luni, 22 aprilie, 2024
3.9 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeIgor Tagadiuc: Consecințele acestui an agricol vor fi resimțite cel puțin 2-3 ani. Mizăm...

Igor Tagadiuc: Consecințele acestui an agricol vor fi resimțite cel puțin 2-3 ani. Mizăm pe noi oportunități

Recomandate

Anul 2023 s-a lăsat cu multe provocări pentru întreg sectorul agricol, iar fermierii au fost, pe alocuri, neputincioși în fața condițiilor climaterice suportând consecințe ce se vor resimți și pe parcursul anilor următori. 

Cu toate acestea, orice criză oferă și oportunități, care, valorificate corect, îi poate face pe producătorii agricoli mai competitivi și profesioniști, menționează Igor Tagadiuc, președintele Cooperativei de Întreprinzător Agrostoc, care a menționat, în cadrul unui interviu pentru Agrobiznes, că anul curent a fost unul complicat, în care s-au aliniat mai mulți factori ce au influențat mult sectorul agricol, nu doar din țara noastră. 

Cum a fost anul 2023 pentru membrii Cooperativei și care au fost principalele provocări?

La fiecare sfârșit de an calendaristic, credem că am învățat toate lecțiile, cunoaștem orice răspuns, instrument de business cu care să intervenim în situațiile sau provocările care apar. Totodată, la fiecare început de an de activitate, mă conving și conștientizez, prin exemple reale, că apar provocări noi, situații fără precedent. Și, odată cu acestea, și soluțiile sunt mai dificil de identificat. Se crede că anii asigură experiență, competență și aceasta este adevărat, doar că trăim în timpuri specifice.

În primul rând, persistă o viteză foarte mare de schimbare în tot ce se întâmplă în jurul nostru. Pe lângă viteză, în ultimii ani, a apărut componenta de instabilitate, imprevizibilitate. Anul 2023, se încadrează perfect în caracteristicile amintite mai sus.

Bineînțeles, regional și geopolitic am fost și rămânem afectați. Începutul anului a fost foarte zbuciumat și complicat. În plus, am fost afectați și de factorii climatici, pentru că agricultura este interdependentă de condițiile meteo. Chiar dacă cunoaștem aceste lucruri și ni le asumăm, le acceptăm, atunci când inițiem afaceri în agricultură, dar fiind concentrați mai mult pe partea pozitivă, ne gândim că totul o să fie bine, însă nu mereu este așa.

Clima s-a schimbat foarte mult și aceste realități dure și triste, cu impact asupra afacerilor, se vor resimți tot mai des.

Iată de ce este nevoie de o abordare complexă, profundă și minuțioasă, orientată spre diminuarea și amortizarea impactului negativ creat de condițiile climaterice. Este important, ca toți cei implicați, să conștientizeze aceste schimbări și să se implice în identificarea soluțiilor. Acestea nu vor fi unele simple și unilaterale, atât în ceea ce ține de agrotehnică, soiuri, culturi, cât și nutriție sau protecție.

2023 a fost un an foarte complicat pentru fermieri, pentru aproximativ ⅔ din toată suprafața agricolă a Republicii Moldova.

În partea de sud seceta a afectat grav culturile anuale, ce nu au generat absolut nimic ca recoltă, ceea ce a dus la pierderi colosale. În partea de centru, chiar dacă nu au fost condiții atât de dure, totuși, recoltele au fost modeste. În partea de nord, am reușit, în cadrul companiei Agrostoc-Prim, să obținem recolte record la prima grupă. Dar costurile de producție au fost foarte mari, ceea ce, într-un final, putem să le catalogăm ca și pierderi. Inclusiv, prețurile de piață la păioase au fost modeste și atunci, acele 7 tone/ha, media care a fost obținută la cereale, nu ne-au acoperit costul de producere.

Consecințele acestui an vor fi resimțite pe parcursul a cel puțin 2-3 ani. În plus, acest an va diminua dorința producătorilor de a investi în agricultură, pentru că neavând resurse nu vor mai avea posibilitatea de a procura tehnică, de a investi în performanță.

Pentru noi ca entitate, am reușit să învățăm multe lucruri, chiar dacă nu au fost din cele mai pozitive. În ceea ce ține de indicatori, nu au fost răi, inclusiv ca și cifră de afaceri. Mai puțin îmbucurătoare este cifra de profit. 

Care au fost principalele realizări ale Cooperativei Agrostoc în anul 2023?

O bună parte din obiectivele care au fost trasate am reușit să le realizăm sau sunt în proces de realizare.

Am procurat și am instalat un obiectiv de infrastructură, și mă refer aici la silozul amplasat în suburbia orășelului Drochia, care, pentru noi, a avut o contribuție și un impact foarte puternic, resimțit în asigurarea unor cifre în domeniul achiziției și exportul producției agricole.

