‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 28 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleIgor Grigoriev: În 10 zile producătorii ar putea finaliza recoltarea porumbului

Igor Grigoriev: În 10 zile producătorii ar putea finaliza recoltarea porumbului

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În prima decadă a anului 2022, suprafața nerecoltată de porumb în țară depășea 20% din suprafața totală cultivată. La moment, pe câmpuri mai sunt încă aproximativ 15% de porumb nerecoltat. Informația a fost oferită de către Igor Grigoriev, președintele Asociației Exportatorilor de Cereale „Agrocereale”. 

Solicitat de Agrobiznes, acesta a mai spus că dacă condițiile meteo vor fi și în continuare favorabile, atunci în următoarele 10 zile vor fi recoltate și suprafețele de porumb rămase. 

„Datorită faptului că s-au înregistrat înghețuri, producătorii au avut posibilitatea să mai recolteze porumbul rămas pe câmpuri și acum se recoltează intensiv. Dacă condițiile climaterice vor fi și în continuare favorabile cred că o mare parte din terenurile nerecoltate vor fi, totuși, prelucrate. Din informațiile pe care le avem, la moment, în câmp mai sunt circa 15% din recoltă. Dar aceasta nu reprezintă o problemă, ba din contra este benefic, deoarece în tot acest timp s-a redus umiditatea, ceea ce permite producătorilor în unele cazuri chiar să excludă uscătoriile. Dar și în cazul în care este nevoie de uscătorii, puținele pe care le avem, cheltuielile sunt mai reduse pentru a usca porumbul până la 14% de umiditate, comparativ cu cele din toamnă, astfel ca acesta să fie depozitat sau exportat”.

Roada din anul curent corespunde celei prognozate, adică 10-12 tone/ha. Dacă analizăm datele disponibile, putem spune că aproximativ jumătate de milion de tone de porumb încă mai avem de recoltat, a mai adăugat Igor Grigoriev.

Totodată, prețul de achiziție pe piața internă, la moment, variază în dependență de umiditatea pe care o are porumbul. 

„Cu toate acestea consider că se oferă un preț bun, cuprins între 3,7-4 lei/kg. Este păcat ca producătorii primari să se plângă, cheltuielile au fost acoperite și rentabilitatea este una destul de valoroasă”. 

În ceea ce ține de cheltuielile pe care trebuie să le suporte agricultorii pentru uscarea porumbului, președintele Asociației Exportatorilor de Cereale afirmă că dacă uscătoria este pe gaz, cu actualele majorări și dacă umiditatea este mai mare de 16-17%, cheltuielile sunt mari.

„Din câte cunosc, uscarea porumbului ajunge la 700 de lei și mai mult pentru o tonă. Totuși, consider că situația este una favorabilă. Recunoaștem cu toții că agricultura necesită investiții mari în modernizare, inclusiv modificarea legislației fiscale”.

Igor Grigoriev a mai spus că producătorii s-ar putea încadra în termenii de recoltare, cu atât mai mult cu cât timpul este unul favorabil. 

„Prognozele pentru anul viitor sunt optimiste, dar vom putea vorbi mai exact spre sfârșitul lunii februarie. În linii generale, așteptăm un an destul de benefic pentru agricultură”.

‹ adv ›

Președintele Asociației susține că circa 70-80% din porumb a fost exportat. Cei mai mari importatori sunt Turcia, Libia.

„Porumbul din Republica Moldova a ajuns și în Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite. Piața externă unde este exportat porumbul din țara noastră este una diversă. Roada globală ne permite să exportăm mult, ceea ce înseamnă contribuție substanțială în sistemul financiar al Republicii Moldova. Totodată, ne permitem să acoperim, la complexul zootehnic pe care îl avem, toate necesitățile interne”.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›