În prima decadă a anului 2022, suprafața nerecoltată de porumb în țară depășea 20% din suprafața totală cultivată. La moment, pe câmpuri mai sunt încă aproximativ 15% de porumb nerecoltat. Informația a fost oferită de către Igor Grigoriev, președintele Asociației Exportatorilor de Cereale „Agrocereale”.
Solicitat de Agrobiznes, acesta a mai spus că dacă condițiile meteo vor fi și în continuare favorabile, atunci în următoarele 10 zile vor fi recoltate și suprafețele de porumb rămase.
Roada din anul curent corespunde celei prognozate, adică 10-12 tone/ha. Dacă analizăm datele disponibile, putem spune că aproximativ jumătate de milion de tone de porumb încă mai avem de recoltat, a mai adăugat Igor Grigoriev.
‹ adv ›
Totodată, prețul de achiziție pe piața internă, la moment, variază în dependență de umiditatea pe care o are porumbul.
În ceea ce ține de cheltuielile pe care trebuie să le suporte agricultorii pentru uscarea porumbului, președintele Asociației Exportatorilor de Cereale afirmă că dacă uscătoria este pe gaz, cu actualele majorări și dacă umiditatea este mai mare de 16-17%, cheltuielile sunt mari.
Igor Grigoriev a mai spus că producătorii s-ar putea încadra în termenii de recoltare, cu atât mai mult cu cât timpul este unul favorabil.
Președintele Asociației susține că circa 70-80% din porumb a fost exportat. Cei mai mari importatori sunt Turcia, Libia.
Comentarii