‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
9.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleImplicarea societății civile în procesul de elaborare a politicilor de dezvoltare în spațiul rural

Implicarea societății civile în procesul de elaborare a politicilor de dezvoltare în spațiul rural

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Dezvoltarea sectorului agricol, dar și a zonelor rurale poate fi realizată dacă cetățenii vor înțelege cât de importantă este implicarea în elaborarea politicilor și instrumentelor de dezvoltare rurală. Totodată, creștere durabilă a sectorului agricol nu se poate menține fără asigurarea resurselor și îmbunătățirea nivelului de trai în zonele rurale, deoarece acestea sunt interdependente.

Aceste subiecte au fost abordate de către FARM în cadrul unui eveniment de informare, la care au participat membrii Comitetului de conducere a Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală, reprezentanții platformelor regionale din cadrul Rețelei, grupuri de acțiune locală, reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și a organizațiilor de fermieri. Acțiunea a fost organizată în cadrul proiectului „Implicarea societății civile în îmbunătățirea politicilor și promovarea modelelor eficiente de dezvoltare rurală”, finanțat de Delegația Comisiei Europene din Republica Moldova și implementat de către Federația Agricultorilor din Moldova.

Aurelia Bondari, director executiv a Federației Agricultorilor din Moldova, a specificat că, în cadrul evenimentului și-au propus să lanseze Proiectul de susținere a Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală.

„Totodată, am lansat studiul care a analizat implementarea politicilor agro-rurale și a propus recomandări și informații pentru următoarea etapă de elaborare a unei noi Strategii. Am discutat și despre criteriile de selectare a beneficiarilor Proiectului, acele grupuri de acțiune locale care vor fi fi susținute atât prin asistență tehnică, cât și prin suport financiar. Recomandările care au fost expuse sunt adresate, în primul rând, Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală, dar și întregii societăți, autorităților centrale responsabile. Avem un parteneriat foarte bun cu Ministerul Agriculturii și am colaborat în Proiectul precedent, sperăm să avem o colaborare la fel de utilă, poate chiar mai eficientă în elaborarea Strategiei noi. Sperăm că, acest Proiect va avea rezultate palpabile pentru spațiul politicilor agro-rurale”.

Galina Petrache, șefa Direcției politici și programe de dezvoltare rurală, MADRM a ținut să remarce că, în cadrul evenimentului organizat s-a discutat despre implicarea societății civile în procesul de elaborare a politicilor și de implementare a măsurilor de dezvoltare rurală.

„Am discutat despre implicarea în grupurile de acțiune locală care sunt constituite din reprezentanții autorităților publice locale, societatea civilă și sectorul privat care fac o asociere și identifică problemele la nivelul localității și vin cu proiecte pentru a fi implementate și pentru a dezvolta localitățile rurale. Scopul acestor grupuri de acțiune locală sunt de a crea cât mai multe locuri de muncă, astfel ca să dezvolte localitatea și  să păstreze acel potențial atât cultural, cât și istoric, dar și pentru a atrage tineri care să vrea să locuiască în mediul rural. Ne-am propus să dezvoltăm turismul rural, să atragem proiecte care să fie implementate atât de autoritățile publice locale, cât și de societatea civilă și mediul de business. Doar împreună pot identifica anume acele proiecte care sunt necesare pentru locuitorii localităților. Fiind o țară agrară, avem nevoie de oameni care să o practice, să o dezvolte, iar dacă nu îi menținem în țară atunci nu vom avea o agricultură durabilă. Iată de ce, este important să fie asociate toate sectoarele atât private, cât și publice ca să reușim să dezvoltăm localitățile din Republica Molodva”.

Iva Stamenova, manager Proiecte, Delegația UE în Republica Moldova, a comunicat că apreciază mult colaborarea cu FARM care continuă și implicarea societății civile în elaborarea noii Strategii.

„Această platformă este un loc perfect unde se pot întâlni toate părțile interesate pentru a discuta problemele cu care se confruntă o localitate anumită”.

‹ adv ›

Menționăm că, evenimentul a fost organizat în contextul în care implementarea Strategiei de dezvoltare agricolă și rurală pentru anii 2014-2020 a ajuns la final. În anul 2020 va fi elaborată o nouă Strategie, acesta fiind documentul care stă la baza alocărilor de suport financiar pentru dezvoltarea spațiului rural.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›