Deși ne place să credem că Republica Moldova este o țară agrară, iar agricultura este un sector economic strategic, continuăm activ să creștem importul de fructe și legume.
Potrivit informațiilor furnizate în exclusivitate pentru Agrobiznes de către Agenția pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), pe durata anului precedent am importat 85 334 tone de legume și 69 130 tone de fructe în stare proaspătă.
Astfel, Republica Moldova a importat legume și fructe din 26 de țări, acestea fiind: Turcia, Belarus, Germania, Olanda, Franța, Polonia, Federația Rusă, Ucraina, Egipt, Israel, România, Azerbaidjan, Lituania, Italia, Spania, Macedonia, Albania, Uzbechistan, Israel, China, Grecia, Pakistan, Ecuador, Iran, Africa de Sud, Serbia.
Cel mai activ partener de import pentru legume și fructe rămâne a fi Turcia. Din această țară am importat roșii, varză, vinete, dovleci, ardei dulci, conopidă, castraveți, țelină, mărar, pătrunjel, citrice, mere, fructe exotice, cireșe, vișine, gutui, afine, piersici și caise.
Din Ucraina, Belarus și România am importat cartofi, varză, ceapă, morcov și ridiche, iar fructele exotice, bananele și citricele au mai fost aduse din Olanda și Ecuador.
Usturoiul, ghimbirul și pamelo au fost importate doar din China, iar nucile și miezul de nuci din Italia, Germania și Franța.
Conform datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2019, comparativ cu anul 2018 au sporit importurile de legume și fructe cu 9,6%.
Comentarii