rapidă, reproducția apare la vârsta de 4 – 5 luni.
  • Producție: Carne.

Află mai multe și despre Rasa de iepuri Hycole Francez. Creștere și întreținere.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›