‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
10 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleImportanța asocierii pentru crescătorii de albine din Moldova

Importanța asocierii pentru crescătorii de albine din Moldova

‹ adv ›
‹ adv ›

Mihai Bozianu, Asociaţia crescătorilor de albine din Moldova

Indiferent despre ce ramură a agriculturii vorbim, Asociaţia are menirea de a uni oameni cu aceleaşi interese, astfel că fiecare membru fiind responsabil de o anumită activitate să se reuşească dezvoltarea afacerii. Este complicat de sine stătător să faci exporturi, sau să soluţionezi problemele şi atunci vin în ajutor membrii Asociaţiei. Iniţial am dorit ca Asociaţia noastră să fie constituită doar din tineri apicultori, dar mai tîrziu am renunţat la această ideie şi am constituit o Asociaţie la nivel naţional.

În cadrul Proiectului Business Bridge Platform am fost intr-o vizită de studiu în Italia, unde am stabilit contacte şi deja am reuşit să procurăm utilaj necesar pentru membrii Asociaţiei. Împreună am adunat suma de bani necesară şi am procurat un aparat cu care putem trata 80 de familii de albini cu acid oxatic dintr-o singură încărcare. Acest aparat este utilizat de toţi membrii Asociaţiei.

Simţim schimbări pozitive în cadrul comunităţii noastre, datorită faptului că suntem mulţi şi ne unim forţele pentru o cauză comună.

Mihail Porhun, Preşedintele Asociaţiei Apicultorilor de pe malul Stâng

Activităţile desfăşurate în cadrul Proiectului Business Bridge Platform au fost foarte interesante şi utile.

Apicultorii de pe malul stâng al Nistrului nu avut posibilitatea şi nici informaţia necesară pentru a crea o Asociaţie, datorită Proiectului am reuşit să ne unim şi cea mai complicată parte a fost să convingem apicultorii despre necesitatea unei Asociaţii şi care sunt părţile pozitive ale asocierii. Atunci cînd am fost în Italia am înţeles că cel mai important este să câştigi încrederea partenerilor, membrilor Asociaţiei pe care o conduci.

M-a impresionat relaţia de încredere dintre membri Asociaţiei din Italia. Desigur, pentru a ajunge la nivelul de acolo, avem nevoie de timp, poate nu de un singur an, dar este important faptul că am pornit pe o cale corectă. Toate discuţiile pe care le-am avut cu producătorii din Italia au fost dezbătute şi în cadrul Asociaţiei noastre şi aceasta reprezintă un pas important pentru dezvoltarea ramurei date.

‹ adv ›

Vitalie Popa, director „Casa Albinei” SRL

Vorbind de oportunităţi menţionez că cel mai important este ca să avem unde realiza produsele noastre.

Uniunea Europeană oferă mult mai multe oportunităţi, deja depinde de fiecare în parte cum poate sau reuşeşte să-şi asume aceste posibilităţi.

Asociaţia în apicultură este asemeni unui stup, aşa cum fiecare familie, albină este responsabilă de un anumit lucru, aşa este şi în cadrul unei Asociaţii de succes.

‹ adv ›

Pentru a putea face exporturi trebuie să valorificăm toate segmentele valorice, pentru că apicultorul poate să comercializeze şi alte produse secundare care ar ajuta la dezvoltarea afacerii, majorarea veniturilor.

Majoritatea apicultorilor sunt persoane înaintate în vîrstă, nu avem tineri care să-ţi dorească să dezvolte o afacere apicolă. Avem tineri care se avântă în apicultură şi după doi ani de zile renunţă. Este important să înţelegem cum putem să-i menţinem, să-i cointeresăm?

Dispunem de mecanisme, instrumente financiare care au menirea de a ne acorda sprijin, dar în acelaşi timp noi batem pasul pe loc. Eu cred că noi avem o problemă destul de gravă la capitolul educării specialiştilor competenţi care ar reuşi să dezvolte această ramură să ne facă competitivi cu producătorii din alte ţări.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii