Anul 2023 s-a lăsat cu multe provocări pentru întreg sectorul agricol, iar fermierii au fost, pe alocuri, neputincioși în fața condițiilor climaterice suportând consecințe ce se vor resimți și pe parcursul anilor următori.
Cu toate acestea, orice criză oferă și oportunități, care, valorificate corect, îi poate face pe producătorii agricoli mai competitivi și profesioniști, menționează Igor Tagadiuc, președintele Cooperativei de Întreprinzător Agrostoc, care a menționat, în cadrul unui interviu pentru Agrobiznes, că anul curent a fost unul complicat, în care s-au aliniat mai mulți factori ce au influențat mult sectorul agricol, nu doar din țara noastră.
Cum a fost anul 2023 pentru membrii Cooperativei și care au fost principalele provocări?
În primul rând, persistă o viteză foarte mare de schimbare în tot ce se întâmplă în jurul nostru. Pe lângă viteză, în ultimii ani, a apărut componenta de instabilitate, imprevizibilitate. Anul 2023, se încadrează perfect în caracteristicile amintite mai sus.
Clima s-a schimbat foarte mult și aceste realități dure și triste, cu impact asupra afacerilor, se vor resimți tot mai des.
2023 a fost un an foarte complicat pentru fermieri, pentru aproximativ ⅔ din toată suprafața agricolă a Republicii Moldova.
Consecințele acestui an vor fi resimțite pe parcursul a cel puțin 2-3 ani. În plus, acest an va diminua dorința producătorilor de a investi în agricultură, pentru că neavând resurse nu vor mai avea posibilitatea de a procura tehnică, de a investi în performanță.
Care au fost principalele realizări ale Cooperativei Agrostoc în anul 2023?
Un alt proiect, care este încă în derulare, este instalarea panourilor fotovoltaice pe anumite obiecte de infrastructură.
Au ajuns fermierii să conștientizeze că cooperarea este o soluție bună nu doar pentru a-și vinde producția, dar și pentru a produce o recoltă de calitate, a fi competitivi?
Suntem în continuă dezvoltare, ca formă organizatorică, dar, spre regret, suntem unica Cooperativă de întreprinzător în Republica Moldova, ba chiar în tot spațiul post-sovietic. Noi am reușit să ne afirmăm, chiar dacă există rezerve, multă muncă.
Sunt niște etape de dezvoltare, inclusiv a acestei forme organizatorice, care necesită implicare, responsabilitate, curaj. Sunt convins că, numărul de membri va crește, cel puțin avem aceste planuri și ne vom concentra pe fortificarea cooperativei prin creșterea numărului de membri.
Care sunt planurile Cooperativei pentru anul viitor?
Ne dorim să accesăm și piața externă, cea mai apropiată fiind România. Vrem să fortificăm și partea de logistică și infrastructură, achiziție și depozitare a producție agricole.
Până la urmă, orice criză oferă și oportunități și suntem orientați spre identificarea acestora, pentru că acestea ne fac mai competitivi, profesioniști, speciali.
Ce mesaj aveți pentru fermieri, în contextul Zilei Agricultorului?
Sectorul are nevoie de susținere și încurajare reciprocă pentru a se putea dezvolta. Am încredere și tot respectul pentru oamenii care activează în acest domeniu și sunt convins că împreună vom reuși realizarea multor lucruri frumoase!