‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 4 noiembrie, 2024
8.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleIgor Ivanov, horticultor: „În agricultură nu e de ajuns să ai bani, dar trebuie...

Igor Ivanov, horticultor: „În agricultură nu e de ajuns să ai bani, dar trebuie să ai cunoștințe ample din diferite domenii”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Igor Ivanov este un tânăr horticultor din satul Mălăiești, raionul Orhei. Deține mai multe livezi în care creşte cireșe, piersici, prune, caise, mere.

În anul 3 de facultate a fost la un stagiu în Marea Britanie, unde a studiat practica de producere în domeniul horticulturii. Experiența acumulată acolo l-a marcat și l-a determinat să-și continue activitatea în agricultură, cu mai multă încredere. S-a întors acasă și din resursele adunate a plantat prima sa livadă, una de piersici, pe o suprafață de 3 hectare. A urmat plantarea livezii de mere, apoi de cireșe.

De ce ai ales să studiezi o specialitate în domeniul agricol?

„Sunt dintr-o familie în care agricultura a fost întotdeauna la loc de cinste, părinții fiind cei care ne-au îndrăgostit de acest domeniu. Respectiv, de mic copil am crescut printre culturi. Inconștient, în suflet mi-a rămas dragostea față de natură. Pentru prima dată m-am gândit să-mi fac studiile în agricultură pe la vârsta de 16 ani, fiind încă elev în clasa a X-a. Am participat la un seminar cu tematici agricole, organizat într-o livadă clasică de măr. Am fost copleșit de către unul dintre profesorii care cu multă pasiune prezenta informația. În acele clipe am înțeles diferența dintre a face un lucru din auzite sau a-l face în mod științific, cunoscând toate aspectele tehnologiei de cultivare. Tot la acel seminar l-am întâlnit și pe decanul facultății de horticultură Valerian Balan, care fără să știe „a plantat” dorința de a învăța cât mai multe lucruri, iar ulterior și de a studia în cadrul Universității Agrare de Stat din Moldova”.

‹ adv ›

Părinții ți-au susținut alegerea?

„Evident că da. Urmând aceeași profesie am putut acumula atât cunoștințe teoretice în cadrul orelor universitare, cât și practice muncind în cadrul întreprinderii agricole a căror fondatori erau părinții mei”.

Dacă te-ai întoarce în trecut, ai opta pentru altă profesie?

„Având în spate 12 ani de muncă în agricultura din Moldova, unde am avut parte de ani cu diferite și multe provocări, neliniște, succese, pot spune cu siguranță că a fost o alegere corectă, chiar dacă în unele momente mă gândeam să las totul baltă și să plec”. 

Ce îți doreai în copilărie să devii?

„Fiind pasionat de calculatoare, încă de prin clasele de liceu când studiam informatica atât cursurile de bază, cât și cele aprofundate, credeam că viitoarea profesie va fi legată de IT. Însă n-a fost să fie, pentru că în timp prioritățile se schimbă, iar când le poți combina ești și mai împlinit. Practic, nu mai sunt astăzi profesii unde să nu fie aplicate tehnologiile moderne. Iar agricultura nu este o excepție”.

‹ adv ›

Cât de greu ți-a fost să te angajezi după absolvire?

„La prima vedere am crezut ca nu va fi o problemă angajarea în câmpul muncii, având o bază deja bine pusă pe picioare a părinților. Însă, chiar dacă aveam o diplomă cu note de 9 și 10, părinții mi-au spus că trebuie să-mi înființez propria afacere și să pornesc totul de la zero. Acest fapt m-a ajutat să devin mai hotărât, independent și a catalizat formarea ulterioară a unui profesionist în ceea ce fac, iar ulterior am moștenit și afacerea pe care o dezvoltau părinții mei”.

Care competențe ți-au fost cele mai utile?

„Inițial, m-am învățat pe propriile greșeli, după care mi-am înțeles lecția și anume că, cunoștințele sunt egal cu zero, dacă nu există o bună organizare atât a tehnologiilor de producere, cât și a personalului, iar conducătorul trebuie să știe și să poată să dirijeze ambele aspecte”.

Foto: madein.md

Cum a fost prima zi de muncă și cât de ușor a fost să te adaptezi?

„Prima zi de muncă a fost „cosmos”. Adaptarea a fost rapidă, deoarece fiind în epicentrul lucrului te confrunți cu provocări a căror soluții trebuie identificate rapid. Dacă reușești să părăsești zona confortul fizic și emoțional, reușești foarte rapid să te adaptezi. În agricultură este o zicală: „7 ani lucrezi pentru afacere, apoi afacerea lucrează pentru tine” și cred că anume așa și este”.

‹ adv ›

Cum crezi, de ce tot mai puțini tineri aleg o meserie în agricultură?

„Într-o variație de situații cu multe necunoscute tinerilor le este greu să ia anumite decizii. Puțini tineri aleg o meserie în agricultură în primul rând, din cauza fricii că nu vor reuși, deoarece agricultura necesită mari investiții atât de nivel economic, cât și științific. În agricultură nu este de ajuns să ai bani, dar este necesar să posezi cunoștințe ample despre creșterea plantelor, chimie, fizică. Este o profesie grea cu provocări de ordin natural, economic, social și nu în ultimul rând, politic”.

Cine și ce ar trebui să întreprindă pentru ca specialitățile agricole să fie mai solicitate, cum ajutăm tinerii să înțeleagă că un specialist în agricultură va fi la mare căutare?

„Au trecut timpurile repartizărilor profesionale, este necesar de a moderniza sectorul agricol, de a-l face atractiv, atunci cred că nu vom avea probleme cu specialiștii. Într-o lume a tehnologiilor moderne este necesar de a îmbina tehnologiile cu agricultura, astfel dezvoltând-o la nivelul țărilor de vârf în acest domeniu. Când vom vedea câmpuri îngrijite, tehnică modernă, stabilitate în producție și realizări, atunci acest domeniu va fi atractiv. Pentru un viitor specialist în agricultură este necesar să fie încrezut în ziua de mâine. Este nevoie de dorința de a îmbrățișa această profesie. Un specialist bine instruit înseamnă succes și continuitate, iată de ce va fi și este la mare căutare, iar salariile acestora sunt cu mult peste medie”.

Ai dori ca copii tăi să îmbrățișeze o profesie în agricultură?

„Va fi alegerea lor. Iar dacă vor dori să fie agricultori, voi fi sigur pentru viitorul lor”.

Ce părere ai despre agricultura din Moldova?

„E bună întrebarea! Pot zice că Moldova are agricultură, dar în mare parte este doar o îndeletnicire. La nivel profesional se face mai rar. Însă, mă bucură faptul că, în ultima perioadă se vede o îmbunătățire a situației. Apar tot mai multe companii care fac agricultură performantă. Totul depinde de abilitățile profesionale ale conducătorului și echipei”.

Ce oportunități ți-a oferit locul de muncă?

„Fiind agricultor mereu ești în căutarea informației actuale, soluțiilor, oamenilor, astfel te dezvolți permanent. Totodată, participând la numeroase seminare în domeniu cunoști o mulțime de personalități cu care interacționezi. Și mai ales când vezi cum culturile răspund pozitiv la ceea ce faci, primești o satisfacție sufletească. Iar partea economică este direct proporțională cu ceea ce realizezi”. 

În agricultură sunt salarii atractive?

„În companiile de succes forța de muncă calificată este mereu salarizată pe măsură”.

Planuri de viitor?

„În viitorul apropiat planific să finalizez doctoratul, iar la nivel de întreprindere – plantarea unor noi livezi intensive. Pe termen lung îmi doresc să ajung pe piețele europene cu produse autohtone”.  

Care ar fi îndemnul pentru tinerii care încă nu și-au ales o specialitate?

„Indiferent de ce specialitate nu ar alege, trebuie să se dedice”.

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul campaniei AgriCOOL – Agricultura este cool!, desfășurată cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova. Prin intermediul acestor istorii ne propunem să promovăm tinerii specialiști în agricultură. Opiniile autorilor exprimate în această publicaţie nu reflectă în mod obligatoriu viziunile Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) sau Guvernului SUA.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›