‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 3 mai, 2024
20.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleImpactul coronavirusului în agricultură: Sunt sau nu afectați producătorii din țară

Impactul coronavirusului în agricultură: Sunt sau nu afectați producătorii din țară

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Schimbările parvenite în țările ce au fost afectate de coronavirus, în care o bună parte din întreprinderi au fost nevoite să-și sisteze temporar activitatea și sunt supuse unor pierderi economice importante, îngrijorează și o parte din antreprenorii din țară.

Unele instituții și magazine și-au sistat activitatea, totodată, transportul și exportul mărfurilor în unele țări ar putea fi restricționat. Am realizat un interviu cu câțiva producători – reprezentanți ai principalelor ramuri din sector, pentru a afla în ce măsură aceștia sunt afectați de schimbările generate de COVID-19.

Culturi de câmp. Potrivit producătorilor, prețurile instaurate pe piață la începutul sezonului erau oarecum mici, astfel, decalajul înregistrat în ultima perioadă era așteptat. Cea mai mare problemă, însă, este generată de faptul că în cazul unor defecțiuni tehnice, fermierii nu vor putea procura piesele necesare de schimb, în condițiile în care magazinele de profil și-au sistat activitatea. Totodată, schimbări ar putea apărea la finele săptămânii, în cazul în care vor fi sistate livrările pe piețele externe.

„La moment, nu întâmpinăm dificultăți. Săptămâna trecută am avut o cerere bună pentru produse, pentru această săptămână vedem ce urmează. Prețurile sunt reduse, însă reducerea este caracteristică, mai degrabă, acestui sezon, nu și influențată nemijlocit de coronavirus. Ne îngrijorează mai mult faptul că vor fi închise frontierele și va fi sistat transportul de mărfuri, atunci ar putea apărea probleme. Totodată, în cazul unor defecțiuni tehnice nu avem de unde procura piese de schimb. Așteptăm sfârșitul acestei săptămâni pentru mai multă claritate”, a explicat Valentin Airini, producător culturi de câmp.

„Ne-am străduit să organizăm eficient lucrul în gospodărie, respectiv am făcut comanda pentru mai multe produse din timp. Am sistat ativitatea săptămâna trecută și probabil și această săptămână pentru a proteja muncitorii. Cred că, totul pornește de la conștientizare și dacă putem contribui sau preveni anumite acțiuni atunci trebuie să le realizăm și să nu așteptăm ca altcineva să o facă în locul nostru. Totodată, temperaturile scăzute care se înregistrează în ultimele zile ne opresc puțin din lucrările pe care trebuie să le realizăm. Dar nu pot să spun că suntem afectați de situația cu care se confruntă nu doar Republica Moldova. Cel puțin, gospodăria noastră este asigurată cu toate cele necesare. Desigur, nu putem spune ce va fi peste o lună sau două, dar la moment totul este sub control”, a spus Leonid Leu.

Sectorul fructe și legume. În ceea ce privește livrările fructelor pe piețele străine situația nu este clară: unii producători susțin că o parte din livrări au fost sistate, iar alții nu întâmpină dificultăți. O problemă ar fi devalorizarea rublei rusești, ce afectează profitul producătorilor. Totodată, lucrările în livezi, sere/câmp sunt realizate fără careva dificultăți.

„Suntem afectați de faptul că rubla rusească se devalorizează, iar pentru producătorii de mere ce fac livrări pe această piață este o problemă. Pierdem mult din acest motiv. În rest, până la momentul actual nu am întâlnit dificultăți. Cererea se menține, iar partenerii nu ne-au anunțat despre ceva modificări. Suntem asigurați cu inputuri din timp, astfel lucrările sunt efectuate fără întârzieri. Sperăm că tendința se va păstra și în continuare”, a spus Marian Caduc, producător de mere.

„Noi am livrat deja produse școlilor și grădinițelor, însă livrările au fost sistate ca la toți. Dacă e să vorbim de partea economică, o să ne afecteze puțin cheltuielile suplimentare pentru păstrare. Nu pot să spun că e o catastrofă sau ceva de genul, le înțelegem pe toate. În ceea ce privește lucrul în sere, suntem în campania de plantare. Muncitori avem, mai ales că avem nevoie de doar câteva persoane. Respectăm recomandările, ne spălăm des pe mâini și încercăm să păstrăm distanța, nu lucrăm în grupuri mari. Sperăm că totul va fi bine”, a spus Tudor Darii, producător de legume.

Apicultură. Cererea pentru produse apicole mai degrabă este în creștere, iar producătorii efectuează livrări în continuare. Însă, din cauza faptului că a fost sistată activitatea unor magazine de profil, o parte din apicultori s-au dovedit a fi insuficient pregătiți pentru noul sezon, atât în ceea ce privește materiale, produse, cât și loturi suficiente de hrană pentru albine. Situația ar putea deveni problematică, în condițiile în care la finele lunii sunt așteptate fluctuații de temperatură.

„Pentru unii din noi este o problemă, deoarece nu am reușit să procurăm toate materialele și produsele necesare pentru pregătirea albinelor pentru noul sezon, iar magazinele specializate deja sunt închise. Ne sperie faptul că la sfârșitul lunii se așteaptă fluctuații de temperatură și nu știu dacă vom avea rezerve suficiente de hrană pentru albine în acea perioadă. Livrările sunt bune, astfel nemijlocit vânzările nu au fost cumva afectate. Totuși, sperăm mult situația să se amelioreze”, a menționat Vladimir Miron, apicultor.

‹ adv ›

Amintim că, reprezentanții Guvernului au anunțat despre faptul că vor fi întreprinse măsuri pentru susținerea antreprenorilor, printre care se numără și amânarea ratelor de către băncile comerciale. O confirmare oficială a acestui fapt din partea reprezentanților băncilor, însă, încă nu a fost făcută public.

‹ adv ›

Advertoriale

Controlul eficient al lupoaiei și buruienilor la floarea-soarelui cu Listego® Pro

Pentru o cultură profitabilă de floarea-soarelui sunt importante: pregătirea terenului, alegerea hibrizilor potriviți, combaterea buruienilor, a dăunătorilor și a bolilor. Pregătirea...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›