‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
1.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriIgor Lesnic, producător de sucuri stoarse direct din fructe: Ideea mi-a venit în urma...

Igor Lesnic, producător de sucuri stoarse direct din fructe: Ideea mi-a venit în urma unei vizite la fabrici din UE

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pe rafturile magazinelor din țară găsim o diversitate mare de sucuri produse atât la noi în țară, cât și importate de peste hotare. Deseori, cumpărăm acest produs fără a da vreo importanță originii acestuia sau a citi compoziția de pe ambalaj. Majoritatea sucurilor autohtone sunt produse de fabrici mari, iar producătorii mici și mijlocii rar își asumă riscul de a investi în procesare.

Igor Lesnic are o afacere pe care o gestionează împreună cu întreaga familie. Prima livadă în G.Ţ. „Lesnic Igor Tudor” a fost plantată în 2000. De ani buni aceștia cultivă mere, prune și cireșe pe care le exportă peste hotare. După o vizită în UE, când acesta a gustat pentru prima dată suc chiar la fabricile unde acesta este produs, a înțeles că fructele sale tot pot fi valorificate altfel, iar consumatorii din Moldova sunt lipsiți de varietate și poate chiar de posibilitatea de a cumpăra suc natural în magazinele din țară.

„Ideea de a produce suc natural mi-a venit după o vizită în care am putut să văd cum este produs acesta în Germania și Polonia. Gustând pentru prima dată sucul de la acele fabrici, am rămas uimit de cât de intens poate fi acesta, eu fiind obișnuit cu cele din magazinele de la noi. Se deosebește, în primul rând, prin aceea că este obținut prin stoarcere directă a fructelor, ceea ce îl face să dispună de multe beneficii. Aveam deja o afacere la care lucrăm toată familia: părinții, fratele, sora și eu. Produceam mere, prune și cireșe pe care le depozitam la frigider și mai apoi le comercializam. Astfel, ținând cont de faptul că aveam la îndemână materie primă, ne-am aventurat să producem suc. Scopul era de a obține suc natural, fără adaosuri sau îndulcitori artificiali. Un alt motiv care m-a determinat să fiu sigur în succes și să inițiez producerea a fost acela că merele poloneze nu au o aromă și gust la fel de intens ca cele produse la noi în țară, deci, dacă la ei se produce un suc atât de gustos fără adaosuri, la noi va fi și mai bun”, a spus tânărul producător.

‹ adv ›

Toate pregătirile au fost puse cap-coadă în doar câteva luni, familia avea deja un plan bine determinat și conceptul pregătit, le lipseau banii – un element esențial pentru orice afacere. Astfel, tânărul a încercat să identifice posibilități de finanțare.

„Era anul 2016, aveam planul elaborat, lipseau doar banii. Analizând mai multe posibilități, am decis să încerc să obțin creditare de la Programul UCIP-IFAD, deoarece cheltuielile pentru procurarea liniei de ambalare a sucurilor erau prea mari pentru a solicita un simplu credit bancar. La finele anului 2016, am beneficiat de credit, iar în februarie 2017 deja am lansat afacerea cu producerea sucului natural, prin stoarcere directă. Costul total al utilajului a fost de 1,5 milioane de lei, dintre care 1,183 337 portiunea IFAD. Practic, materia primă era asigurată din propriile livezi, avem circa 60 de hectare. Pentru prima dată am ieșit pe piață cu noul produs în luna septembrie 2017, iar de atunci îl promovăm în rândurile consumatorilor din Moldova. Acesta este produs natural și poate fi consumat chiar și de copiii mici, când aceștia încep diversificarea. Acum deja îl livrăm la grădinițele și școlile din raion, deoarece copiii noștri merită tot ce-i mai bun”.

Datorită suportului programului UCIP-IFAD, la G.Ţ. „Lesnic Igor Tudor” din satul Grimăncăuți, raionul Briceni a fost instalat un utilaj modern de ambalare a sucului. Producătorul susține că, la întreprindere este produs 50-100 de mii de litri de suc, în dependență de solicitările pe care le au.