Un alt proiect, care este încă în derulare, este instalarea panourilor fotovoltaice pe anumite obiecte de infrastructură.

Am reușit să fortificăm prezența noastră și în portul Galați, România, dezvoltând parteneriate strategice ce ne-au permis să utilizăm acest punct de infrastructură pentru a încărca și a livra/vinde marfa în țările mai îndepărtate.

Am reușit să diversificăm portofoliul de îngrășăminte. Dacă inițial am pornit cu câteva produse cheie, acum suntem în proces de a lărgi și de a individualiza rețetele pentru diverse culturi agricole, în funcție de perioada de aplicare și zonă.

Pe partea de semințe, am produs cantități record și am vândut o cantitate destul de bună de semințe de grâu și orz. Aducând semințe certificate, calitative contribuim direct la creșterea unei recolte medii în fermă. Nu odată ne-am convins că, utilizând material semincer certificat, în aceleași condiții tehnologice, asigurăm un randament mai mare, cu cel puțin 500 de kg/ha, în comparație cu semințele necertificate.

În acest context, consider că ar trebui să se implice tot sectorul agricol, mă refer la știință, organele de stat, dar și fermieri pentru a încuraja folosirea semințelor certificate.

Au ajuns fermierii să conștientizeze că cooperarea este o soluție bună nu doar pentru a-și vinde producția, dar și pentru a produce o recoltă de calitate, a fi competitivi?

Forma organizatorică – Cooperativa de întreprinzător este cea mai performantă formă de activitate. Avem multe exemple în acest sens, istoric demonstrate, cu peste 22 de ani de activitate în sectorul agricol.

Fiind și fondatori, orice membru are acces și beneficiază de toate instrumentele disponibile în cadrul acestui conglomerat, începând de la repartizarea profitului, care este generat prin tranzacții și până la poziția pe care o aveam ca și entitate.

Partenerii cu care lucrăm, de mai bine de 20 de ani, apreciază foarte mult deschiderea noastră, transparența, competența, profesionalismul pe care îl manifestăm în colaborare cu proiectele de business. Aceste caracteristici ne asigură stabilitate, perspectivă, garanții.

Suntem în continuă dezvoltare, ca formă organizatorică, dar, spre regret, suntem unica Cooperativă de întreprinzător în Republica Moldova, ba chiar în tot spațiul post-sovietic. Noi am reușit să ne afirmăm, chiar dacă există rezerve, multă muncă.

Sunt niște etape de dezvoltare, inclusiv a acestei forme organizatorice, care necesită implicare, responsabilitate, curaj. Sunt convins că, numărul de membri va crește, cel puțin avem aceste planuri și ne vom concentra pe fortificarea cooperativei prin creșterea numărului de membri. 

Care sunt planurile Cooperativei pentru anul viitor?

La moment, se lucrează la elaborarea business-planului. Ne gândim la realizarea studiilor de fezabilitate pentru identificarea unor noi oportunități, care ulterior vor fi testate.

Ne propunem să ne dezvoltăm inclusiv, pe partea ce ține de portofoliu de produse. Vom veni cu o ajustare legată de creșterea cererii pentru produsele biologice, pentru că conștientizăm că sănătatea populației și a naturii reprezintă o valoare adevărată, astfel că nu putem fi indiferenți.

Ne dorim să accesăm și piața externă, cea mai apropiată fiind România. Vrem să fortificăm și partea de logistică și infrastructură, achiziție și depozitare a producție agricole.

Avem mai multe planuri, chiar dacă lucrurile sunt destul de complicate, din punct de vedere al stabilității și accesibilității. În plus, banii au devenit mai scumpi și cu siguranță ei nu se vor ieftini.

Până la urmă, orice criză oferă și oportunități și suntem orientați spre identificarea acestora, pentru că acestea ne fac mai competitivi, profesioniști, speciali. 

Ce mesaj aveți pentru fermieri, în contextul Zilei Agricultorului? 

Pentru majoritatea din cei care sunt prezenți în sectorul agricol, agricultura este viața lor, este grija și durerea, succesul și realizările lor.

Cu mult respect pentru oamenii care încearcă să construiască aici modele de business le urez sănătate, stabilitate, succese, parteneri onești, competenți, profesioniști. Trebuie să avem suficientă deschidere, înțelegere și înțelepciune pentru a ne mișca înainte.

Sectorul are nevoie de susținere și încurajare reciprocă pentru a se putea dezvolta. Am încredere și tot respectul pentru oamenii care activează în acest domeniu și sunt convins că împreună vom reuși realizarea multor lucruri frumoase! 

Tatiana Caraman
Tatiana Caraman
Staff Editor

Citește și ›

Advertoriale