‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 16 ianuarie, 2025
3.3 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageȘtiriIgor Boțan: Dacă se ruinează agricultura, Moldova va ajunge într-o situație deplorabilă

Igor Boțan: Dacă se ruinează agricultura, Moldova va ajunge într-o situație deplorabilă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Protestul agricultorilor care a avut loc în ultimele zile la Chișinău, reprezintă, de fapt, a treia fază a protestelor organizate de aceștia, însemnând că primele două faze nu au fost suficiente, oamenii nu au fost auziți. La acest protest, agricultorii au scos în evidență cât sunt ei de importanți pentru Republica Moldova, ce contribuții au ei la economia țării, ce contribuții au la bugetul de stat de pe urma activității lor.

„Ei sunt nemulțumiți că trei luni de zile Parlamentul nu a făcut nimic și în loc să se preocupe de rezolvarea problemelor agricultorilor, acesta pur și simplu i-a ignorat, din considerente de ordin pur politic. Orice cetățean cred că înțelege că dacă se ruinează această ramură a economiei, Republica Moldova chiar ajunge într-o situație deplorabilă”. Opinia a fost exprimată de expertul, Igor Boțan, la dezbaterea publică „Ce vor agricultorii? Ce vrea sau nu vrea guvernarea?”, organizate de Agenția de presă IPN.

În opinia expertului este important ca protestul să continue, pentru ca parlamentarii să înțeleagă că există o forță cu pondere care este necesară. Igor Boțan crede că, evenimentele vor fi în desfășurare, dar depinde de calitatea protestului agricultorilor.

În altă ordine de idei, expertul a remarcat că, pe lângă faptul că anul 2020 a fost unul foarte dificil pentru agricultură, el a mai fost și un an electoral.

„Evident, cei de la guvernare s-au îngrijit ca în anul electoral să ofere cadouri unor categorii de alegătorilor. Dar Parlamentul a plecat în vacanță la mijlocul luni iulie și lunile care au urmat nu au muncit, pe când politica bugetar-fiscală trebuia pe sfârșitul sesiunii de vară să fie în linii mari gata, ca să existe predictibilitate. Nimic din aceste lucruri nu au existat. S-au terminat alegerile, iar la începutul lunii decembrie toată lumea a rămas șocată când au apărut zeci de proiecte nediscutate, încălcând legea privind transparența decizională. Nu s-a discutat nici cu agricultorii care din august au început protestele. Deputații votează politica bugetar fiscală și le spun că nu au bani, le dau câteva sute de lei la hectar, iar aceasta este insuficient pentru a achita datoriile și pentru a începe lucrările agricole în noul an”, a spus el.

Igor Boțan a menționat că Igor Dodon a promis ceva timp în urmă că rezolvă problema exporturilor moldovenești pe piața rusească, dar nu s-a făcut nimic. Moldova a rămas în situația că există o oarecare lista care se negociază în ajun de alegeri pentru anumite firme care sunt preponderent din regiunea transnistreană și din Găgăuzia, iar agricultorii moldoveni ajung prin interpuși pe piața rusă, pierzând și din puținul venit pe care îl au.

Protestul agricultorilor, consideră expertul, este împins în sfera politicului din cauza izolării internaționale a țării, punerii agricultorilor moldoveni într-o situație defavorabilă față de vecini, dar și lipsei consultărilor cu ei.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›