„Totuși, consider că suntem abia la început de drum, deoarece comercializăm doar pe piața locală, iar consumatorii autohtoni nu prea au încredere în sucurile din magazine. Sucul produs de întreprinderea noastră este de înaltă calitate, respectiv are și un preț mai mare 60-80 de lei/3 litri. Tehnologia de producere a acestuia a fost preluată de la producătorii germani, aceasta este utilizată pe larg în Germania, Polonia, Austria la producerea sucurilor prin stoarcere directă. După stoarcere, sucul este pasteurizat la temperatura de 80C și turnat în pungi. Astfel poate fi păstrat până la un an de zile. Acesta poate fi consumat și de persoanele care au probleme gastro-intestinale. Gustul dulce este produs de fructoză, adică natural. La linia de ambalare sucul este turnat în pachete de tip bag in box cu capacitatea de 3-10 litri. Capacitatea de producere este relativ mică, de până la 500 de litri per oră”.

‹ adv ›

Datorită suportului Proiectului UCIP-IFAD producătorul a participat la expoziția Moldagrotech 2018 (spring) unde a avut posibilitatea să promoveze sucul produs în rândul consumatorilor locali.

„Este greu să vinzi un astfel de produs, deoarece dacă e să-l comparăm cu fructele, acestea sunt apreciate după culoare, mărime adică aspectul exterior, sucul însă dacă nu-i cunoști gustul greu te decizi să-l cumperi. Astfel și am decis să participăm la expoziție. Cred că este o soluție bună de promovare. De îndată ce vom începe producerea sucurilor în sticluțe cu volum mai mic vom merge și la expozițiile de peste hotare, vom organiza degustații în incinta magazinelor. Avem încă multe, multe planuri. Dorim să ajungem pe piața UE și cea rusă. Pentru aceasta ne lipsește un utilaj ce ne-ar permite ambalarea în pachete cu volum mai mic. Dar nu se fac toate într-un an. Vom avea pachete de 250 și 330 ml pentru copii, totuși acest suc este mult mai sănătos decât ceea ce aleg, de obicei, părinții în magazine. Cantitatea de 3 litri este prea mare pentru o persoană sau două”, a mai adăugat Igor Lesnic.

Potrivit lui, sucul obținut prin stoarcere directă are o mulțime de beneficii, printre care: ajută la pierderea în greutate, întărește sistemul imunitar, îmbunătățește vederea și sănătatea ochilor și constituie o doză excelentă de energie. Pe lângă suc natural de mere, mai este produs suc de mere cu coacăz sau cu fructe de gutui. Iar pentru viitor planifică să producă piure din fructe și magiun.

‹ adv ›

Iar cu câțiva ani în urmă, analizând tendințele pieței, membrii familiei au decis să planteze și o livadă superintensivă de cireș, ce permite obținerea unui radament mai înalt. După cum susține producătorul, nu au putut lăsa baltă activitatea lor de altădată – creșterea fructelor pentru consum în stare proaspătă sau, cine știe, poate vor produce și din cireșe suc?!

„Ținând cont de faptul că, am început activitatea în agricultură cu înființarea unei livezi, nu putem renunța atât de ușor. Pentru livada de cireș am ales soiurile Regina și Cordia, iar anul trecut am înființat și învelișul de ierburi tot datorită suportului UCIP-IFAD. Astfel, cele 7,5 hectare de livadă de cireș au fost anul trecut “îmbrăcate” în perioada august-septembrie. Așa, avem grijă de sol, dar și facilităm accesul tehnicii în livadă”.

Sucurile naturale sunt obţinute prin presarea sucului din pulpă sau prin frecare mecanică a materiei prime de calitate. Acestea nu conțin aditivi artificiali, zahăr, sirop sau alţi îndulcitori, conservanţi, coloranţi sau ingrediente care îmbunătăţesc gustul, culoarea sau consistenţa – aceasta a determinat familia Lesnic să le producă. Iar dacă ai și tu o idee de afacere pe care dorești să o realizezi, poți accesa acest link pentru a cunoaște oportunitățile de finanțare.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›