Protestul agricultorilor care a avut loc în ultimele zile la Chișinău, reprezintă, de fapt, a treia fază a protestelor organizate de aceștia, însemnând că primele două faze nu au fost suficiente, oamenii nu au fost auziți. La acest protest, agricultorii au scos în evidență cât sunt ei de importanți pentru Republica Moldova, ce contribuții au ei la economia țării, ce contribuții au la bugetul de stat de pe urma activității lor.
În opinia expertului este important ca protestul să continue, pentru ca parlamentarii să înțeleagă că există o forță cu pondere care este necesară. Igor Boțan crede că, evenimentele vor fi în desfășurare, dar depinde de calitatea protestului agricultorilor.
În altă ordine de idei, expertul a remarcat că, pe lângă faptul că anul 2020 a fost unul foarte dificil pentru agricultură, el a mai fost și un an electoral.
Igor Boțan a menționat că Igor Dodon a promis ceva timp în urmă că rezolvă problema exporturilor moldovenești pe piața rusească, dar nu s-a făcut nimic. Moldova a rămas în situația că există o oarecare lista care se negociază în ajun de alegeri pentru anumite firme care sunt preponderent din regiunea transnistreană și din Găgăuzia, iar agricultorii moldoveni ajung prin interpuși pe piața rusă, pierzând și din puținul venit pe care îl au.
Protestul agricultorilor, consideră expertul, este împins în sfera politicului din cauza izolării internaționale a țării, punerii agricultorilor moldoveni într-o situație defavorabilă față de vecini, dar și lipsei consultărilor cu ei.
Comentarii