‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleOportunități de finanțare și asistență pentru producători, prezentate de IFAD la Moldagrotech (spring) 2018

Oportunități de finanțare și asistență pentru producători, prezentate de IFAD la Moldagrotech (spring) 2018

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În cadrul Expoziției internaționale specializate Moldagrotech (spring) 2018 au fost organizate o serie de seminare de instruire în cadrul cărora oameni de știință, experți din domeniu au abordat cele mai actuale probleme cu care se confruntă producătorii agricoli din țara noastră.

Unitatea pentru Implementarea Programelor IFAD, a organizat, vineri, 16 martie seminarul de informare în cadrul căruia au fost prezentate oportunitățile de finanțare și asistența financiară oferită producătorilor agricoli pentru inițierea și dezvoltarea afacerilor dar și pentru sporirea capacităților de adaptare la schimbările climatice.

Vasilache Andrei, din satul Mășcăuți, raionul Criuleni, deține 10 ha de nuci și planifică în toamnă să planteze încă 6 ha. A venit la ediția curentă a Expoziției pentru a participa la Seminarul organizat de IFAD.

„Mi-ași dori să achiziționez echipament pentru prelucrarea livezii, pentru că terenul pe care îl dețin se mărește și fără tehnică este greu de prelucrat. Am depus, deja dosarul pentru a obține suport financiar din partea Programului IFAD”.

‹ adv ›

 

Resursele financiare personale nu sunt suficiente pentru dezvoltarea afacerii, astfel tânărul fermier este în căutarea oportunităților de finanțare care i-ar permite să-și dezvolte afacerea, fiind sigur că poate avea succes, dacă reușește să identifice parteneri de încredere.

„Am nevoie de 500 mii lei pentru procurarea tehnicii, dintre care 25% sunt contribuția personală. Planific, în cazul în care obțin acest suport să mai arendez câteva hectare pentru că îmi doresc să extind afacerea personală”.

Începând cu anul 2007 a fost plecat peste hotare unde a reușit să adune suma necesară pentru plantarea nucilor. Revenit în țară a urmat, timp de o săptămână, cursurile oferite de IFAD, unde a fost informat despre oportunitățile de grant și posibilitățile de finanțarea a Întreprinderilor mici și mijlocii la care poate apela pentru dezvoltarea plantației.

„Cultivăm soiurile moldovenești de nuci pentru că nucile noastre gustativ și calitativ se deosebesc foarte mult de alte soiuri”, ne-a mai spus producătorul.

‹ adv ›

În cadrul seminarului fermierii au fost informați despre componentele celui de-al VI-a Program IFAD în Republica Moldova, care a fost lansat în anul 2014 cu o perioadă de implementare de 6 ani.

De menționat este că, au beneficiat de suport financiar sub formă de grant, în cadrul Programului IFAD VI, 443 de tineri antreprenori, dintre care 69% au fost bărbați, 31% au fost femei. Suma totală a granturilor acordate a fost de 3,9 mln USD.

Principalele componente ale Programului în derulare se referă la reziliența schimbărilor climatice și dezvoltarea lanțului valoric incluziv, finanțarea rurală incluzivă și dezvoltarea capacităților, infrastructura pentru reziliența rurală și creștere.

‹ adv ›

Fermierii prezenți s-au interesat de principalele avantaje ale creditelor oferite prin intermediul Programului, dar și aspectele ce țin de asistența financiară oferită producătorilor agricoli pentru sporirea capacităților de adaptare la schimbările climatice.

În acest context, IFAD a anunțat despre acordarea granturilor pentru înființarea/reabilitarea fâșiilor de protecție, cât și pentru înierbarea plantațiilor multianuale. Totodată, reprezentanții IFAD au comunicat despre lansarea celui de-al VII-lea Program IFAD „Proiectul de reziliență rurală”, despre oportunitățile pentru antreprenorii tineri, întreprinderile mici și mijlocii, membrii asociațiilor de economii și împrumut în cadrul acestui Proiect.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›