‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 19 mai, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleImportăm de peste 3 ori mai multe legume decât exportăm

Importăm de peste 3 ori mai multe legume decât exportăm

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Aceste declarații au fost expuse de către Vasile Pojoga, expert FARM, în cadrul Conferinței Naționale „Legumicultura în spațiu protejat din Moldova: oportunități și perspective de afacere”, care s-a desfășurat săptămâna trecută la Chișinău. Acesta a menționat că, în ultima perioadă se constată un trend pozitiv de creștere a capacităților de producere a legumelor în spații protejate și un trend de reducere a legumelor cultivate în spațiu deschis.

„Cu părere de rău, în Republica Moldova nu avem înregistrați producători importanți de legume, aceasta este și motivul pentru care piața suportă fluxuri de preț, precum și a volumelor vândute de legume în spațiu protejat. Pentru majoritatea legumelor, perioada de vârf a producerii este vara, preponderent, lunile iulie-august. Sectorul legumicol din țara noastră se află în stagnare și cunoaște un nivel de reducere a capacităților de producere a legumelor în general, chiar dacă sunt oferite subvenții din partea statului. Exportul de legume moldovenești este în stagnare o perioadă destul de mare și se constată o tendință de înrăutățire a dezvoltării sectorului dat. Cu toate că suntem o țară agrară, importăm o cantitate destul de mare de legume și exportăm destul de puțină”, a mai spus expertul.

Astfel, se observă o deficiență a legumelor în perioada rece a anului, în special a tomatelor, castraveților și ardeilor dulci. Producătorii autohtoni nu pot concura cu legumele importate, deoarece nu dispun de tehnologii moderne și nu au capacitatea de a încălzi serele, spațiile protejate.

„Reieșind din lipsa resurselor necesare importăm de peste 3 ori mai multe legume decât exportăm. Este destul de dificil să asigurăm necesitățile interne de legume în perioada rece a anului. În cazul tomatelor, se constată o balanță deficitară de utilizare, deoarece nivelul de autoaprovizionare este cca. 80%, iar insuficiența este acoperită prin importul provenit preponderent din Turcia”.

Suprafața totală de teren protejat în Republica Moldova este de 275 de hectare dintre care serele ocupă 219 ha, solarii 45 de ha, tuneluri 11 ha. Puțin peste 4% din legumele produse în țară sunt legume în câmp protejat. Recolta globală a legumelor în spațiu protejat este de 12,7 mii tone în 2017, cu o creștere nesemnificativă de doar 1,2% față de anul 2016.

Pe final, expertul a propus unele măsuri ce ar contribui la dezvoltarea sectorului legumicol din țară.

„În primul rând, este nevoie de a utiliza rațional și eficient construcțiile de sere în perioada rece a anului, extinderea producerii răsadurilor în palete şi sporirea volumului de producere a acestora până la nivelul de 75% din necesarul de răsaduri al producătorilor agricoli, optimizarea şi extinderea suprafeţelor de cultivare a speciilor legumicole mai puțin răspândite şi introducerii în circuitul de consum. Sporirea productivităţii culturilor legumicole în baza inițierii cultivării de noi soiuri, constituirea unităţilor de păstrare și realizare tip depozite frigorifice”, a concluzionat Vasile Pojoga.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›